Mnogobrojne korisnike Huawei uređaja diljem svijeta neugodno je iznenadila informacija da je Google odlučio stopirati suradnju s kompanijom Huawei.

Dogodilo se to doslovce ‘preko noći’, a razlog obustavljanja suradnje leži u činjenici da je SAD preporučio stopirati suradnju s kineskom tehnološkom tvrtkom. Ova je informacija prilično uzdrmala tehnološku scenu, a svi se pitaju – što će se događati u budućnosti.

Ekonomski rat ili zaustavljanje špijunaže

Predsjednik Trump u svojim je predizbornim obećanjima uporno ponavljao kako će ‘Ameriku ponovno učiniti velikom’, a kada je stigao na vlast počeo je primjenjivati razne poteze kako bi se takvo što i ostvarilo. Ideja američkog predsjednika je vratiti proizvodnju američkih proizvoda iz Kine u SAD – kako bi se poboljšala ekonomska situacija u SAD-u i smanjila nezaposlenost.

Iako se ideja o sprječavanju suradnje s ekonomski moćnim zemljama već neko vrijeme naglašava u SAD-u, nedavno su poduzeti i prvi koraci. Dakako, najžešći otpor prema ekonomskoj suradnji SAD je pokazao prema Kini – koja proizvodi mnogobrojne proizvode koji se nalaze na američkom tržištu.

Cijela priča oko bojkota kineskih tvrtki eskalirala je nedavno, kada su se u medijima pojavile glasine kako kineski tehnološki div Huawei svojim tehnološkim uređajima špijunira stanovnike SAD-a. Činjenica jest da nas pametni telefoni (velike većine proizvođača) vrlo vjerojatno špijuniraju, no Huawei je za SAD posebno bolna točka jer su kineske tvrtke obavezne predavati režimu sve podatke koje oni od kompanije zatraže. Dakle, ako Huawei nekog špijunira prilična je vjerojatnost da podaci završavaju u vrhovnim uredima kineske vlasti.

Na temelju svega prije navedenog Trump je nedavno uveo ‘alarmantno stanje’ kojim je poručio domaćim kompanijama da zaustave suradnju s Huaweijem. Google je prva kompanija koja je to zaista i učinila, a sve je izvjesnije kako će i druge velike tehnološke kompanije stopirati suradnju s ovim kineskim velikanom.

HUAWEI KIRIN OS

Pokušaj zaustavljanja rasta Huaweija

Financijske brojke Huaweija u posljednje 2-3 godine zaista su nevjerojatne. Prošle je godine Huawei prestigao Apple na tržištu prodanih pametnih telefona, a sve je bliže i prvo plasiranom Samsungu – no novo nastala situacija vjerojatno će uzdrmati poslovanje Huaweija. Naime, Huawei pametni telefoni bazirani su na Android sustavu (koji je u vlasništvu Google-a) pa bi stopiranje suradnje moglo značiti i manjak podrške za Huawei uređaje, tj. ti bi uređaji postali nesigurni i ne bi imali pristup svim aplikacijama na tržištu.

Apple, kao jedan od ponosa tehnološkog sektora SAD-a, trpi sve veće probleme u sektorima u kojima je sve do nedavno briljirao pa se sve više okreću novim tehnologijama. Možda je upravo takav novi odnos snaga utjecao na to da Trump i ostali nadređeni odluče ‘zavrnuti slavinu’ moćnom Huaweiju koji ‘guta’ sve pred sobom.

Jedan od razloga koji se često spominje u medijima je i izgradnja 5G tehnologije. Naime, Huawei je već neko vrijeme spreman na uvođenje 5G mreže – kao mreže koja će obilježiti budućnost interneta i tehnologije. Podsjetimo se, nedavno je Huawei potpisao ugovor s Hrvatskom gdje će graditi infrastrukturu za 5G mrežu. Velika je vjerojatnost da je Huawei bio i jedan od potencijalnih kandidata za izgradnju 5G mreže u SAD-u, a s obzirom na to da se radi o poslu vrijednom milijarde dolara pa i više – nekome takva situacija vjerojatno ne odgovara.

Kada sve sažmemo, činjenica jest da je Huawei pred sobom imao ogromne projekte koji bi mu donijeli veliki novac i vrlo vjerojatno ovu kinesku kompaniju učinili najvrjednijom kompanijom takve vrste na svijetu. To SAD zasigurno ne želi dopustiti jer oni su ti koji su oduvijek dominirali tehnološkim sektorom. Valja naglasiti kako Huawei pametni telefoni uopće nisu prisutni na tržištu SAD-a (barem ne u velikom postotku) pa je jedan od razloga možda – stopiranje prodora Huawei uređaja na američko tržište.

