Antivirusna zaštita nešto je što je danas prijeko potrebno svakom koriniku računala, pogotovo ako se na tom računalu nalazi Windows operacijski sustav. Razlog tomu je vrlo jednostavan: zbog široke uporabe i korištenja Windowsa kao operacijskog sustava kriminalci su baš za taj OS razvili jako široku paletu štetnih programa i internetskih prijetnji.

najbolji besplatni antivirusni program - Sophos Home

Vrlo malo korisnika će se u pravilu odlučiti na program zaštite koji se plaća

Iako možda ne idete na ”sumnjive” internetske stranice i premda vrlo vjerojatno pazite na sadržaj koji pregledavate, posjedovanje barem nekakve zaštite na računalu je od ključne važnosti. No koji i kakav antivirusni program odabrati? Izvor je jako velik. Od običnih antivirusa koji služe isključivo zaštiti od virusa, do programa koji su sebi imaju mogućnost čišćenja diskova i do onih antivirusa koje čak niti ne morate instalirati, izbor je zaista velik.

U cijeloj toj zbrci i širokoj ponudi malo tko će se odlučiti na program zaštite koji se plaća. Razlog je jednostavan: antivirusni programi koji se plaćaju koštaju u pravilu određen iznos novca koji većini ljudi i nije prihvatljiv. Uostalom, zašto da korisnik kupi recimo Kaspersky Antivirus koji u sebi ima zaštite od phishinga, internetskih prijevara, prijevara putem elektroničke pošte i sličnog koji košta oko 50 USD kada si može skinuti besplatnu Aviru ili neki drugi sličan program?

Istina je da ti besplatni programi (ili njihove besplatne verzije) u sebi nemaju toliko mogućnosti zaštite kao oni koji se plaćaju, ali to je nešto za što običan korisnik uglavnom ne vodi previše računa. Uostalom, koje šanse su da se ransomware ili phishing napad dogodi baš vama, zar ne?

No, postoji jedan problem, koji postaje vrlo nezgodan, ako do njega dođe.

antivirus programi

Koliko su besplatni programi zaštite zaista pouzdani?

Ako odete na internet i utipkate recimo ”free antivirus software” ili ”the best free antivirus software” preglednik će vam izbaciti one besplatne antivirusne programe koji slove kao najbolji. Naravno da ti programi imaju pregršt svojih kvaliteta. Osobno sam i sam koristio dugi niz godina besplatnu verziju AVG antivirusnog programa, dok nisam naišao na neke probleme.

Istina je da niti jedan program nije savršen i da kod svakog postoji prostor za poboljšanje. No kada se radi o programima koji bi trebali čuvati naša računala, odnosno naše osobne podatke i datoteke onda činjenica da antivirus može izazvati pojavu famoznog ”BSOD” ili ”Blue Screen od Death” (plavog ekrana u BIOS potprogramu koji obično signalizira da je riječ o velikoj grešci u Windows sustavu) i nije tako bezazlena.

Kao što sam već rekao besplatni softveri za zaštitu imaju svojih dobrih strana i uglavnom će vas pouzdano čuvati od štetnih programa onoliko koliko to oni mogu. No bez obzira na to postoje objektivni razlozi zbog kojih bi svaki korisnik trebao dobro razmisliti o tome želi li imati besplatan antivirusni program ili će uložiti novac u nabavku programa koji se plaća i tako dugoročno uložiti u svoju zaštitu. U nastavku članka ću spomenuti i ukratko opisati neke od najčešćih problema i grešaka s kojim sam se i sam kao korisnik besplatnih antivirusnih programa susreo.

antivirus-android-bitdefender-antivirus-free

BitDefender ne možete koristiti bez Internet Explorera

Koristite li BitDefender antivirusni program? Koristite li Internet Explorer preglednik? Ako ste pokušali instalirati BitDefender (baren ovu novu verziju, naravno besplatnu) onda ste se vjerojatno vrlo negativno iznenadili kada ste vidjeli da je uvjet kako biste mogli koristiti ovaj antivirusni program posjedovanje Internet Explorera.

