Windows 10 se kao operativni sustav svojim dolaskom u srpnju 2015. godine izdvojio od ranijih Microsoftovih proizvoda i doslovno doveo revoluciju s drugačijim pristupom prema korisnicima. Windows 10 je, u odnosu na Windows 7, predstavljao sasvim novo poimanje operativnog sustava i sve velike razlike koje su se očitovale između stare i nove tehnologije s dolaskom Windowsa 11 gotovo da su zanemarene u trenutku kad svjedočimo stavljanju Windowsa 10 u drugi plan. Razlog tome je što se čini kako će sudbina Windowsa 10 biti identična onoj Windowsa 7.

Windowsi 11 predstavljeni su u lipnju ove godine i svima je bilo jasno kako se fokus Microsofta preusmjerava na novi proizvod i njegovu promociju. U tom trenutku korisnicima je rečeno kako ih čeka još jedno veliko ažuriranje pod nazivom 21H2 s dolaskom jeseni. Microsoft je također najavio kako će se podrška za Windows 10 nastaviti sve do listopada 2025. godine.

Iako je jasno kako korisnici Windowsa 10 imaju još dugo razdoblje u kojem je dostupna Microsoftova podrška, nema dovoljno informacija o budućnosti redovitih ažuriranja. S ažuriranjem 21H2, koje je poznato i pod nazivom „October 2021 update“, korisnici će dobiti nove funkcionalnosti po pitanju sigurnosnih postavki Wi-Fi veze, podrške za Windows Hello for Business alat i novi oblik podrške u Windows Subsystemu za Linux. Može li se reći kako je 21H2 zadnje veliko ažuriranje u kojem Windows 10 operativni sustav dobiva nove funkcionalnosti? Što će biti s mjesečnim sigurnosnim ažuriranjima? Hoće li ažuriranja postati tijekom proteka vremena limitirana?

Trenutno ne postoji detaljni uvid u Microsoftov plan s Windowsima 10. Ažuriranja će sasvim sigurno i dalje biti sastavni dio operativnog sustava, no pitanje je koliko će korisnici s njima dobivati nove značajke i funkcionalnosti te kontinuirane sigurnosne zakrpe.

Potpuno identičan model odnosa bio je i kod Windowsa 7. Početni datum podrške bio je 22. listopada 2009., završetak potpune podrške bio je 13. siječnja 2015., a proširena podrška završila je 14. siječnja 2020.

Ako uzmemo kronologiju Windowsa 7, završetak potpune podrške za Windowse 10 možda se već  polako nazire s prolaskom razdoblja od 6 godina od njihovog prvog izlaska. Fokus Microsoftovih developera je na Windowsima 11 i teško je za očekivati kako će se pažnja posvetiti Windows 10 ažuriranjima koja bi donosila nove funkcije operativnog sustava čiji je zalazak već polako krenuo.

Piše: Ervin Mičetić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here