Windows XP je definitivno jedan od moćnijih, ako ne i najmoćniji sustav Microsoft kompanije. Danas ga se posebno prisjećamo, jer danas Windows XP slavi svoj 20. rođendan.

Uskoro stiže Windows 11, a većina računala već uveliko radi na sustavu Windows 10. U prošlosti smo dobili i ne baš cijenjenu Vistu, omiljeni Windows 7 i opet manje pozitivne Windows 8 i 8.1., ali Windows XP je mnogima ostao u srcu drag. Unatoč već poodmakloj dobi i činjenici da je Microsoft prestao izbacivati podršku za Windows XP prije više od sedam godina (Microsoft je u travnju 2014. najavio prestanak podrške za XP), on je i dalje instaliran na milijunima računala u svijetu.

Prema StatCounteru, oko 0,59% Windows računala još uvijek imaju instaliran Windows XP. što je ako je vjerovati Microsoftovim podacima o cifri od 1,5 milijardi korisnika Windowsa sustava, oko 9 milijuna računala širom svijeta koji koriste Windows XP. NetMarketShare daje nešto niži rezultat od 0,32%, što je oko 5 milijuna računala. Ne čini se kao velik broj, ali uzimajući u obzir sva računala s različitim verzijama Windows sustava, to je još uvijek ogromna hardverska baza.  Također, treba reći da je do prije samo par godina stotine tisuća bankomata diljem svijeta radilo na Windowsu XP.

Windows XP izgrađen je na istoj jezgri kao i Windows NT, a ujedno je bio i prvi Windows sustav koji se nije temeljio na MS-DOS -u ili Windows 95 jezgri. Prema sjećanjima korisnika, Windows XP bio je i najstabilnija verzija Windowsa. Izbacivanjem Windows XP-a, broj rušenja sustava se smanjio, a objavljivanjem Windows Viste 2007. godine, mnogi su korisnici odustali od nadogradnje zbog njenih relativno visokih zahtjeva.

Windows XP ostat će zapamćen kao operativni sustav s dugim razdobljem službene podrške od čak 12 godina, kao i po tome što je od 2003. do 2011. godine zauzimao vodeću poziciju na tržištu.

Naravno, ne smijemo zaboraviti ni sliku zelene livade koja je služila kao zadana pozadina radne površine, a čiji je autor američki fotograf Charles O’Rear, koji ju je snimio 1996. godine u državi Kaliforniji.

Piše: Marijan Živković

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here