Windows 7 ili 10 koji je bolji?

Windows 8 je predstavljao toliko radikalni remont Microsoftovog sučelja da su mnogi korisnici igrali na sigurno i ostali na svojim Windows 7 sustavima. S izdanjem Windows 10, vrijeme je da se nadogradite na ovaj novi OS. Saznajte zašto, u našoj usporedbi Windows 7 i Windows 10.

Windows 8 je bio radikalno drugačiji operativni sustav d svojih predhodnika, ali Windows 10 nam vraća baštinu i osjećaj Windowsa 7, a istodobno zadržava brzinu i stabilnost u radu.

Za mnoge je Windows 7 postao mjerilo za sve ostale oparativne sustave i to ne bez razloga. Uzmemo li u obzir koliko je zbunjujuće bilo novo sučelje Windowsa 8 (mnogima i dan danas), nije iznenađujuće da su mnogi skeptični prema nadogradnji zvanoj Windows 10.

Čini se da ovaj put Microsoft nije zakazao i dobro je prostudirao sve mane i vrline predhodnih verzija, i sa najnovijim Windows 10, pretočio to u djelo, uzevši sve najbolje od sedmice i osmice, uz neka dobrodošla osvježenja i dodatke.


windows 7 ili windows 10 šta je bolje

 

Windows 7 ili Windows 10: Početni izbornik

Windows 7 ima izravno, dobro dizajnirano sučelje koje je dobro poznato korisnicima Windowsa. Kliknete li na Start Menu tipku u donjem lijevom uglu, možete upravljati kroz svoj PC. Kad su autori Windowsa 8 to odlučili nadomjestiti pristupom fokusiranim na dodir, uskoro je postalo očito da nema mnogo korisnika koji žele velike ikone, obavijesne izbornike, te izbornike koji upadaju u ekran s gornje, donje, lijeve i desne strane.

Zbog tog razloga mnogo ljudi koriste alate poput Clasic Shell ili Start8 kako bi premostili takvo sučelje i vratili se na Desktop sučelje s jednostavnim početnim izbornikom. Windows 10 ne ponavlja grešku svojeg prethodnika. Početni izbornik se vratio nakon kratkog izbivanja, ali sada je nadopunjen nekim novim dodacima. Živa polja iz Windowsa 8 sad su dodana na desnu stranu izbornika, pa ih možete lako maknuti ako ih ne želite imati u izborniku.

Postoji i opcija pokretanja početnog izbornika na cijelom ekranu. Lijeva strana izbornika donosi osjećaj kontinuiteta sa Windows 7, jer sadrži prikaz često korištenih programa, pretraživač datoteka, Postavke i traku pretraživanja.

WINDOWS 7 ILI 10

 

Sada sa jubilarnom nadogradnjom u Windows 10, na početnom izborniku naslovi u kockicama vas mogu prebaciti na konkretno mjesto koje prikazuju, a ne na početnu stranicu aplikacije. Još važnije, lista svih aplikacija se može vidjeti svaki put kad otvorite početni izbornik, što znači jedna suvišna opcija manje, to mijenja i položaj tipke za gašenje računala, koji se sada preselio u donji lijevi kut. Sve to čini iskustvo korištenja početnog izbornika još boljim nego kod Windows 7.

 

Windows 7 ili Windows 10: Pretraživanje weba preko Windows sučelja

Jedno područje gdje su razlike između dva sustava očite je pretraživanje. U Windows 10 traka pretraživanja ne samo da traži mape, programe i datoteke na vašem računalu, nego je i povezana s Windows Store-om i vašim web preglednikom, pa možete pretraživati web ravno s vašeg desktopa.

Nema potrebe za navigacijom do desne trake kad želite nešto potražiti, nego jednostavno pritisnite Windows tipku, počnite pisati i rezultati vaše pretrage će biti prikazani u prozoru preglednika. Kao dodatak, tu je i prilično impresivni Microsoftov osobni asistent Cortana.

 

Windows 10 Cortana

Windows 7 ili Windows 10: Cortana

Vlasnici Windows telefona su već upoznati s načinom rada Cortane, virtualnog pomoćnika kojem možete zadavati glasovne naredbe. Naravno, Google Now i Appleov Siri obavljaju slične funkcije, ali u Windows 10 Cortana je postala sastavni dio desktopa operativnog sustava.

