Linux je svake godine sve bolji i bolji, a u ovoj godini mnogo toga dobroga se dogodilo. Došle su mnoge nove distribucije, stare distribucije su dobile nove verzije istih, dobili smo hrpu novih alata za Linux, u Linux Fundaciji su se pojavile mnoge velike kompanije, između ostalog i sam Microsoft i još mnogo toga. Dobra godina za Linux, za „obične“ i poslovne korisnike i za sve nas koji koristimo Linux za mnoge dnevne zadatke koje imamo. U ovom tekstu ćemo se pozabaviti raznim Linux distribucijama i nadamo se da ćete pokoju i isprobati.

Najbolja povratnička Linux distribucija: openSUSE

SUSE, kompanija koja stoji iza distribucije openSUSE, je najstarija Linux kompanija koja je nastala one godine kada je Linus najavio Linux. To je i jedna od kompanija koja će „napasti“ Red Hat, odnosno htjeti napraviti distribuciju koja će se najviše koristiti u enterprise svijetu.

opensuse2015.-te godine openSUSE je krenuo putem SUSE Linux Enterprisea (SLE) kako bi korisnici mogli imati distribuciju koja dijeli DNA sa enterprise verzijom kao što to imaju CentOS i Ubuntu. Tako je openSUSE postao openSUSE Leap – distribucija direktno nastala na SLE SP 1. Očekujemo da će obje distribucije profitirati od ovog „spajanja“ i da će naposljetku i korisnici biti zadovoljniji korištenom distribucijom.

Najbolja Linux distribucija za prilagodbu: Arch Linux

2Ako ste napredniji korisnik koji ne želi „običnu“ distribuciju, tada ćete se vjerojatno okrenuti prema nečem mnogo naprednijem kao što je Arch Linux. Riječ je o jako dobroj i specifičnoj distribuciji koja ima mnogo toga za ponuditi. Kao prvo, ne možete ju samo tako lako instalirati. Barem ne kao većinu drugih – next, next, next, format, next, install. Ovu distribuciju morate sami instalirati na način da sami slažete dio po dio distribucije i tako učite o Linuxu, konfigurirate dio po dio operativnog sustava … Tu nema nekakvih pretpostavki ili postavki koje ne možete promijeniti. Sve možete promijeniti i prilagoditi sebi, a uz to, to je distribucija koja je uvijek ažurna. Ona ne dobiva periodički nove verzije i to joj je jedna od najvećih prednosti.

Linux distribucija koja najbolje izgleda: elementary OS


Različite distribucije se fokusiraju na različite aspekte – u većini slučajeva su to određena tehnička rješenja. Ipak, korisnik je onaj koji gleda sve – i tehničku izvedbu i user interface i koliko OS traži hardvera … Na kraju krajeva – ne bismo imali toliko različitih distribucija da svi korisnici koriste iste distribucije. Ipak, neke od njih se izdvajaju iznad ostalih.

3Elementary OS je jedna od njih i to je distribucija koja želi promijeniti određene stvari. Ona želi da distribucije imaju jako lijepo korisničko sučelje, lijepe ikonice, lijepe animacije i želi se mjeriti sa macOS-om. Realno gledajući – macOS je stabilan i dobar OS, ali je i jako lijep. Podilazi se korisnicima sa dobrim sučeljem, glatkim animacijama i slično. Elementary OS je na tom tragu, pa ako „patite“ na taj dio, neka vam ovo bude prvi izbor za Linux distribuciju.

Najbolja Linux pridošlica: Solus

Najbolja nova distribucija je Solus. Riječ je o distribuciji koja je digla dosta prašine u zadnje vrijeme. Prilično dobro izgleda, a napravljena je iz nule. Nije derivacija Debiana ili Ubuntua, kao što je velika većina novih distribucija. Solus dolazi sa Budgie desktop okruženjem koji je također napisan iz nule, ali cilja na to da se jednog dana integrira u Gnome. Ono što nas posebno veseli je činjenica da Solus želi biti minimalistički OS u koji si vi možete instalirati što god želite. Ali OS kao takav je mali, brz i lagan.

4

Najbolji cloud OS: Chrome OS

Chrome OS možda nije tipična linux distribucija, ali to ne znači da ju ne moramo spomenuti. Riječ je o distribuciji koja je bazirana na web pregledniku koja služi isključivo za aktivnosti na Internetu. Ipak, u sebi ima hrpu Linux kôda, pa smo ju zato uvrstili u ovoj popis. ChromeOS možete instalirati na mnoge uređaje, posebice one sa malo hardverske snage. Ne morate ga održavati i lako se instalira. Zato i je toliko popularan među korisnicima. Ako imate RPi ili neki slični uređaj, mogli biste probati instalirati Chrome OS na njega. Možda vam se svidi.

