Pametni telefoni jednom za svagda promijenili su našu sadašnjost, ali vrlo vjerojatno i budućnost. Danas nije nimalo čudno vidjeti ljude po ulici koji šeću s telefonima u rukama i zure u te male, ali moćne ekrane. Industrija pametnih telefona u posljednjih je 10ak godina doživjela jako veliki boom, što je otvorilo vrata mnoštvu konkurencije, ali i korisnicima omogućilo da biraju uređaje prema svojim željama. Paralelno s uređajima razvija se i softver, čije tržište danas posluje bolje nego ikada prije u povijesti.

Najnoviji rezultati istraživanja kompanije App Annie pokazuju kako korisnici danas puno više vremena provode na pametnim telefonima, nego što su to činili prethodnih godina. Prosječan korisnik na pametno telefonu dnevno ‘radi’ više od 3 sata, što je primjerice porast od čak 30 posto u odnosu na 2015. godinu. Nadalje, prosječan korisnik na svojem pametnom uređaju ima instalirano čak 80 aplikacija. Od toga čak 40 aplikacija koristi svakog mjeseca.

Tržište aplikacija danas zbilja nudi softverska rješenja za gotovo svaku priliku. Prema podacima kompanije App Annie, prošle su godine korisnici na svoje pametne telefone preuzeli više od 175 milijardi aplikacija. Pri tome je potrošeno više od 86 milijardi dolara, čime je oboren novi rekord.

Među korisnicima i dalje dominira Kina koja je zasjela na prvo mjesto i po broju preuzetih aplikacija, ali i po količini novca koji je potrošen na kupnju aplikacija. Zanimljivo, SAD je prošle godine izgubio drugo mjesto na ljestvici broja korisnika koji su skidali aplikacije, gdje je na njihovo mjesto zasjela Indija.


No, SAD je uspio očuvati drugo mjesto na ljestvici najvećeg utrška novca na aplikacije. Ono što još vrijedi spomenuti jest kako su veliki rast zabilježile Rusija i Brazil, dok je u SAD-u uočen pad od 5 posto u broju preuzimanja aplikacija.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here