Klikom na pretraživanje u alatnoj traci otvara se Cortana sučelje i omogućava vam da je pitate razna pitanja, poput pretrage, nadolazećih sastanaka, vremenskih prilika, puta do najbliže kavane i mnogo drugih stvari. Cortana može unijeti sastanak u vaš raspored, zapisivati bilješke kad joj diktirate, dodati zadatke i podsjetnike, kao i svirati glazbu na vašem računalu.

Microsoft je otkrio, da će napraviti i Cortana aplikacije za iOS i Android, za što se nadamo da će njezini podsjetnici za vaše događaje funkcionirati i na tim platformama. To bi moglo Cortanu učini izuzetno korisnim alatom za organizaciju vašeg života preko svih vaših uređaja, koje god uređaje koristili, i sve to s vašeg Windows 10 OS-a.

Kao nadogradnja povodom obljetničkog izdanja Windowsa, Cortana uzima sebi još veću važnost unutar operativnog sustava. Tako možete koristiti glasovnu aktivaciju za postavljanje podsjetnika izravno s izbornika zaključavanja ekrana i koristiti Cortanu da vam daje više informacija o traženom, kod web pretrage.

 

windows 7 ili 10 koji je bolji

Windows 7 ili Windows 10: Virtualni desktop

Iako je tehnički moguće imati virtualni desktop u Windows 7, preko softvera Desktops v2.0 dostupnog na stranici Windows Sysinternals, Windows 10 ima tu mogućnost ugrađenu izravno u operativni sustav. Jednostavno kliknite na pregled zadataka smješteni u alatnu traku (ili pritisnite WIN+Tab tipku) i moći ćete brzo dodati virtualni desktop klikom na Plus ikonu u donjem desnom uglu.

Sada možete lako povući otvorene aplikacije na novi radni prostor i rasčistiti različite zadatke. Navigacija među desktopovima je jednostavna, i budući da svi desktopi dijele iste informacije, sve promjene informacija postaju univerzalne.

Pogledajte i: Kako onemogućiti prisilna Windows 10 ažuriranja.

 

windows 10 ili windows 7

Windows 7 ili Windows 10: Universal Apps

Kad je Windows 7 prvi puta izašao 2009. godine, fenomen pametnih telefona je još bio u povojima, a iPad je bio tek glasina. Ideja o softveru koji bi radio na svim platformama tada nije imala smisla.

Ta se ideja čini mnogo važnijom u današnjem svijetu sve više baziranom na mobilnoj komunikaciji. Tako je Microsoft najavio Universal Apps za Windows 10 (ili Windows Apps, kako su ih sad nazvali), čija bi svrha bila glatko funkcioniranje na vašem mobitelu, tabletu, PC-u, pa čak i Xbox One.

To znači da, kad biste kupili aplikaciju, kupili biste je samo jednom, jer bi odmah postala dostupnom na svim vašim uređajima. Naravno da sve još nije tako jednostavno, jer puna verzija Photoshopa sigurno neće raditi na pametnom telefonu u vrijednosti od 500kn, ali očekujte pojednostavljene verzije aplikacija, koje mogu obavljati mnoge osnovne funkcije i besprijekorno sinkronizirati rad jedna s drugom. A evo i kako se koriste Universal apps u Windows 10.

 

windows 7 ili 10 šta je bolje

Windows 7 ili Windows 10: Edge preglednik

Internet Explorer je bio jedna od glavnih spona Windows iskustva tokom mnogih godina. U Windows 7 on služi kao ulazna vrata u internet, jer dolazi kao sastavni dio operativnog sustava. Naravno, ništa vas ne sprečava da instalirate alternativni preglednik – Firefox, Chrome ili Opera – ali statistike pokazuju da mnogi još uvijek odabiru ono što su dobili u paketu.