5

Najbolja Linux distribucija za stari hardver: Lubuntu

Svi mi imamo negdje neku staru mašinu koja skuplja prašinu i s kojom ne znamo što bismo napravili. S jedne strane je prestara da ju koristimo sa novim OS-ovima, a s druge strane ju ne možemo ni prodati jer ne vrijedi ni par stotina kuna. Takve mašine možete oživjeti sa distribucijama kao što je Lubuntu. Riječ je o Ubuntuu koji koristi LXDE za grafičko sučelje i podržava stari hardver. Računalo s Lubuntuom može služiti za mnogo toga – od učenja na Linux sustav do multimedijalnog centra za reprodukciju različitog sadržaja. Samo nebo je granica, a uz to ćete i staro računalo napokon upaliti i koristiti za nešto ‘korisno’.

6

Najbolja Linux distribucija za IoT uređaje: Snappy Ubuntu Core

Rekli bismo da je Internet of Things (IoT) slijedeća velika stvar, ali bili bismo u krivu. To već je velika stvar i to je stvarnost. Sve je više uređaja koji su spremni za spajanje na Internet, te upravljanje uz pomoć novih tehnologija. Snappy Ubuntu Core je operativni sustav za takve uređaje i to je operativni sustav sa velikim potencijalom. Možete ga instalirati na routere, aparate za kavu, dronove itd. Još je zanimljiviji način na koji se ažurira i način na koji dodaje sigurnosne zakrpe.

7

Najbolja Linux distribucija za desktop računala: Linux Mint Cinnamon

Najbolja (i najpopularnija) Linux distribucija za računala i malo jače lapptope je Linux Mint. Neki ga čak i zovu macOS-om u svijetu Linuxa jer je izuzetno stabilan i popularan. No, bez obzira na usporedbu sa Appleovim OS-om, radi se o vrhunskoj distribuciji koja ima fantastično grafičko okruženje (op.a. Cinnamon), stabilna je, konstantno dobiva zakrpe, ima i svoje LTS verzije, te je user friendly za nove korisnike. Linux Mint je sve ono što je nekada bio Ubuntu, dok nije otišao u jednom drugom smjeru.

8

Najbolja Linux distribucija za gamere: SteamOS

Igranje igri na Linuxu je bolna točka otkad je Linuxa i to je jedan od razloga zašto neki ne žele isprobati Linux. Mnogi su zbog igri imali i dual boot na računalu (Linux + Windows) kako bi mogli i raditi na Linuxu i igrati igre na Windowsima, no to više nije nužno. Valve je kompanija koja stoji iza SteamOS-a i koja nudi klijente za igranje igri na različitim platformama. Performanse igri su praktički identične onima na Windowsima, tako da u biti ne biste trebali osjetiti neku veću razliku. Možda u nekim suludim konfiguracijama kod igranja igri u 4K rezoluciji i slično. No, prilikom „normalnog“ igranja, SteamOS radi odlično. Krajem prošle godine Valveovi partneri su napravili i Steam mašine za to. Među njima i Alienware!

9

Najbolja Linux distribucija za privatnost: Tails

Živimo u doba masovnog narušavanja privatnosti, nadziranja Interneta, prometa, kupovine osobnih podataka … i privatnost je postalo jedno od gorućih pitanja današnjice. Kako se zaštititi od svih prijetnji na Internetu? Tails je operativni sustav koji pokušava dati odgovor na to pitanje, odnosno OS koji će vas zaštititi. Neka svima bude jasno da je postoji 100-postotna zaštita, ali Tails je blizu tome. Tails možete instalirati na računalo ili ga pokretati live sa bilo kojeg medija, preporučeno USB sticka, i koristiti po potrebi. To je OS koji koristi fantastičnu zaštitu, koristi sve moguće mehanizme da što manje vaših podataka „izađe van“ i da vas zaštiti od svega. Naravno, dio odgovornosti je i na vama. Dovoljno je reći da NSA (op.a. agencija koja misli da ima pravo masovno nadzirati ljude što rade na Internetu) smatra Tails prijetnjom njihovoj „misiji“. Nama dovoljan razlog da ga koristimo.

10

Autor: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here