Korisnici Windows XP, Server 2003 i Windows 8 mogu zaustaviti WannaCry ransomware s novom Microsoftovom zakrpom.

Izgleda da je ovaj put Microsoft napravio izuzetak, kada je objavio zakrpu za operacijske sustave Windows XP, Windows Server 2003 i Windows 8, za koje službeno više ne pruža glavnu podršku. Najnoviji WannaCry ransomware je početkom ovog vikenda unjeo veliku pomutnju i uplačio mnoge korisnike diljem svijeta, jer se počeo masovno širiti internetom.

Srećom vrlo brzo su došle i zakrpe za njega. Korisnici starijih Windowsa mogu preuzeti i pronaći više informacija o zakrpama u Microsoftovom postu na blogu ovdje.

Najnoviji Ransomware, koji se širi globalno, zarazio je mnoštvo računala iskorištavanjem ranjivosti sustava Windows putem “Server Message Block protocol”, i “file-sharing feature”..

Računala zaražena WannaCry-om će napraviti mnođtvo vaših datoteka kriptiranim i neupotrebljivim, a prikazat će se i otkupninu koja će zahtijeva $300 ili $600 u bitcoinu, kako bi vam oslobodila datoteke.


 

WannaCry ransomware
Credit: Michael Kan

 

Srećom, korisnici Windowsa 10 nisu bili ciljani u napadu ovaj petak, jer je Microsoft zakrpao ovu ranjivost još u ožujku, ali naćalost samo za novije Windows sustave. To je ostavilo korisnike starijih verzija Windows, ranjivima na ovaj napad.

Ovaj Ransomware je inicijalno otkriven u sumnjivim email porukama sa privitcima. U nekim slučajevima e-mail poruke su bile muljaže sa upozorenjima od banke o prijenosu novca. Korisnici se mogu zaštititi time da budu oprezni u vezi s takvim e-porukama, rekao je Microsoft.

Besplatni antivirusni softver Windows Defender, zajedno s ostalim sigurnosnim proizvodima trećih strana kao npr. Kaspersky Lab i Avast, također će otkriti i ukloniti ovu prijetnju.

Demonstarcija infekcije sa WannaCry ransomware-om

 

 

Nakon što se ranjiva računala zaraze, virus će se pokušati proširiti na druge strojeve preko lokalne mreže, kao i preko interneta. Ransomware će skenirati druga računala, koja nemaju ovaj patch i automatski ih zaraziti.

Tvrtke to mogu spriječiti onemogućavanjem “Server Message Block protocol” na ranjivim računalima. One također mogu koristiti firewall za blokiranje neprepoznatljivog internetskog prometa od pristupanja mrežnim portovima koji koriste “Server Message Block”.

Ako ste korisnik starije verzije Windowsa, najbolje da instalirate original Microsoftovu zakrpu, a u svakom slučaju ovo nam je pouka da nikad netreba otvarati email prouke sa privitcima i sumnjivim sadržajem od banaka, lutrija i ko zna čega sve se mogu dosjetiti.

Piše: D.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here