Izvršni direktori tvrtke Intel Corporation održali su konferenciju za novinare na kojoj su iznijeli plan za brži razvoj novih okruženja na mobilnim uređajima u svom sve bogatijem portfelju pametnih telefona, tablet-uređaja i računala Ultrabook.

U objavi je predstavljena nova platforma za pametne telefone namijenjena novim tržištima i pojedinosti o novom 22-nanometarskom četverojezgrenom sustavu na čipu (SoC-u) za tablet-uređaje, dok su Mike Bell, potpredsjednik i generalni direktor odjela Mobile and Communications Group i Kirk Skaugen, potpredsjednik i generalni direktor odjela PC Client Group, opisali osobnije i intuitivnije uređaje Ultrabook u inovativnim konvertibilnim dizajnima.

“Najbolje što Intel nudi uskoro će biti dostupno na mobilnom uređaju u vašoj blizini”, izjavio je Skaugen. “U četvrtoj generaciji procesora Intel Core spremni smo ponuditi najveće povećanje učinkovitosti baterija u Intelovoj povijesti, a istodobno ćemo na računalne uređaje dodati bogata nova sučelja s interakcijom utemeljenom na dodiru, glasu, prepoznavanju lica i gestama. Također osjetno poboljšavamo performanse i uštede energije u procesorima Atom te nenadmašno razvijamo mobilnu ponudu za 2013. godinu.”

Pametni telefoni s oznakom Intel Inside
Na temelju naprednih ostvarenja prvi put predstavljenih na prošlogodišnjem CES-u, Intel je predstavio novu platformu utemeljenu na procesoru Atom s niskom potrošnjom energije (stari naziv “Lexington“) i referentni dizajn za pametne telefone namijenjen ekonomičnom segmentu tržišta pametnih telefona, za koji izvori iz struke predviđaju da bi do 2015. godine mogao dosegnuti brojku od 500 milijuna jedinica. Klijenti koji su najavili podršku za novu platformu obuhvaćaju tvrtke Acer, Lava International i Safaricom.

Novom se platformom klasične prednosti Intelovih proizvoda uvode i u taj brzorastući segment tržišta pametnih telefona, pa ona primjerice nudi dojmljive performanse za brzo surfanje internetom te odličan rad s multimedijskim sadržajima i aplikacijama za Android.

“Nova platforma Atom s niskom potrošnjom energije Intelu omogućuje prodor u nove tržišne segmente te dodatno zaokružuje našu sve bogatiju ponudu pametnih telefona”, izjavio je Bell. “Vjerujemo da će iskustvo koje jamči oznaka ‘Intel Inside’ pozdraviti kako kupci na novim tržištima koji prvi put kupuju pametni telefon, tako i naši postojeći kupci koji će na raspolaganju imati ekonomičnije uređaje uz iste performanse i doživljaj rada.”

Nova ekonomična ponuda obuhvaća mnoge napredne značajke, uključujući procesor Intel Atom Z2420 s tehnologijom Intel Hyper-Threading Technology, koji postiže brzinu od 1,2 GHz, nudi hardverski ubrzano kodiranje i dekodiranje u razlučivosti1080p te podržava do dvije kamere s naprednim slikovnim mogućnostima, uključujući način rada za slijedno snimanje, koji omogućuje snimanje sedam slika u kvaliteti od pet megapiksela u jednoj sekundi. Platforma obuhvaća i modem Intel XMM 6265 HSPA+ s podrškom za način rada Dual Sim/Dual Standby, prikladan za korisnike koji moraju paziti na troškove.

Bell je istaknuo i buduću platformu utemeljenu na procesoru Intel Atom Z2580 (stari naziv “Clover Trail+“), namijenjenu pametnim telefonima visokih performansi te onima iz segmenta široke potrošnje. Platforma obuhvaća dvojezgreni procesor Atom s tehnologijom Intel Hyper-Threading Technology te dvojezgreni grafički mehanizam. Bell je izjavio da će nova platforma nuditi i do dva puta bolje performanse u odnosu na trenutnu generaciju (platformu utemeljenu na procesoru Intel Atom Z2460), a uz to i atraktivnu potrošnju energije i trajanje baterije.