Postoji i dobar razlog za to, jer je Internet Explorer standard na kojem mnoge web stranice pravilno funkcioniraju, te je stabilan program koji se lako koristi. Zato je vijest da je Microsoft najavio potpuno novi web preglednik za Windows 10 pod nazivom Edge,  primljena s oduševljenjem. Edge je zamišljen da se uklopi u moderniji web.

Prema mnogim mišljenjima Edge je uspio u nekim nakanama, i slažemo se da se radi o pregledniku koji je brz, elegantno dizajniran, donosi mnoge razvijene mogućnosti poput mogućnosti da zabilježite web stranice i pošaljete njihovu presliku prijateljima ili kolegama, ima podršku za Cortanu, ima novi pojednostavljeni način učitavanja stranica koji čisti smeće sa zaslona, i brojna poboljšanja „pod poklopcem“.

U Windows 10 Anniversary Update Microsoft je dodao ekstenzije, web obavijesti i mogućnost brisanja povijesti web pretrage prilikom izlaska iz programa, što Edge čini mnogo modernijim web preglednikom nego što je Internet Explorer.

 

Windows 7 ili Windows 10: Igre

DirectX 12, PC Game DVR, i Xbox One streaming igara

Igranje računalnih igara je jedan od najpopularnijih načina korištenja Windowsa. Windows 7 je isprobana i pouzdana igraća platforma koja hoda ukorak, s rigoroznim zahtjevima našeg vremena, jer još uvijek nudi odlično izvođenje, stabilnost i kompatibilnost s igrama.

Windows 10 je izgrađen na čvrstim temeljima od nekoliko dodatnih pojačanja koja bi vas mogla nagnati na instalaciju novih Windowsa. Najočitiji primjer je DirectX 12, koji je već pokazao dojmljive rezultate pri testiranju na mnogim gejmerskim stranicama.

Vlasnici sustava baziranih na AMD-u trebali bi to uzeti u obzir, pogotovo jer izvješća navode kako je Direct X12 napravio znatne korake u poboljšavanju iskustva igranja u odnosu na AMD-ove grafičke kartice.

Drugi gejmerski dodatak u Windows 10 je PC Game DVR. Ova pametna nadogradnja za Xbox aplikaciju dopušta korisniku snimanje videozapisa igranja igre u realnom vremenu i dijeljenje tog zapisa s prijateljima. Korisnici će moći igrati Xbox One igre na njihovim računalima preko streaminga na lokalnoj mreži.

Ovaj novi dodatak zapravo znači da možete priključiti vaš Xbox One upravljač na vaš PC, pokrenuti Xbox One, nabaciti vaše slušalice i veselo igrati igrice dok ostatak vaše obitelji može slobodno gledati televiziju u susjednoj sobi.

Povrat na staro?

Ima još mnogo poboljšanja koja smo zapazili u Windows 10, kao što su Snap Assist, Syncing desktop postavke, Contiuum, Windows Ink, Refresh i Reset opcije, da ne spominjemo novi dizajnerski jezik, ali vjerojatno najprivlačniji razlog nadogradnje na Windows 10 je bila činjenica da je nadogradnja bila besplatna do 29. srpnja 2016. godine.

Windows 10, nažalost, više nije besplatan, ali još uvijek smatramo da je to dobra nadogradnja za one koji su propustili besplatnu nadogradnju s Windowsa 7.

Zaključak

Windows 7 je još uvijek odličan, pouzdan i stabilan operativni sustav, ali nas su se dojmile inovacije koje donosi Windows 10. Ako je Windows 8 ostavio gorak okus u vašim ustima, ili vas nikada nije ni privlačio, smatramo kako će prijelaz s Windowsa 7 na Windows 10 biti olakšan zbog sustava koji je lako razumljiv običnom korisniku.Izgleda da se kod Windowsa povijest ponavlja. Nakon odličnog XP-a došla je loša Vista, koju je zamjenio odlični Windows 7, pa nasljedila i podbacila osmica, sada je desetka valjda pun pogodak.

Novi dodaci izazivaju osjećaj da se radi o operativnom sustavu modernog doba, s mobilnim uređajima i prilagodbi webu koja otvara bezbrojne mogućnosti. Isprobajte Windows 10 i nećete se razočarati.

Piše: A.P.

2 Komentari

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here