U ranim danima Androida ako st željeli postati beta tester neke aplikacije, da biste to postali najprije ste trebali skinuti stabilnu verziju, a tek onda s njom i ”beta” verziju. No, sada je to malo drugačije. Google je nedavno osmislio svoj novi ”beta kanal” kao poseban dio Googleove Trgovine odakle će korisnici moći na lakši i jednostavniji način skinuti beta aplikacije i isprobati ih, bez da trebaju čekati ”pravu” verziju aplikacije.

Kada odaberete da želite koristiti beta verziju aplikacije u Googleovoj Trgovini, vi zapravo označujete kako želite koristiti beta umjesto stabilne verzije aplikacije. Za ovo postoje neke iznimke kao što su Google Chrome, Google Chrome Beta, Google Chrome Dev od kojih svaka ima zasebne i odvojene aplikacije unutar Googleove Trgovine. No, za većinu ostalih aplikacija Googeovi beta kanali rade na točno onakav način kako je Google odredio.

Na primjer, uzmimo službenu Facebook aplikaciju. Facebook dopušta korisnicima, to jest testerima da isprobaju beta verzije sljedećih stabilnih verzija Facebooka. Na taj način i korisnici i Facebook imaju od ovoga korist: korisnici dobivaju uvid u to što je ono što bi ih moglo čekati u sljedećoj verziji Facebooka i što je Facebook sve novo pripremio, više detalja pročitajte ovdje.

 

FACEBOOK BETA TESTER

 

Facebook ima korist od beta testiranja na način da beta testeri isprobavaju beta aplikaciju i, ukoliko pronađu neku grešku u radu ili bilo što slično, to prijavljuju. Unatoč tomu što Facebook svoje rane verzije naziva ”alfa” verzijama, stvar je ista. Uz to i Facebook koristi isto Googleov testni program za osiguravanje pristupa.

 

Kako pronaći ili otkriti koje su to aplikacije koje korisniku pružaju beta pristup?

Možda ste već jednom i bili beta tester neke aplikacije, možda i niste. Bilo kako bilo, ako želite biti beta tester Android aplikacija ono što će vas zasigurno zanimati jest kako pronaći koje su aplikacije dostupne za beta testiranje. Nažalost, ono što je istina jest to da ne postoji neki prečac za ovo. Ako želite pronaći aplikacije koje omogućuju beta testiranje, ono što ćete trebati učiniti jest- tražiti među mnoštvom aplikacija. To je malo nezgodno, ali tako stvari stoje.

Ako vam posao pretraživanja među aplikacijama ne smeta, onda slobodno idite pod Googleovu Trgovinu i pod opciju za beta aplikacije. Ondje biste trebali vidjeti opciju gdje piše ”Become a beta tester” ili postani beta tester. Ova opcija će biti omogućena samo za one aplikacije koje imaju omogućenu mogućnost beta testiranja, ne za sve.

Klikom na ”Join” odabirete kako želite postati beta tester. Potvrdite u prozorčiću koji vam iskoči i to je to. Ušli ste u sustav beta testiranja.

Ipak, neki će reći kako je i ovo puno posla ako samo želimo vidjeti ima li neka aplikacija uopće omogućenu mogućnost beta testiranja. Dobra vijest u pogledu ovoga jest rješenje koje je ponudio Google Chrome, odnosno jedna od ekstenzija za Google Chrome koja se zove Toolbox for Google Play Store.

 

Toolbox for Google Play Store

 

Ne samo da će vam ova ekstenzija pomoći u potrživanju aplikacija koje nude beta testiranje, već će ona korisniku (to jest vama) ponuditi i poveznice na AppBrain popise, Android Police i APK datoteke aplikacija koje se mogu skinuti u ovome obliku sa APKMirror internetske stranice. Svaku od ovih opcija možete sami namjestiti pod postavkama ekstenzije tako ondje možete odabrati što koristiti, a što ne.

