Stiglo je ovogodišnje svibanjsko ažuriranje za Windows 10 oznake 21H1, koje većina korisnika vjerojatno neće niti primijetiti. Nova verzija sustava Windows 10 isporučuje se putem sustava Windows Update, baš kao što je bila i verzija iz listopada 2020. godine, a u različitim intervalima uvodi se među korisnike.

WINDOWS 10 21H1

Novo ažuriranje nudi tri nove značajke okrenute prema korisnicima, a to su: poboljšana podrška za Windows Hello za sustave s više kamera, poboljšana verzija Windows Defender Application Guarda i poboljšanja usluge Group Policy koja omogućuju brže ažuriranje pravila grupe za udaljene radnike.

Windows Hello

Windows Hello je Microsoftov sustav biometrijske provjere autentičnosti za prepoznavanje lica, na uređajima s kamerama omogućuje korisniku da otključa sustav gledanjem u kameru, umjesto da upiše lozinku ili napravi otisak prsta. Prepoznavanje lica i nije osobito sigurna metoda otključavanja, jer ga svaki osrednji haker može lako prevariti s fotografijom, ali za većinu korisnika u relativno sigurnim okruženjima dovoljno je dobar.

Novo Windows 10 ažuriranje donosi nam nove značajke za Windows Hello, kako bi pravilno podržavao sustave s više dostupnih kamera – na primjer, prijenosno računalo s vlastitom ugrađenom web kamerom i drugom naprednijom vanjskom kamerom spojenom na laptop. Hello je prije bio zadan samo za internu kameru, dok sada nudi mogućnost i za vanjsku kad je spojena.

Windows Defender Application Guard

Ovo je vjerojatno najvažnije ažuriranje za većinu korisnika, iako je najmanje očito. Microsoft ne govori točno što je promijenjeno u programu Application Guard, ali poboljšana aplikacija trebala bi posao obaviti brže nego prije.

Ono što Application Guard zapravo radi je izoliranje nepouzdanih web mjesta i dokumenata unutar Hyper-V spremnika, onemogučujući makronaredbe ili skripte koje su preuzete sa takvih mjesta neupotrtebljivim kako nebi došlo do zlonamjernih napada. Na primjer, budući da je spremnik anonimiziran, web mjesta i dokumenti u njemu nemaju pristup tokenima korisničkog pristupa mreži. To hakeru onemogućuje pristup pouzdanoj mreži dok je prijavljen kao ovlašteni korisnik.

Microsoft kaže da je nova i poboljšana Application Guard zaštita uvezena tehnologija koje su već postavljene na sustavu Windows 10X. Iako nismo uspjeli pronaći tehničke detalje o povećanju brzine – ni koje su specifične promjene ni koliko brže izvršavaju sigurnosne provjere – nova verzija trebala bi omogućiti brže učitavanje dokumenata poput Worda, Excela i Powerpointa.

Tu su još neka poboljšanja na GPSVC-u za administraciju udaljenih radnika, u smislu da se brže mjenjaju pravila grupe, što bi trebalo administratorima Active Directory-a značajno olakšati život.

Što nam donosi ažuriranje Windowsa 10 u listopadu?

Daleko veće promjene dolaze u listopadu, sa zakazanim izdanjem za 21H2. To će izdanje donijeti opsežna vizualna ažuriranja (kodnog naziva Sun Valley) kroz čitav operativni sustav. 21H2 također bi trebao donijeti uvelike preuređenu trgovinu aplikacija, personalizirani feed vijesti zasnovan na programskoj traci i još mnogo toga.

Pogledajte kako je izvršni direktor Microsofta Satya Nadella u jučerašnjoj glavnoj riječi s digitalnog eventa Microsoft Build 2021, predstavio što sve donose nova ažuriranja za programere na Azureu, Windowsu i Teams-u.

 

Piše: Z.K.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here