Video iz godine u godinu postaje sve značajniji medij u komunikaciji i interakciji na internetu. Stručnjaci predviđaju kako će se popularnost videa u narednom periodu još znatno povećati, a YouTube će postati jedan od glavnih kanala konzumiranja sadržaja na internetu.

Sve je više onih koji žele iskoristiti takvu situaciju pa se uključuju u Youtuberski svijet s nadom da će od snimanja video materijala nešto zaraditi. Dakako, to je ‘kruh sa sedam kora’, samo što većina korisnika to ne vidi. Iza jedne YouTube objave stoji stati i sati montiranja i sređivanja video materijala, a YouTuberi u tu svrhu koriste razna rješenja.

Prošle je godine Adobe predstavio aplikaciju Premiere Rush koja bi trebala zaživjeti na svim popularnim platformama koje danas poznajemo. Konkretno, radi se o aplikaciji koja vam omogućava brzu obradu video materijala, a prilikom prvog lansiranja napravljena je verzija za desktop računala i iOS sustav. Sada je ta aplikacija dostupna i za korisnike Android sustava, s time da postoje neka ograničenja koje će s vremenom biti riješene.

Valja naglasiti da je Adobe aplikaciju razvijaju u suradnji sa Samsungom pa su sada korisnici Samsung uređaja u boljoj poziciji od ostalih jer je aplikacija prilagođena infrastrukturi Samsungovih telefona. Zanimljivo, Samsung je zapravo dobio vlastitu inačicu aplikacije, dok će se ostali morati poslužiti standardnom aplikacijom.

Aplikacija Premiere Rush namijenjena je svima koji traže brzo i jednostavno rješenje za montiranje video materijala. Ideja same aplikacije jest da korisnik uz minimalni uloženi trud dobije kvalitetan video koji zatim može objaviti na nekoj od društvenih mreža ili na YouTube-u.

Premiere Rush može vam poslužiti i za snimanje videa, no njezina je primarna zadaća ipak uređivanje video materijala – prilikom čega možete raditi: skraćivati i produljivati video, premještati video na vremenskoj traci, korigirati boje, dodavati tranzicije, aplicirati zvuk i natpise te još mnoštvo toga.

Nakon što završite s obradom video možete putem aplikacije objaviti na popularnim društvenim mrežama i video servisima. Premiere Rush možete isprobati besplatno, a kasnije ćete biti primorani plaćati pretplatu koja iznosi 9.99 dolara.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here