Google-privatnost

Tko će zadobiti više štete – Google ili Huawei?

Kao što smo već rekli, Google blokadom Huaweija može ‘onesposobiti’ veliki broj pametnih telefona. Iako će postojeći korisnici i dalje moći uživati u blagodatima trenutne verzije Android sustava, neće više imati mogućnost novih nadogradnji i korištenja nekih aplikacije koje su u vlasništvu Google-a. Situacija je to u kojoj će najviše izgubiti krajnji korisnici, a zbog toga bi u krajnjem slučaju mogle ‘patiti’ i oba dvije kompanije.

Google je ogroman brend i u svojim rezervama ima velike količine novca pa si može priuštiti bojkot drugih velikih kompanija. No, ne treba naglašavati kako je cijeli tehnološki sektor jako vezan i kako zapravo sve kompanije surađuju sa svojim velikim konkurentima. Ono što je Google preko noći napravio kompaniji Huawei, može se dogoditi i svim drugim kompanijama koje koriste Android sustav – a radi se o ogromnoj količini kompanija i pametnih telefona.

Ipak, Huawei je čini se bio donekle spreman na takav scenarij i kao da su slutili da će se ovakva situacija dogoditi. Zanimljiv je podatak da je najveći broj korisnika Huawei uređaja upravo u Kini, a još je zanimljivije da tamošnji korisnici uopće ne koriste Google i njegove aplikacije. Dakle, Huawei je tamo razvio poseban eko sustav koji ne ovisi o Google-u, a taj sustav mogao bi u neko skorašnje vrijeme preslikati i na ostala tržišta. Ogromno tržite Huawei ima u Europi, a za ovdašnje korisnike morat će se itekako pobrinuti i to u kratkom vremenu.

Iako su mnogi u ovoj priči označili Huawei kao kompaniju koja će jako puno izgubiti, možda su se prevarili. Zamislite sada situaciju u kojoj bi se Huawei okrenuo razvoju vlastitog softvera, a taj bi primjer slijedile i ostale kineske kompanije. Android bi u tom slučaju mogao pasti na mizerne razine, a ono najvažnije – i same Googleove aplikacije i servisi više ne bi bili u prvom planu. Uz to, Google nema rasprostranjeno tržite svojih pametnih telefona – pa se fokusiranje na vlastite uređaje ne čini kao pretjerano uspješan potez.

Huawei P30 lite s 48 MP trostrukom kamerom (1)

Najviše će u cijeloj priči nastradati korisnici – ili neće?

Nakon objave Googlea kako prekida suradnju s Huaweijem, mnogi su nestrpljivo čekali kakva će biti reakcija Huaweija. Sasvim razumljivo, ova je kineska kompanija poslala priličnu umirujuću poruku svojim korisnicima – napominjući kako ovaj bojkot neće utjecati previše na same korisnike. Naime, naglasili su kako još uvijek postoji opcija da s Androidom dogovore detalje koji bi odgovarali objema stranama, a ako se to i ne dogoditi – Huawei će korisnicima slati vlastite nadogradnje pa će uređaji biti zaštićeni i sigurni.

Sustav u trenutnom obliku mogu i dalje nastaviti koristiti svi korisnici i ne bi trebali imati nikakvih problema. Ono gdje će se pojaviti problem je u nekom narednom razdoblju – kada će uređaji trebati nove zakrpe, a aplikacije nadogradnje. Tada Huawei više neće imati podršku Androida – što znači da moraju pronaći neko svoje rješenje. Vjerujemo da Huawei ima dovoljno stručan kadar da održi telefone svojih korisnika sigurnima jer ne žele izgubiti ogroman dio tržišta koji su osvojili posljednjih godina.

Najveći problem za Huawei zapravo je razvoj i predstavljanje novih uređaja. Naime, novi uređaji prema trenutnoj situaciji neće više smjeti koristiti Android, odnosno ne u obliku kakav danas poznajemo. Google bi trebao ukinuti svoje aplikacije, kao i Play store – pa će se korisnici morati snalaziti na druge načine. S obzirom na to da novi uređaji na tržite vrlo vjerojatno dolaze krajem godine (listopad/studeni), Huawei ima samo nekoliko mjeseci da pronađe adekvatno rješenje.

Huawei Honor 9 Lite EMUI

Može li Huawei stvoriti vlastiti operativni sustav?

