Operativni sustav Chrome bi mogao biti odlično rješenje za svaku tvrtku. Međutim, postoji nekoliko činjenica koje biste trebali znati prije nego što definitivno odlučite, kao npr što je Chromebox, Chromebit i Chromebase.

Kada planirate kupnju novih računala, vjerojatno ovako mislite: Postoji mnogo opcija i ima previše pitanja. Jesu li računala kompatibilna sa postojećim softverom? Što ćete morati dokupiti? Hoće li vaši radnici trebati obuku za korištenje nove opreme? Mora li to biti Windows? Što je zapravo Chrome OS?

Možemo vam odmah pojasniti zadnje pitanje. Chrome OS je web-temeljen operativni sustav kreiran od strane Google-a, koji pokreće računala u raznim oblicima. Iako su najpoznatija Chromebook prijenosna računala, Google Chrome OS je dostupan i na Chromebox, kao mini računalo, Chromebit koji je u obliku USB sticka i Chromebase koji je zapravo all in one tj, računalo se nalazi u monitoru.

asus-chromebox
Asusov chromebox je računalo bazirano na Chrome operativnom sustavu

Google Chrome OS je vrlo optimiziran i zahtijeva doista skroman hardver. Kao takav, cijene ovih računala su obično mnogo manje od usporedivih Windows ili Mac računala. Recimo da je nekakava prosječna cijena za uredsko računalo oko 3000kn, to je mnogo više od cijene Chromebook-a.

Acer Chromebase
Acer Chromebase

 


Ako se dva slična stroja stave rame uz rame, Acer Chromebase sa 21-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir košta oko 3000kn dok je usporedivi Acer sa operativnim sustavom Windows i sa zaslonom osjetljivim na dodir dostupan za oko 5000 kn. Razlika je očigledna, a ušteda poprilična pogotovo ako planirate opremiti firmu sa destak takvih računala.

 

Koja je razlika između Chromebox, Chromebit i Chromebase-a

Ovo su imena različitih varijanti i izvedbi Chrome OS-a. Chromebook je prijenosno računalo. Chromebox je samostalno računalo koje se može koristiti kao desktop računalo ili terminal.

asus chromebit
Asusov chromebit

Chromebit je vrlo malo računalo koje se priključuje izravno u TV, ili monitor sa HDMI portom, a Chromebase je all-in-one uređaj koji uključuje računalo i monitor, slično iMac računalima ili all-in-one PC.

 

Je li Chrome OS operativni sustav koji ima samo web preglednik?

Ne baš. Istina, većina njegovih funkcija se odvija u oblaku tj. u onome što izgleda kao prozor preglednika. No, Chrome OS se temelji na Chromium OS-u, koji je inačica Linuxa, te je izuzetno lagan. I zbog manje kompliciranih hardverskih zahtjeva nije toliko potrebno da se usredotočite na drivere.

Budući da se većina aplikacija koristi na webu, vidjet ćete da će većina vašeg vremena u radu na Chrome OS-u biti potrošena u Chrome pregledniku. Za ljubitelje Firefox ili drugih preglednika, imajte na umu da na Chrome OS-u nećete imati druge preglednike.

 

Je li kompatibilan sa onim što već posjedujem?

Ako vaš posao zahtijeva program koji je napravljen za rad na Microsoft Windowsu ili Mac OS-u, trebali biste provjeriti je li kompatibilan jer programi koji su instalirani na računalo se neće moći instalirati na Chrome OS.

Međutim, mnogi programi imaju web-kompatibilne inačice svog softvera koji se može instalirati iz Google web trgovine. Osim toga, kompatibilnost sa svim Android aplikacijana iz Google Play trgovinu je trenutačno u fazi pokretanja.

Trenutačno, Asus Chromebook Flip, Acer Chromebook R11 i Google Chromebook Pixel imaju Google Play trgovinu. Tvrtka je nedavno objavila da će svi novi Chromebook uređaji koji se predstave 2017. godine i poslije odmah moći pokrenuti Android aplikacije. To uključuje očekivane Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo i Samsung laptope.

Ne postoji program za sve, doduše. U nekim slučajevima, kao što su pune inačice programa Adobe Photoshop, odnosno programi dizajnirani posebno za vašu industriju, ne postoji izravno kompatibilna zamjena na Chrome OS uređaju. Ali Windows programi mogu biti na raspolaganju kroz virtualizaciju.

Microsoft Office 365 programi, uključujući Microsoft Word i Excel, dostupni su za Chrome OS, ali samo online inačice. Dok online inačice imaju većinu značajki punih inačica, nedostaju neke značajke kao što je sposobnost otvaranja datoteka zaštićenih lozinkom i pokretanje Office Macro-a.

 

Je li Chrome OS besplatan?

Nakon što kupite Google Chromebook, Chrome OS ažuriranja se isporučuju i instaliraju automatski i besplatno.

