Kad god Apple najavi novu verziju svog mobilnog operativnog sustava na WWDC konferenciji, često dođe toliko puno informacija da ih je ponekad teško sve procesuirati. Jednostavno kada Tim Cook ili netko iz Applea na pozornici počne u 10-15 minuta nabrajati što sve donosi novi iOS, i najzagriženiji fanovi se pogube. Puno je tu novih featurea, novih aplikacija, redizajniranih aplikacija, UI izmjena, poboljšanja performansi, novih featurea vezanih uz privatnost i tako dalje.
No, da se i vi sami ne pogubite u tome svemu, mi smo donijeli 13 novih featurea koji dolaze u iOS-u 13 ove jeseni. Pa pogledajmo što nam to Apple točno donosi i čemu se veselimo.

1) Dark modeNapokon smo i to dočekali! Do sada ste svaku aplikaciju morali prebacivati na dark mode ako je aplikacija podržavala takav način rada. No, nisu sve aplikacije to imale, te iOS nije to imao. Sada ćete napokon moći prebaciti cijeli iOS na dark mode (op.a. oči će vam biti zahvalne zbog toga), te će se automatski sve aplikacije koje podržavaju dark mode prebaciti na isti. Koliko vidimo po slikama, izgleda odlično.

2) “Sign in with Apple”Glavna “tema” cijelog iOS-a 13 je – privatnost. Apple je ponovno “bacio rukavicu” prema Facebooku i odlučio ponuditi korisnicima opciju “Sign in with Apple”. Kao što na većini web stranica login ili registraciju možete napraviti uz pomoć društvenih mreža (najčešće Facebook/Google/Twitter), sada ćete to moći i preko Applea. Ako odaberete ovu opciju, moći ćete se logirati ili registrirati praktički samo s otiskom prsta ili skeniranjem lica što će biti prilično super. Uz to, Apple neće o vama otkriti gotovo ništa trećoj strani koja će koristiti ovu opciju.

3) Anonimizirajte vašu email adresu

Ne samo da će Apple ponuditi sigurnije i brže logiranje na mnogim web stranicama, nego će vam omogućiti da se riješite dosadnih spam emailova u vašem email inboxu. Apple će vam ponuditi da na web stranicama gdje se registrirate date svoju pravu email adresu ili si možete izgenerirati unikatnu i nasumičnu email adresu koja će služiti za registraciju na razne servise. Ta izgenerirana email adresa će biti povezana s vašom pravom email adresom, no kada vam počnu dolaziti spam mailovi, samo ju obrišete i izgenerirate si novu. Osim što ćete se obraniti od spama, moći ćete svuda ostavljati svoju “anonimnu” email adresu.

4) Vidjet ćete koje vas aplikacije prateApple će početi mnogo više gledati “location tracking”, odnosno nadzirati aplikacije koje vas nadziru. U biti Apple želi spriječiti aplikacije da prate vašu lokaciju i puteve kojima se krećete. Tako će vam Apple ponuditi da povučete sve privole za lokaciju i da vas aplikacija koja treba lokaciju svaki puta mora eksplicitno tražiti dozvolu da dobije vašu lokaciju. Uz to, Apple će zatvoriti “backdoor” preko kojeg su aplikacije mogle dobiti informaciju o vašoj lokaciji preko Bluetootha ili WiFi-ja.

5) Video editiranjeOvo je relativno velika stvar. Po prvi puta će Apple korisnici moći na mobitelu editirati video isječke kao što mogu i sa slikama. To znači da će moći rotirati sliku, dodavati filtere, razne efekte i još mnogo toga. I to će se sve odvijati unutar aplikacija Camera i Photos.

6) Inteligentno organiziranje slikaKada govorimo o slikama, Apple je redizajnirao aplikaciju Photos, te dodao u nju “machine learning” kako bi s istim smanjio duple slike i pametno vam organizirao slike i videe. Osim što aplikacija mnogo bolje izgleda i što je UI moderniji, nama je mnogo zanimljivije kako se slike slažu. Imate novi tab u kojem se slike mogu posložiti po danu, mjesecu godini, po određenom eventu i slično. Poigrajte se s aplikacijom da vidite što sve može. Vjerujemo da ćete biti mnogo zadovoljniji nego prije.