Plan razvoja tablet-uređaja proširen budućim četverojezgrenim procesorom Intel Atom

Obraćajući se velikoj zajednici za razvoj proizvoda te sve većoj zajednici proizvođača tablet-uređaja i konvertibilnih tablet-uređaja utemeljenih na Intelovim tehnologijama, Bell je naglasio velik broj dizajna za tablet-uređaje utemeljenih na procesoru Atom Processor Z2760 sa sustavom Windows 8 koji su dostupni u trgovinama i na internetu od proizvođača originalne opreme kao što su Acer, ASUS, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo, LG i Samsung. Tijekom sljedećih tjedana planira se isporuka dodatnih dizajna tablet-uređaja. Platforma Atom omogućuje mobilno i povezano okruženje koje u potpunosti iskorištava sustav Windows 8, a može se pohvaliti cjelodnevnim trajanjem baterije i učinkovitijom potrošnjom energije u odnosu na konkurenciju.

Otkrio je i pojedinosti o Intelovu sustavu na čipu nove generacije, 22-nanometarskom SoC-u Atom, kodnog naziva “Bay Trail”, koji bi trebao postati dostupan za blagdane 2013. Taj prvi četverojezgreni SoC Atom bit će dosad najsnažniji procesor Atom, a nudit će više no dvostruko bolje računalne performanse u odnosu na Intelovu trenutnu generaciju tablet-uređaja. Sadržavat će i nove, poboljšane integrirane sigurnosne značajke. Ta će poboljšanja omogućiti nove načine poslovne i osobne upotrebe uređaja debljine već od 8 mm s cjelodnevnim trajanjem baterije i višetjednim radom u stanju pripravnosti, a sve to po manjim cijenama.

“Bay Trail se nastavlja na naš rad na razvoju trenutno dostupnih sustava na čipu, a njegov je razvoj toliko brz jer koristimo Intelove prednosti s područja temeljnog računalstva”, izjavio je Bell. “Iskoristit ćemo goleme programske potencijale i stručna znanja koja imamo na raspolaganju da bismo ponudili najbolje proizvode s najboljom kvalitetom rada u toj klasi.”

Niska potrošnja energije potiče inovacije na računalima Ultrabook
Od sredine 2011. Intel predvodi računalnu industriju na razvoju uređaja Ultrabook u cilju pružanja novih, bogatijih okruženja za mobilno računalstvo u tankim, elegantnim te sve konvertibilnijim i odvojivijim dizajnima. Da bi obogatio te inovativne dizajne, Intel je prošlog rujna objavio da je u svoju buduću četvrtu generaciju linije procesora Intel Core dodao novu podliniju procesora usmjerenu na dizajn s potrošnjom energije od otprilike deset vata te s izvrsnim performansama kakve korisnici žele i očekuju.

Skaugen je objavio da Intel uvodi podliniju procesora s niskom potrošnjom energije u postojeću treću generaciju linije procesora Intel Core. Novi čipovi dostupni su odmah, a radit će uz potrošnju energije i od svega sedam vata, čime će proizvođačima omogućiti veću fleksibilnost u tanjim, laganijim konvertibilnim dizajnima. Trenutno se radi na više od deset dizajna utemeljenih na toj novoj ponudi s niskom potrošnjom energije, a očekuje se da će omogućiti potpun doživljaj rada na osobnom računalu u inovativnim uređajima mobilnih dimenzija, uključujući tablet-uređaje i konvertibilna računala Ultrabook. Lenovo IdeaPad Yoga 11S Ultrabook i budući Acerov odvojivi uređaj Ultrabook bit će među prvim uređajima utemeljenima na novim Intelovim procesorima koji će ovog proljeća izaći na tržište te ih je Skaugen predstavio prisutnima.