Chrome OS je dizajniran da se koristi samo sa uređajima koji su predviđeni za njega, tako da nije moguće preuzimanje i instaliranje na postojeće laptope i računala. Međutim, postoje i zaobilazna rješenja o kojima ćemo pisati nekom drugom prilikom..

Također možete instalirati Chrome OS na USB disk, a zatim ga pokrenuti izravno sa tog USB diska na gotovo bilo kojem PC ili Mac računalu. Međutim, nisu sve značajke Chrome OS omogućene. Konkretno, žrtvujete neke od ugrađenih sigurnosnih značajki jer boot verifikacija i TPM značajke nisu dostupne na CloudReady.

 

Je li Chrome OS siguran?

Da. Chrome OS je sigurna platforma koja uključuje i hardverski i softverski baziranu zaštitu od zlonamjernih programa i virusa. Hardverske značajke uključuju boot verifikaciju i Trusted Platform Module (TPM) kompatibilnost. Softverske značajke uključuju automatsko ažuriranje i ugrađeni antivirusni softver.

Da bi se mrežne veze održavale sigurnim i u skladu sa organizacijskim pravilima, Chrome OS se može povezati na mnoge VPN mreže uključujući i Cisco VPN kroz aplikacije iz web-trgovine koje su lagane i jednostavne za instalaciju.

“Korištenje laganih i jeftinih Chrome OS uređaja za svakodnevne zadatke ima smisla.”

 

Je li Chrome OS bolji nego Windows (ili Mac)?

To su jabuke i kruške. Najveća razlika između Chrome OS i Windows ili Mac računala je da se kod Chrome OS većina obrade podataka vrši od strane računala u oblaku i web servera u podatkovnom centru.

Dakle, ako se samo povezujete na web aplikacije, ažurirate svoje knjigovodstvo ili internet stranicu kao društvene mreže veznae uz vaš posao, šaljete e-poštu i radite na dokumentima, onda vam doista ne treba tradicionalni stroj.

Dugo trajanje baterije je još jedan plus kod Chromebook-a u odnosu na Windows ili Mac. Hardverski zahtjevi su manji za Chrome OS uređaje, pa su obično manji i zahtjevi za napajanjem. Prosječan laptop traje maksimalno 8 sati na jednom punjenju, dok prosječan vijek trajanja baterija kod Chromebook uređaja u prosjeku traju oko 10 sati.

No, Chrome OS nije za svakoga. Većina programera zahtijeva više računalne snage od one koju pruža prosječni Chrome OS uređaj. Programeri trebaju instalirati i posebne softvere za svoj rad. Isto tako, iako manje manipulacije fotografijama mogu biti učinjene na Chrome OS-u, grafički dizajneri će željeti koristiti kompletne programe, kao što su Adobe Photoshop na Mac ili Windows računalu.

 

Kako se upravlja Chrome OS uređajima? Je li se povezuju na Active Directory?

Chrome OS uređajima se može upravljati putem web baziranog portala za administraciju. Korisnicima mogu biti dodijeljene licence i police za upravljanje Chromebook računalima i aplikacije mogu biti unaprijed instalirane ili blokirane u potpunosti. Također možete prilagoditi korisničke značajke kao što su bookmarci i prilagođene teme za Chrome.

Ako imate Microsoft Active Directory (AD) domenu u vašoj organizaciji, možete postaviti Active Directory sinkronizaciju tako da se novi korisnici u AD automatski popunjavaju u Chrome OS alat za upravljanje.

 

Koliko često morate zamijeniti Chromebook?

Prvi browser bazirani Chromebook uređaji su predstavljeni 2011. godine, što znači da su gotovo prevaziđeni. Prema tvrtkinoj polici trajanja uređaja, Chrome OS uređaji su podržani pet godina po pitanju značajki i sigurnosti.

Sustavi neće automatski prestati raditi nakon toga, ali neće više dobivati redovita ažuriranja. Možete provjeriti vaš uređaj na Google Chromebook grafikonu, ali sustav može biti podložan promjenama s obzirom da tvrtka i dalje ažurira najstariji Chromebook.

 

Vrijedi li?

Kada je tako mnogo najčešće korištenih aplikacija u današnjem računalnom okruženju već povezano sa oblakom na ovaj ili onaj način, korištenje laganog i jeftinog Chrome OS uređaja za rukovanje dnevnim zadacima ima smisla.

Najviše ima smisla za korisnike koji se prebacuju na njega ili već koriste Google Apps for Work ili Office 365. Sa druge strane, organizacije koje su ovisne o Windows ili Mac aplikacijama koje zahtijevaju da programi budu instalirani, neće tako skoro prijeći na Chrome OS, jer takav operativni sustav nemože zadovoljiti njihove potrebe.

Piše: S.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here