7) Podijelite zvukS novim intuitivnim načinom dijeljenja zvuka unutar iOS-a 13, možete podijeliti s prijateljima snippet pjesme, filma ili vašeg života. Odnosno, s jednim dodirom mobitela ćete moći podijeliti zvučni zapis s drugim Apple korisnicima. No, postoji jedna kvaka – da bi korisnik mogao primiti taj audio zapis, morat će imati uključene AirPodse.

8) Redizajnirana Reminders aplikacijaApple je kompletno redizajnirao aplikaciju Reminders koja dolazi s iOS-om. U 13.-oj iteraciji iOS-a, Reminders će doći s intuitivnijim layoutom, boljim listama, mogućnosti da tagirate osobu iz kontakata u svojim bilješkama, te s dark modom. Uz to, imat će i “pametni algoritam” s kojim ćete moći napisati bilješku, a ako spomenete u njoj datum i vrijeme, sama će vas podsjetiti na tu bilješku.

9) Bolji Memoji-jiApple i dalje želi da se igrate sa svojim virtualnim avatarom. Tako ćete u iOS-u 13 moći još više avatar prilagoditi sebi, odnosno dodati mu makeup i razne dodatke. Posebice “ženskim” avatarima koji će dobiti i hrpu (virtualne?) šminke koju mogu koristiti i slično. Vjerujemo da će ovo biti zanimljivo mlađoj populaciji.

10) Memoji stickeriApple i Facebook se ne slažu uvijek, ali kada je riječ o kopiranju Snapchata, tu su u potpunosti na istoj valnoj duljini. Što god Snapchat izmisli ili napravi, Facebook i Apple to odmah kopiraju i to do najsitnijih detalja. Tako ćete nakon Snapchata, i u iOS-u 13 moći koristiti Memoji stickere u chatu i to direktno iz tipkovnice unutar iMessagea ili drugih chat aplikacija.

11) Bolji AR i novi libraryji za programereApple je najavio tri stvari oko AR-a, odnosno “proširene stvarnosti”. I dalje namjeravaju puno ulagati u kreiranje AR iskustva za korisnike na iPhoneu, pa će tako “izbaciti” novi ARKit 3 koji bolje prati pokrete mobitela i ljudi koji su u kadru (op.a. Jednostavno poboljšanje u odnosu na ARKit 2), te RealityKit i Reality Composer alat. S time će programeri moći raditi mnogo kvalitetnije AR iskustvo kroz svoje aplikacije. Nadamo se da ćemo do kraja godine vidjeti prve aplikacije napravljene s novim libraryjima.

12) Automatizacija uz pomoć SiriIako će Siri dobiti hrpu poboljšanja, te će se mnogo aktivnije moći koristiti u kombinaciji s HomePod-om i CarPlay-om, vjerojatno najzanimljivija stvar je dolazak Siri Shortcuts aplikacije. U biti ćete preko Siri moći automatizirati određene radnje i navike, a u tome će vam pomoći određeni AI template-i. Recimo ako idete pješke iz teretane prema doma istim putem i slušate određenu glazbu, moći ćete si napraviti automatizirani predložak koji će vam sam automatski puštati glazbu kada idete doma iz teretane, automatski će vam se uključiti navigacija ako idete ipak autom i slično. Ne znamo još točno što će sve ova automatizacija podržavati, ali vjerujemo da će biti vrlo zanimljiva.

13) Apple Maps – “Lookaround Mode”Ovo nije ništa drugo doli Google Street Viewa, osim što je u 3D-u i što je u Apple Maps aplikaciji. Ali će vam dozvoliti da iz jedne nove perspektivne gledate oko sebe na mapi i da istražujete nova mjesta u HD rezoluciji.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here