Iako se o Marku Zuckerbergu u zadnje vrijeme uglavnom negativno piše, on je već godinama osoba koja itekako pridonosi razvoju novih ideja i pomicanju sveukupnog čovječanstva prema naprijed. Mnogi će reći kako Facebook nije nešto što bi unaprijedilo čovječanstvo, ali pri tome zaboravljaju kako je Facebook mnogima pomogao da se povežu s dalekim rođacima, da pronađu srodnu dušu, da ožive stara sjećanja, da organiziraju prosvjede, da dijele svoje lijepe trenutke života s drugima, itd. No, nije Facebook jedina dobra stvar koju je Zuckerberg napravio u svojem životu.

Mnogi se vjerojatno sjećaju kako je Zuckerberg nakon rođenja svojeg prvog djeteta najavio veliki projekt koji bi kao rezultat trebao dati izlječenje od svih bolesti u narednih 100ak godina. I za razliku od mnogih koji puno obećavaju, a malo daju – Zuckerberg i njegova žena pokrenuli su fundaciju u koju redovito ulažu sredstva. Fundacija nosi naziv Chan Zuckerberg Initiative (CZI), a sredstva koja se tamo nalaze služe stručnjacima i znanstvenicima u pronalasku rješenja za mnogobrojne zdravstvene probleme. Ovo je hvale vrijedna gesta koja će vjerojatno dati rješenje za neke bolesti, a svaki spašeni život trebao bi nas veseliti.

Ove godine Zuckerberg je već jednom investirao novac u CZI. Tom je prilikom prodao dionice u vrijednosti 5 milijardi dolara, a najavio je i nova ulaganja u CZI. Nova ulaganja mogla bi se uskoro ostvariti jer najavljeno je kako će Zuckerberg prodati novi paket dionica i to u vrijednosti od 13 milijardi dolara, što je gotovo trostruko više nego što je uložio početkom godine. Uplaćeno novac znanstvenicima bi trebao osigurati alate potrebne za unaprijediti istraživanja i dolaska do novih zaključaka.

Svima je jasno kako rezultati neće doći brzo jer radi se o opsežnim i vrlo detaljnim istraživanjima, no svaki pomak u znanosti otvara jedno novo poglavlje koje rješava nove nepoznanice. I kada se sljedeći put svi mediji i političari obruše na vlasnika Facebooka, mogli bi možda prije razmisliti na koji su to način oni pripomogli poboljšanju svijeta.

Piše: M.Ž.

1 komentar

  1. Plemenito ako nije razlog tome umanjivanje poreza. Rade to svi bogataši i ništa novo, povežu ugodno s korisnim. A i ja bih tako da imam tu mogućnost.
    Ipak pritisak na najbogatije daje rezultate, Zuckerberg postao plemenit, Bezos povećao plaću radnicima. I ja bolje radim kada me žena naljuti 🙂

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here