Jedan od najčešćih i ”najdugotrajnijih” problema u pogledu Androida, još od njehovih početaka jest fragmentacija ili raširenost. Istina jest kako je Android prisutan na sve većem broju i na kod sve više brandova pametnih telefona, kako onih poznatijih tako i onih manje poznatih.

No to može dovesti do velikog broja problema, a ti problemi su najviše prisutni kod na primjer- dostupnosti nadogradnji za Android OS. Ne događa se rijetko kako neki uređaji imaju mogućnosti nadogradnje, dok drugi tu mogućnost nemaju. Ili recimo neki uređaji mogućnost na službenu nadogradnju dobiju puno prije za razliku od nekih drugih uređaja i/ili brandova. Sve ovo vodi ka ogromnoj fragmentaciji Androida kao operativnog sustava i predstavlja jedan od najvažnijih razloga ”protiv” ako ćemo uspoređivati Android i recimo iOS.

Project Treble bi ovo trebao promijeniti. U nastavku ovoga članka reći ćemo nešto više o jednoj od vrlo dobrih mogućnosti koje bi trebao imati Android Oreo, što ova mogućnost znači za same korisnike i naravno kada bi ta mogućnost trebala službeno biti dostupna za korisnike Android OS-a, to jest Androida Oreo.

Znači li to da ćemo napokon svi moći dobivati mogućnosti službenih nadogradnji u isto vrijeme, bez obzira na brand (naravno pod uvjetom da uređaj ima mogućnost nadogradnje na odgovarajući Android OS)? Pročitajte u nastavku!


 

GOOGLE Project Treble

 

Kako su nadogradnje za Android funkcionirale prije Projekta Treble?

Glavni razlog zbog kojeg je dostupnost službenih nadogradnji za različite Android uređaje bila drugačija, ovisno od uređaja i branda jest taj što na tržištu postoji ogroman broj Android pametnih telefona. Neki od njih su više zastupljeni (to su najčešće oni poznatiji brandovi kao što su Huawei, Samsung, HTC, LG, Sony), dok su neki od njih manje zastupljeni.

Ovdje je najčešće riječ o relativno nepoznatim brandovima kineske proizvodnje kao što su Leagoo, Uhans i slični. Svaki od tih uređaja osmišljen je od strane drugog proizvođača. Svaki proizvođač da bi implementirao određenu verziju Androida na svoj pametni telefon, prije nego što to učini treba napraviti neke preinake i prilagodbe. Iz tog razloga se zna dogoditi to da jedan te isti Android OS izgleda drugačije na dva različita uređaja proizvedena od strane dva različita proizvođača.

Osim toga, svaki proizvođač će u svoj uređaj staviti malo i svog udjela što se najviše vidi u korisničko sučelje (ili takozvani ”UI”). Svaki puta kada Google u opticaj pusti neku službenu nadogradnju ono što Google treba imati su novi driveri (ili operacijski programi) ovisno o svakom pojedinom chipsetu koji se nalazi na uređajima za koje se želi izbaciti nadogradnja (ovo je nešto što se još naziva i HAL ili ”Hardware Abstraction Layer”).

Sve dosad niski elementi Androida koji su bilo kodirani od strane proizvođača chipseta (ili ”vendor”, odnosno implementacije prodavača koji su najčešće i proizvođači) nisu bili odvojeni od ostatka Android mreže.

Ovo je značilo da svaki puta kada bi neka nadogradnja za neki Android izašla i bila službeno dostupna, proizvođači tih chipseta su morali prepisivati njihove kodove i nadograđivati programe  tih chipseta ne bi li nadogradnja za određeni Android mogla uopće i funkcionirati.

Svaka nova dostupna nadogradnja bi značila puno novih prilagodbi i posla za proizvođače pametnih telefona, a to niti je učinkovito (barem ne uvijek) i još k tome troši puno vremena i resursa. Ukratko – svaka nova nadogradnja Androida je, prije nego što je mogla uopće biti prihvaćena na svakome uređaju trebala proći različite prilagodbe i dorade ne bi li ona mogla uopće biti primijenjena od uređaja do uređaja. Ipak, izgleda kako bi se sve ovo moglo promijeniti dolaskom nečega što se naziva ”Project Treble”.

 

što je Project Treble

 

Kako bi Project Treble trebao ovo promijeniti?

Zahvaljujući Projektu Treble, maleni dio Android mreže bi trebao biti odvojen i namijenjen prilagođavanju novim sučeljima vendora koji će biti odvojen od ostatka mreže. Ovo će značiti kako proizvođači chipseta više neće trebati nadograđivati programe svojih chipseta svaki puta kada bude dostupna neka Android nadogradnja. Razlog?

Driveri ili programi nadogradnje neće biti povezani s ostatkom operativnog sustava. Ovo bi u stvari trebalo skratiti i smanjiti jako puno posla kod svakoga od proizvođača pametnih telefona za koje nadogradnje određenih Android OS-ova budu dostupne. Iako i dalje ostaje pitanje kako će izgledati koji UI, ovisno od branda do branda proizvođača kao i kako će izgledati neke druge pojedinosti koje su imanentne svakom pojedinom brandu, sve u svemu sama dostupnost nadogradnji za buduće iteracije Android operativnog sustava bi trebala biti puno veća.

 

Što točno ovo sve znači za korisnika?

Prva stvar koja se ovdje treba napomenuti jest ta kako će Project Treble biti primjenjiv samo na one pametne telefone koji u sebi imaju Android Oreo (i naravno na novijim, kasnijim Androidima, ali ne i na starijim verzijama). To u biti znači da ako posjedujete uređaj koji na sebi ima stariji Android OS i ako još uvijek čekate na nadogradnju za Android Oreo, na nju ćete trebati čekati isto onoliko koliko se čekalo i dosad.

Iako ovo sada možda ne zvuči nešto posebno, razmislite o Androidu od Orea pa nadalje. Nadogradnje će biti dostupnije za puno manje vremena (a ne da će recimo trebati proći i do dvije godine, kao što je recimo to bio slučaj kod Androida Lollipop). Sve u svemu čini se kako Android korisnike čekaju sve bolja vremena!

 

Android u budućnosti više neće biti toliko razlomljen kao što je to slučaj sada

Koliko vam se puta dogodilo isto? Imate pametni telefon na kojemu se nalazi Android OS. Nova nadogradnja je i službeno dostupna, ali samo za neke uređaje. Vaš uređaj, iako bi po svemu sudeći trebao dobiti mogućnost nadogradnje, još uvijek je nije dobio. Svi vaši frendovi imaju najnoviju nadogradnju, osim vas. A vi čekate. I čekate.

Sve ovo je bilo vrlo iritirajuće i jedan od najvažnijih i najglasnijih razloga zbog kojih je jedan dio Android korisnika prešao na iOS. Istina, niti Appleov operativni sustav nije ”cijepljen” od nekih problema, ali ovakvih problema tamo nema. Ako imate iPhone ili iPad i ako vaš uređaj ima pravo nadogradnje na novu verziju OS-a, ta nadogradnja će biti dostupna za sve uređaje u isto vrijeme.

Ako Project Treble zaživi (u što vjerujemo) i ako sve bude kako treba, to će donijeti svakako dobrodošlo skraćeno vrijeme na čekanje dostupnosti nadogradnji. Dotad, strpljen – spašen.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here