 

Toolbox for Google Play Store

 

U slučaju da pronađete neku aplikaciju koju biste možda htjeli testirati, sve što trebate učiniti jest kliknuti na ”More info” pod opcijama Google Trgovine. Ova opcija će vas preusmjeriti izravno na stranicu odakle ćete moći skinuti aplikaciju koju želite testirati.

Nakon toga kliknite ”Become a tester” i biti ćete registrirani tester te aplikacije (ne zaboravite da je za svaku aplikaciju za koju želite biti beta tester potrebno kliknuti na ”Become a tester”). Ako tu aplikaciju već imate instaliranu na vaš pametni telefon, ona će se automatski nadograditi na dostupniju noviju verziju, tako da ovdje ni nećete trebati učiniti ništa.

Toolbox možete preuzeti ovdje:

 

 

Kako upravljati beta aplikacijama?

Dobra stvar u vezi beta testiranja je i ta što možete u bilo koje vrijeme, kada god to vi želite, prestati biti beta tester, svih ili aplikacije od koje više ne želite biti beta tester. Ako odlučite prestati biti beta tester, to će tu aplikaciju ”vratiti” na posljednju stabilnu verziju aplikacije. Kako upravljati beta aplikacijama i kako ”prestati” s beta testiranjem? Postoji nekoliko načina kako se ovo može učiniti.

Prva stvar koju trebate učiniti jest da se vratite natrag na testnu stranicu na Google Trgovinu (to možete učiniti uz pomoć Toolbox-a). Nakon toga kliknite na ”Leave the Program” opciju. I to je to.

 

Toolbox

 

Druga stvar koju možete učiniti sa beta aplikacijama jest to da možete s njima upravljati izravno s vašeg uređaja. Idite u Google Trgovinu i ondje otvorite izbornik aplikacija (kojeg otvarate ili ako povučete slijeva nadesno ili ako kliknete na tri crte koje se nalaze gore lijevo). Nakon toga odaberite opciju ”My apps & games.”

Vidjeti ćete da je posljednja opcija ovdje opcija koja se zove ”Beta.” Kliknite na nju i ondje će vam se prikazati sve one aplikacije čije beta verzije vi trenutno isprobavate. Svaki puta kada kliknete na neku od aplikacija sa popisa, vidjeti ćete jednu malenu zastavicu koja će se pokazati na vrhu popisa.

Ta zastavica će vam dati do znanja jeste li ili niste beta tester neke aplikacije (ako je zastavica prisutna, to znači da jeste beta tester te aplikacije). Tu zastavicu ne možete maknuti, niti na bilo koji način kliknuti na nju. Ona je to samo da označi od kojih aplikacija je korisnik beta tester.

Ako želite poništiti beta testiranje sa testnog programa, trebati ćete listati dolje do dna stranice. Ondje biste trebali pronaći opciju koja vam dopušta napuštanje beta kanala. Ako vam se ne da gnjaviti s listanjem i ako vam ovo izgleda prekomplicirano, možete jednostavno kliknuti na ”Learn More” i ondje saznati više informacija u vezi Googleovog beta testnog programa, gdje možete i odabrati napuštanje istog.

 

beta tester

 

Zašto biti beta tester?

Jedan od najvažnijih da tako kažem razloga zbog kojeg je dobro biti beta tester, a pogotovo beta tester Googleovih Android aplikacija jest taj što na ovaj način korisnik može izravno dobiti uvid u to što je ono što Google novoga radi.

Ako imate neku svoju omiljenu aplikaciju i željeli biste saznati što je ono što će biti novoga u vezi nje kod iduće verzije, a ta aplikacija ima ponuđenu i beta verziju, najbolji način da to saznate jest ako ste beta tester. I još kao bonus, možda će baš vaše testiranje i isprobavanje dovesti do otkrića nekih, dosad neprimijećenih grešaka i bugova i možda će baš vaš savjet biti zaslužan za unaprijeđenje neke aplikacije. Nikad se ne zna.

Jedino na što trebate biti spremni kod beta aplikacija jest to da s radi o beta aplikacijama. To znači da ove aplikacije nisu završene, možda nisu niti stabilne i da vrlo vjerojatno imaju grešaka.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here