Za ispisivanje fotografija u pokretu teško je zamisliti manji pisač od malenog džepnog printera Polaroid Zip, koji se prodaje kod nas po cijeni od 1200kn. Ovaj instant printer džepnog formata ispisuje vaše fotografije u formatu 2×3 inča što je otprilike 5×7,5cm.

Slike su zapravo vrlo male ali to je cijena ovako malog printera koji lako možete spremiti u džep hlača. Dok sami printer pruža relativno prikladan način za ispis fotografija u pokretu, nerazumna aplikacija i osrednja kvaliteta ispisane slike čine Polaroidov prijenosni pisač malo manje idealan izbor.

 

polaroid-zip-printer

 

Dizajn

Dimenzija 74×119.9×24 mm, Zip je otprilike veličine dvostruke debljine jednog prosječnog smartphonea. Teži samo 186 grama, što je stvarno lagano za nositi u džepu. Njegovi zaobljeni rubovi pridonose simpatičnom izgledu, a dolazi u bijelom, plavom, crnom ili crvenom kučištu.

Baterija koja pokreće Zip bi trebala biti dovoljna za 25 ispisa, a može se puniti sa uključenim USB kabelom. Za punjenje baterije trebat će vam oko sat i pol. Ovaj džepni pisač koristi tehnologiju termalne boje, tako da nikad ne morate kupovati patrone s tintom za njega, nego kupujete specijalni papir ZINK Zero koji je kompatibilan sa ovim printerom.

 

Upotrebljivost

Umetanje specijalnog papira veličine 2×3 inča u Zip je jednostavno, otvaranjem gornjeg poklopca, stavite papir u ladicu. Svaki paket papira sadrži plavu etiketu s bar kodom koja mora biti okrenuta prema dolje.

polaroid tip papir

 

polaroid zip umetanje papira

 

Međutim rad sa Polaroid Zip aplikacijom i nije baš tako jednostavno. A osuđeni ste na tu aplikaciju bilo sa sustavom Android ili sustavom iOS, da biste napravili ispise. Problemi se javljaju prilikom unosa fotografija u aplikaciju, gdje morate koristiti portretnu orijentaciju, pa se određen broj slika time smanji.

polaroid zip aplikacija

polaroid zip printanje

Ili kad su vaše slike manje od zadanog okvira u aplikaciji, nemogu se povečati unutar same aplikacije. Ono što aplikacija nudi od uređivanja su osnovne prilagodbe osvjetljenja, kontrasta i razinu boja, kao i niz atraktivnih filtara. Međutim, ne možete poništiti odabir ili izbrisati promjene.

 

polaroid zip džepni printer

 

Brzina i kvaliteta ispisa

Rezolucija nije visoka na fotografijama Polaroid Zipa, a otisci nemaju precizne detalje. Jedini način za ispis pomoću Zip-a je bežično povezivanje vašeg pametnog telefona s pisačem. Vrijeme potrebno za ispis jedne fotografije je u prosjeku oko 1 minute. Dok za usporedbu Canon Selphy CP1200 treba dulje vrijeme za bežično ispisivanje od jedni i pol minute, ali na većim formatima ispisa od 4×6 inča.

polaroid zip primjer ispisa

 

Zipovi otisci nisu sjajni. Rezolucija nije visoka, a otisci nemaju precizne detalje. Ali ako ne gledate ispisanu fotografiju iz velike blizine, možda to nećete niti primijetiti. Za mnoge objekte sa fotografije, ispisi su izgledali dosta atraktivno, ali za izazovne aspekte, poput suptilnih srednjih tonova na ljudskim licima, ograničenja pisača bila su i više nego očita.

 

polaroid zip test

 

Ispisi iz Zipa izgledali su malo tamnije nego na originalnoj slici, posebice su nedostajale pojedinosti. Boje su općenito izgledale prirodne i dosta točne, iako bez mnogo svjetline i živosti.

 

polaroid zip cijena

 

Cijena

Dok je cijena Polaroid Zip džepnog printera oko 1200kn, sam ispisi iz zip-a košta između 4,30 – 5,00 kn ovisno o pakovanju papira koje kupite, 30 ili 50 papira. Budući da je riječ o termalnom pisaču, nema zamjenskih spremnika za tintu. Sve što morate kupiti je papir. Papir od 2×3 inča dolazi u pakiranjima od 30 i 50 listova. Paket sa 30 listova papira košta 149,00 kn, a paket sa 50 listova papira 219,00 kn.

 

Zaključak

Polaroid Zip je iznimno prenosiv uređaj, koji vam omogućuje da napravite ispise fotografija veličine prosječne vizit karte, s vašeg pametnog telefona. U načinu Quick Print, aplikacija i pisač vrlo su jednostavni za upotrebu. Međutim, kvaliteta ispisa je osrednja, a aplikacija nije jednostavna za uporabu.

To je zabavan mali pisač koji će te koristiti povremeno, ali nema kvalitetu ispisa, svestranost ili brzinu koja će vam omogućiti da se oslanjate na ZIP za sve vaše potrebe za ispisom fotografija.

Piše: A.M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here