Svaki operacijski sustav, pa tako i još uvijek jako popularna “Sedmica”, sadrži niz programa koje rijetko (ili čak nikad) koristite. U tekstu koji slijedi predstavit ćemo vam nekoliko korisnih aplikacija koje će vas dočekati odmah nakon instalacije Windowsa 7, a za koje možda niste ni znali da postoje.

Registry Editor

Windowsov Registry editor vjerojatno je najčešća i najpoznatija aplikacija za editiranje ili kreiranje Registryja. Kako Registry upravlja svim funkcijama operacijskog sustava, jasno je da svako nestručno korištenje ovog editora može dovesti do raznih poteškoća u radu sustava. Najgore što vam se može dogoditi jest prestanak rada operacijskog sustava nakon promjena u Registryju, a to je ujedno i razlog zašto se uvijek preporučuje kreiranje sigurnosne kopije.

Da biste pokrenuli Editor, upišite “regedit” u polje Run (naravno, bez navodnika). Otvorit će se prozor u kojemu su s lijeve strane prikazane klase ključeva koje možete otvoriti klikom na plus. Na desnoj strani prozora prikazane su vrijednosti ključeva koje ste otvorili. Tu možete sami unositi nove ključeve, mijenjati vrijednosti ili brisati pojedine unose.

Ključ ili njegovu vrijednost u pravilu ćete brisati ako ga je napravila kakva malware aplikacija koja je tim ključem sebi omogućila pokretanje zajedno s operacijskim sustavom. Budući da je ključ jasno vidljiv, malware aplikacija često zna onemogućiti pokretanje Editora kako bi spriječila brisanje ključa od strane korisnika, a samim time i njezino uspješno uklanjanje.

Osim ovih štetnih unosa, pravilnim konfiguriranjem možete vrlo fino ugoditi operacijski sustav prema svojim potrebama, a samim time i učiniti rad bržim i ugodnijim.

System Configuration

Upišete li u polje Run naredbu “msconfig”, pokrenut će se aplikacija koja omogućuje detaljno podešavanje opcija vezanih uz samo pokretanje operacijskog sustava. Prva opcija, General, omogućuje određivanje dijelova sustava koji će se učitati. Možete odrediti da se učitavaju svi upravljački programi i servisi ili samo osnovni servisi koji će vam poslužiti kod detekcije i otklanjanja kvara.

Sljedeća opcija prikazuje koji su sve sustavi detektirani, kao i mogućnosti vezane uz njegovo pokretanje (boot log, base video, safe boot). Pored toga, spomenimo još jednu opciju, čije korištenje donosi vrlo upitne prednosti.

Odaberete li opciju Advanced options, otvorit će se novi prozor koji omogućuje postavljanje broja procesora i određivanje količine memorije koju će sustav koristiti prilikom pokretanja. Međutim, kako korištenje ovih opcija vrlo često donosi mnogo više štete nego koristi, ne bismo preporučili njihovo korištenje.

U sljedećem prozoru, Services, nailazimo na popis svih servisa koji su učitani zajedno sa sustavom, a u polju Startup i listu aplikacija koje se pokreću sa sustavom. Kao i kod Regedita, i ovdje se može vidjeti djelovanje maliciozne aplikacije ako naiđete na zapis koji ima čudno ime, a većinom se nalazi ili u sistemskoj mapi (system32) ili u privremenoj mapi imena korisnika – ta dva mjesta omiljena su malicioznim aplikacijama.

Posljednja opcija (Tools) prikazuje ime aplikacije, putanju i kratak opis onoga što aplikacija radi, a upravo je to lista programa koje ovaj članak obrađuje.

Task Manager

Task Manager možete pokrenuti koristeći naredbu “taskmgr”, koju ćete upisati u polje Run ili je pozvati tako da kliknete desnom tipkom miša na alatnu traku i odaberete opciju Start Task Manager. Task anager nudi ispis svih trenutačno aktivnih aplikacija, a njihov broj zna znatno varirati.

Tako će kod “svježe” instaliranog sustava taj broj biti oko četrdeset, dok će sustav koji je dugo bio u upotrebi i na koji ste instalirali mnoštvo programa imati znatno veći broj aktivnih aplikacija. Moramo napomenuti da i svježe instaliran sustav na prijenosnim računalima ima poveći broj aktivnih aplikacija s obzirom na to da proizvođači prijenosnika naprosto obožavaju kreirati velik broj aplikacija koje korisnici vrlo rijetko koriste, a koji se pokreću zajedno sa sustavom, što neminovno dovodi do znatnog usporavanja pokretanja sustava i njegova rada.

Ovim programom možete prekinuti rad bilo kojeg procesa jednostavnim “desnim klikom” i odabirom opcije End Process, odnosno End Process Tree ako se radi o procesu koji za sobom vuče još nekoliko procesa u nizu. Isto tako možete postaviti prioritete izvršavanja bilo kojeg procesa.

