U današnje vrijeme kada su besplatni antivirusni programi dostupni i mogu se besplatno skinuti na više mjesta,  možda će netko pomisliti da iz tog razloga treba skinuti nekoliko antivirusnih programa. Logično bi i vaše računalo trebalo biti sigurnije, zar ne?

Nažalost, koncept “više je bolje” ne radi u slučaju antivirusa! U biti, što više antivirusa instalirate, to ćete stvoriti veći kaos. Možda zvuči čudno, jer na papiru se čini kako je bolje imati više slojeva zaštite, ali postoje razlozi zašto ne biste trebali instalirati veći broj antivirusnog softvera na svoje računalo.

antivirus

 

Problemi s izvedbom

Kada antivirusi štite vaše računalo, oni trebaju računalne resurse kako bi mogli obavljati svoj posao. I ne samo to, oni trebaju stražariti na svakoj točki kroz koju bi virus potencijalno mogao ući u vaše računalo.


Takve mogućnosti variraju između uštekavanja USB sticka do skidanja neke datoteke s interneta. Antivirusi moraju izvoditi nešto što se naziva „skeniranje u realnom vremenu”, čime prate sve akcije koje se obavljaju nad datotekama i provjeravaju je li bilo koju od tih akcija, obavio neki virus.

To je dobro kad ste instalirali samo jedan antivirusni program, jer tada on ima dovoljno prostora za manevriranje i obavljanje posla. Međutim, što više antivirusnih programa dodate, to će više memorije zauzeti antivirusi koji skeniraju svaku potencijalnu točku upadanja virusa.

To će stvoriti računalu probleme, a ono neće imati dovoljno memorije da obavlja druge zadatke, a shodno tome i antivirusni programi neće imati dovoljno resursa za sebe da obavljaju svoje zadatke.

 

Borba za datoteke

Još gore, otkriti ćete da se antivirusi često sudaraju jedan s drugim u pokušajima da zaštite vaše računalo. Cilj antivirusa je da radi što je brže moguće kako bi izolirao virus koji je zarazio vaš PC.

To znači da ćete imati dva ili više izuzetno budna antivirusa koji će istovremeno pratiti sve što radite. Iako to zvuči dobro, rezultati neće biti nimalo dobri!

Recimo da ste skinuli datoteku s interneta. Dobar antivirus će poskočiti na ovu aktivnost i odmah skenirati mapu u koju je datoteka pristigla kako bi otkrio nije li mapa zaražena.

Nažalost, ako ste skinuli nekoliko dobrih antivirusa, to znači da će se svia aktivirati i skenirati datoteku. Moglo bi se dogoditi da datoteka postane zaključana, jer svaki antivirus polaže pravo na nju, i vrlo brzo ćete primijetiti kako se vaše računalo strašno usporilo, gotovo zamrzlo u tom trenutku.

Kada se otkrije da datoteka nije virus, ispada da su višestruki antivirusni programi prouzročili više nevolja nego što je bilo potrebno. Svi će htjeti ukloniti i obrisati virus pod vlastitim uvjetima, što će ih natjerati da vas pitaju želite li prebaciti datoteku u karantenu.

Nažalost, program će prihvatiti karantenu jedino ako je samo on taj koji stvara karantenu. Ako jednome dopustite da virus stavi u karantenu, a drugome ne, taj drugi antivirus bi mogao prijaviti datoteku kada je postavljena u karantenu prvog antivirusa i neprestano vas alarmirati o virusnoj prijetnji, iako je ona sigurno spremljena u karantenu!

 

Međusobno optuživanje

Najgora posljedica imanja većeg broja antivirusa je njihova međusobna nepovjerljivost. Kada antivirusni program obavlja svoj posao, on pretpostavlja da je jedini antivirus na računalu.

Zato, ako detektira da neki drugi antivirus skenira datoteke, on pretpostavlja da se zapravo radi o virusu. U najboljem slučaju će vas tada bombardirati s lažnim uzbunama o virusu.

U najgorem slučaju će antivirusi pokušati izbrisati jedan drugoga, što će rezultirati nestabilnošću sustava i korumpiranjem važnih datoteka. Dakle instaliranje dva ili više antivirus svakako nije dobra idjea jer postoji mogućnost da jedan drugoga proglase virusom. Zbrka nemože biti veća zar ne?

malwarebytes

 

Što je s malware skenerima?

Kroz ovaj smo se članak fokusirali na antivirusne programe – one koji rade u pozadini na dubljim dijelovima operativnog sustava. Što se tiče antimalware programa, situacija je drugačija.

Ovi programi rade drugačije, jer se oni ne bave neprestanom potragom za mogućim prijetnjama, nego se mogu koristiti za jedno sveobuhvatno skeniranje PC-a kada vi to zatražite. Hoće li ovi skeneri praviti probleme u kombinaciji s aktivnim antivirusom?

Odgovor ovisi o stvarima za koje koristite skenere. Neki skeneri imaju vlastito skeniranje u realnom vremenu koje će se vjerojatno sukobiti s antivirusovim skeniranjem.

Ako onemogućite ove postavke za rad u realnom vremenu i provedete jednostavno skeniranje, najvjerojatnije neće doći do sukoba. U idealnoj situaciji možete zapovijediti antivirusnom programu da izuzme antimalware skener iz svojih skeniranja, pa će pustiti skener na miru.

Jedino što bi mogli primjetiti je njihovo usporavanje računala, jer oba programa obavljaju skeniranje u isto vrijeme.

Ako vas zanima korištenje antivirusa i skenera u isto vrijeme i želite saznati koje su posljedice ovakvog korištenja antivirusa i skenera, idite na web stranicu vašeg softvera za skeniranje računala kako biste saznali više.

Na primjer, najpopularniji Malwarebytes ima listu kompatibilnih antivirusa u PDF-u, a Spybot navodi čak upute, kako da vam kombiniranje rada s antivirusnim programom profunkcionira.

 

Svi za jednog

Dakle preporuka je korištenje isključivo jednog antivirusnog programa, odaberite jedan antivirusni program koji vam se najviše sviđa. Ako želite osigurati računalo najbolje što je moguće, pročitajte recenzije antivirusnih programa i odaberite onaj koji obavlja najbolji posao.

Koristite li Vi aktivne antiviruse i skenere, ili antivirus koji je ugrađen u vaš operativni sustav? Napišite nam što mislite.

Piše: J.Š.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here