Četvrta generacija linije procesora Intel Core omogućuje istinski cjelodnevno trajanje baterije, što je najveće poboljšanje trajanja baterije u Intelovoj povijesti. Skaugen je otkrio da bi novi sustavi trebali nuditi do devet sati kontinuiranog trajanja baterije te tako korisnike osloboditi dijela kabela i nezgrapnih prilagodnika za napajanje koje obično vuku sa sobom.

“Procesori Core četvrte generacije prvi su Intelovi čipovi koji su iz temelja projektirani za Ultrabook”, izjavio je Skaugen. “Očekujemo velik napredak u procesorima Core s niskom potrošnjom energije, a velika ponuda dodirnih sustava dovest će do znatnog novog vala konvertibilnih računala Ultrabook i tablet-uređaja koji će biti tanji i laganiji te istodobno nuditi performanse potrebne za prirodniju interakciju, primjerice onu utemeljenu na upravljanju dodirom, glasom i gestama.”

Da bi pokazao snagu četvrte generacije linije procesora Intel Core, Skaugen je demonstrirao novi referentni dizajn odvojivog uređaja Ultrabook (kodnog naziva “North Cape“), koji se konvertira u 10-milimetarski tablet-uređaj i uz baterijsko napajanje može raditi do trinaest sati dok se nalazi na priključnoj stanici.

Demonstriran je i napredak ostvaren u načinu na koji će korisnici stupati u interakciju s računalnim uređajima, uključujući prirodnu i imerzivniju interakciju pomoću 3D kamere. Intel je pokazao aplikacije otvorene na računalu Ultrabook u kojima je predmetima moguće rukovati prirodno, slobodnim pokretima ruku, prstiju i lica te glasom. Jedna od prikazanih aplikacija može se koristiti za omogućivanje novih i imerzivnih oblika videosuradnje i bloganja. Sve demonstrirane mogućnosti ostvarene su pomoću paketa Intel® Perceptual Computing SDK Beta. Intel očekuje da će ove godine na još više računala Ultrabook i višefunkcijskih uređaja biti ponuđene aplikacije za upravljanje glasom (Dragon Assistant) i prepoznavanje lica (Fast Access), koje se koriste praktično i bez lozinki.

Povratak “obiteljske večeri”
Skaugen je na sajmu pokazao i nove prilagodljive višefunkcijske sustave na kojima će baterija biti ugrađena u zaslon, a bit će ih moguće podignuti te jednostavno premještati po kući ili uredu kada to bude potrebno. Prilagodljivi višefunkcijski uređaji računala su visokih performansi s velikim dodirnim zaslonima koja je moguće koristiti kao dodirne igraće sustave za više korisnika, interaktivne uređaje za stvaranje umjetničkih djela te za brojne druge zajedničke, osobne namjene. Jednostavno rečeno, ti će uređaji pridonijeti vraćanju “večeri za igru” svojim korijenima jer će ponuditi zajednička okruženja u kojima će se obitelji i prijatelji okupljati oko sustava radi interakcije, igranja i zabave.

Intel nastavlja rad i na pristupu sadržaju na uređajima utemeljenima na Intelovim tehnologijama suradnjom s davateljima videousluga kao što su Comcast i Bouygues Telecom na stvaranju televizijskih sadržaja koji će korisnicima omogućiti gledanje sadržaja uživo i na zahtjev uz plaćanje. Intel s Comcastom surađuje na ponudi okruženja XFINITY TV na više zaslona u kućanstvu, uključujući uređaje Ultrabook te višefunkcijska računala i tablet-uređaje utemeljene na Intelovim tehnologijama.

Takvu primjenu omogućuje Intel Puma 6MG XG5 višezaslonski videopristupnik koji je razvio ARRIS. Ta nova kategorija uređaja svim zaslonima u kućanstvu omogućuje pristup zabavnim sadržajima uživo i na zahtjev uz plaćanje. Intel surađuje i s Bouygues Telecomom kako bi klijentima u Francuskoj ponudio okruženje Bbox TV na istim uređajima utemeljenima na Intelovim tehnologijama. Korisnici će na čitavoj mreži Bouygues Telecoma moći uživati u televizijskim sadržajima uživo i videosadržajima na zahtjev.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here