S obzirom na to da sve veći broj korisnika Windows OS prelazi na Windows 10 koji u sebi ima Microsoft Edge ovo bi mogao biti ozbiljan problem i jedna od glavnih prepreka zašto ne koristiti BitDefender besplatno izdanje (ili jednostavno možete koristiti Windows 7 i na njemu imati Internet Explore dokle postoji podrška za ”sedmicu”). Sve u svemu, preduvjet u vidu Internet Explorera je po mom mišljenju jedan ozbiljan minus za potencijalno jedan od najboljih, besplatnih antvirusnih programa koji postoje.

avira-2016

Avira i problemi s nadogradnjom

Avira je, mnogi će reći, vrlo dobar, besplatan, antivirusni program. Osim što u sebi ima brojne dodatne stvari (kao što su zaštita mreže korisnika, zaštita u stvarnom vremenu i vrlo jednostavno korisničko sučelje) radi se o programu koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo u zaštiti korisnika. U čemu je onda problem?

Ponekad se zna dogoditi da se Avira jednostavno ne želi nadograditi (baze podataka virusnih definicija). Rješenje je tada reinstalacija programa, no ni to neće nužno promijeniti situaciju. Ako pokušate u cijelosti obrisati Aviru sa svog računala i tu možete imati problema jer se Avira jednostavno ”ne da” obrisati. Za cjelovito uklanjanje ovog programa trebat ćete ići u ”Safe Mode” i odande brisati sve datoteke jer u suprotnom nećete moći obrisati sve podatke.

AVG antivirus 1

AVG i povećanje potrošnje resursa

AVG je sam po sebi poznatiji kao antivirusni program koji troši više resursa od nekih drugih (Avasta ili Avire). No ono što je najveći problem kod AVG-a jest taj što se prilikom rada računala zna dogoditi da AVG-u odjednom samo ”skoči” upotreba RAM. Što je razlog toga nije poznato.

Tako vam se može dogoditi da vam Memory Usage sa recimo 3.4 GB skoči na 5.2 GB bez ikakvog vidljivog razloga. Odlaskom pod Task Manager vidjet ćete da je najveći ”potrošač” AVG. Iako se ne radi o nekom kardinalnom problemu takav ”skok” u potrošnji resursa može dovesti do ometanja u radu (pogotovo kod gaminga ili drugih aktivnosti koje zahtijevaju posebnu pažnju korisnika).

comodo_dragon-1

Comodo i BSOD problem

Programi koji u računalu dovode do plavog ekrana smrti znače da nešto ozbiljno s njima nije u redu. Problem je još veći kada BSOD uzrokuje neki od programa koji bi trebalo služiti zaštiti računala. No nažalost to je upravo ono što se dogodilo određenim korisnicima Comodo zaštitnog programa.

Prilikom otvaranja korisničkog sučelja Comodo-a računalo bi pokazalo neslavni BSOD. Koji je točno razlog nije poznato, ali nije niti važno. Želimo li zaista na svojim računalima imati zaštitne programe koji uzrokuju pojavu ovakvih problema?

 

Besplatni antivirusni programi ili ipak ne?

Naravno da na internetu postoji mnoštvo odličnih i besplatnih, antivirusnih rješenja. Naravno da ih se isplati koristiti. No bez obzira na to treba imati na umu da su i ti programi daleko od idealnih. Ako imate uvjeta i mogućnosti možda ne bi bilo loše uložiti u kupovinu nekih od provjerenih antivirusnih programa koji se plaćaju.

Iako će vas koštati, radi se o dugoročnom ulaganju u vlastitu sigurnost. Nadalje, plaćeni programi imaju puno veće mogućnosti podrške za korisnike i puno manje mogućnosti za pojavu ovakvih ili sličnih problema. No, izbor je uvijek na vama.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here