Prioritete možete postaviti u šest razina, od “najmanje bitnog” do izvršavanja procesa u realnom vremenu (što nikako ne preporučujemo). Također, možete odabrati i koji će se proces izvršavati na kojoj jezgri procesora ukoliko ste ponosan vlasnik višejezgrenog procesora.

Na taj način neki zahtjevan program možete prebaciti na jednu jezgru, koja će biti posvećena radu samo te aplikacije, dok će ostatak sustava koristiti preostale jezgre. Sve prilagodbe ovog tipa izvodite tako da odaberete željeni proces, a zatim desnim klikom i opciju Set Affinity.

Moramo napomenuti da ovaj alat gotovo sigurno nećete moći koristiti ako je sustav zaražen malicioznom aplikacijom, što je i logično jer biste inače Task Managerom mogli prekinuti njezin proces i potom je ukloniti iz sustava.

System Information

Postoje mnogi programi koji prikazuju hardversko i softversko stanje vašeg sustava, no i sam Windows dolazi s jednim takvim alatom. U polje Run upišite “msinfo32.exe” i pokrenut će se aplikacija koja će prikazati sve značajnije parametre sustava.

Početni ekran sadrži informacije o operacijskom sustavu, procesoru i njegovoj brzini, količini memorije te verziji BIOS-a i mjestu gdje je operacijski sustav instaliran. Označite li opciju Components i odaberete znak plusa pokraj nje, dobit ćete detaljan opis bilo koje komponente (grafičke kartice, mrežnog adaptera, matične ploče itd.).

Software Environment prikazuje podatke koji se odnose na programe i procese, nazive datoteka koje su vezane za proces i stanje tog procesa tj. je li pokrenut. Među ostalim, program nudi i prikaz mjesta gdje se nalaze mape s privremenim sadržajem (TEMP).

Event Viewer

Većina programa koji omogućuju detaljan uvid u stanje sustava čita podatke iz aplikacije do koje možete doći koristeći naredbu “eventvwr”. Njome se vrijedno bilježe svi parametri vezani uz rad sustava, pogotovo ukoliko su pogreške toliko velike da izazovu čuveni “plavi ekran smrti” što je već znak ozbiljnijih problema.

U većini slučajeva Event Viewer uspjet će zabilježiti parametre koji su doveli do rušenja sustava, pa će snalažljiviji korisnici pomoću tog podatka i korištenjem web tražilice moći pronaći uzrok problema i njegovo rješenje. Do toga često mogu dovesti novi upravljački programi ako se iz nekog razloga “ne podnose” s upravljačkim programima neke druge komponente.

Osim opisanih problema, program će zabilježiti u log datoteku i sve ostale sitnice koje možda i niste zamijetili kao problem, a odnose se, recimo, na pokušaje čitanja oštećenih CD i DVD medija. Logovi su podijeljeni u tri skupine: jednu čine logovi aplikacija, drugu logovi vezani uz sigurnost, a treću logovi sustava.

Resource Monitor

Upišete li u polje Run naredbu “resmon”, pokrenut će se Resource Monitor, program koji će vrlo detaljno i pomoću grafičkog sučelja prikazati potrošnju sistemskih resursa od strane neke aplikacije, i to u realnom vremenu.

Tako možete, na primjer, provjeriti zauzeće procesora, protok podataka preko mrežne kartice i slično. Svakom procesu pridodan je PID (jedinstveni identifikacijski broj procesa) kako biste lakše mogli pratiti njegovu potrošnju. Isti PID koristi se kod svih aplikacija koje su opisane u ovom tekstu, tako da ih je vrlo jednostavno naći i pratiti.

Computer Management

Computer Management sadrži više modula koju su zaduženi za prikazivanje sistemskih alata, stanja tvrdih diskova i podataka vezanih uz aplikacije i servise. Što se tiče samih sistemskih alata, možete pregledati Task Scheduler i u njemu definirati sve zadatke koji će se automatski izvršavati po pokretanju sustava ili u zadano vrijeme.

Osim toga, možete vidjeti stanje dijeljenih mapa i njihovu lokaciju na tvrdom disku. Device Manager prikazat će vam sve instalirane uređaje, kao i osnovne podatke o njima, a ako neki uređaj nije ispravno inicijaliziran, kraj njega će stajati uskličnik ili upitnik.

U okviru Disk Managment možete pogledati koliko particija imate, kao i njihovu veličinu. Pod servisima je prikazano stanje određenog servisa, tj. je li pokrenut te način na koji se pokreće (Manual ili Automatic). Sve ove informacije dobit ćete ako u polje Run upišete “compmgmt.msc”.

U ovom tekstu opisali smo samo dio aplikacija koje vam stoje na raspolaganju. Možda je glavni razlog njihova nekorištenja i u tome što je velika većina podataka slabo uočljiva, dok to specijalizirane aplikacije za praćenje stanja sustava (npr. Lavalys Everest ili Sisoftware SANDRA 2016) čine na znatno pregledniji način, pa se do željene informacije može doći brže i lakše. U svakom slučaju, nemojte ih se ustručavati isprobati.

Piše: A.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here