Logično rješenje problema nazire se u stvaranju vlastitog Huawei operativnog sistema. No, izgraditi operativni sistem nije nimalo jednostavno jer Google već desetak godina razvija i unapređuje Android – a Huawei ima samo nekoliko mjeseci da osmisli svoje rješenje.

Pozitivna stvar za Huawei jest što je Android u svojoj suštini zapravo otvorenog koda – pa ga mogu koristiti sve kompanije prema svojim potrebama. Dakle, Huawei bi novi sistem mogao graditi na temeljima Androida, a time bi vrlo vjerojatno uštedjeli mnogo vremena. Ipak, mnogi su primjeri pokazali kako manji operativni sustavi nisu uspjeli zaživjeti na tržištu (čak ni Windows Phone) pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se postaviti Huawei.

Iz mnogih se izvora može čuti priča kako je Huawei već bio spreman na takav scenarij i kako su u tajnosti zapravo radili na vlastitom sustavu koji će ‘spasiti stvar’. Dakle, postoji velika vjerojatnost da Huawei već ima pripremljen operativni sustav i eko sistem koji će uskočiti nakon bojkota Androida. Pitanje je koliko je taj sustav kvalitetan i koje su sve mogućnosti tog sustava.

Još jedna od zanimljivosti u cijeloj priči su optužbe na račun Huaweija kako su posljednjih nekoliko godina špijunirali mnoge IT kompanije kako bi uveli nove tehnologije i usavršili svoje telefone. Činjenica jest da su Huawei telefoni trenutno najbolji na tržištu i kako su upravo kineske kompanije u prvom planu u predstavljanju inovacija na pametnim uređajima. Možda je Huawei u cijelom tom procesu uspio napraviti kvalitetan sustav koji će svojim mogućnostima nadmašiti Android, no vrijeme će pokazati može li se stvoriti nešto bolje od Androida.

Novi član Huawei best-buy obitelji_Huawei Y5 2019 dostupan na hrvatskom tržištu (1)

Pad cijena Huawei uređaja

Iako se cijela situacija čini prilično napeta, skloni smo vjerovanju kako će se sve riješiti na najbolji mogući način. Ipak, u cijeloj toj priči neke će strane povući panične poteze jer ne žele izgubiti ogroman novac. Dakako, za očekivati je pad cijena dionica Huaweija na burzi, što bi moglo potaknuti mnoge distributere da smanje cijene Huawei uređaja.

Huawei pametni telefoni i ostali uređaji te tvrtke iznimno su popularni u Hrvatskoj, a u narednom bi periodu ti uređaji mogli znatno pojeftiniti. Ukoliko se neki od distributera u Hrvatskoj preplaši scenarija u kojem kupci neće htjeti kupovati Huawei uređaje, vrlo vjerojatno će naglo spustiti cijene.

Niske cijene bit će mamac za sve zaljubljenike u Huawei, koji su skloni vjerovanju da će Huawei održati svoju poziciju i kvalitetu na trenutnoj razini. Dakako, ovdje postoji određena doza rizika da stvari krenu u pogrešnom smjeru pa da novi Huawei telefon u nekom skorašnjem razdoblju postane beskoristan, no teško da će se takav scenarij ostvariti.

Dakle, želite li kupiti novi Huawei uređaj pričekajte još koji dan ili tjedan jer možda će cijene uređaja znatno pasti. Bit će to prilika da ugrabite fantastičan uređaj pa niskim cijenama, a softverski dio Huawei će već nekako riješiti u narednim mjesecima.

 

Kina vs. SAD – tko će pobijediti?

Iako se SAD voli hvaliti najboljom ekonomijom na svijetu, oni itekako ovise o kineskoj industriji. Ideja Trumpa da preseli cjelokupno poslovanje američkih tvrtki iz Kine u SAD možda zvuči sjajno, no upravo je u tome i najveća moć kineskih vlasti.

Google je stopirao suradnju s Huaweijem, a sasvim je izgledno da će to učiniti i neke druge tehnološke kompanije poput Intela, Qualcomma, itd. Dogodi li se to, Kinezi mogu uzvratiti protumjerom – stopiranjem proizvodnje čipova i svih ostalih elemenata koje proizvode za tehnološke kompanije SAD-a. U tom bi scenariju SAD doživio veliki krah jer bi im trebali mjeseci (možda i godine) da sami počnu raditi elemente za tehnološke uređaje. S druge strane, Kina bi izgubila jedno veliko tržište, no mogla bi nastaviti s proizvodnjom kvalitetnih uređaja (jer imaju mnoštvo proizvođača i kvalitetnu tehnologiju).

Sve osim nastavka suradnje između Kine i SAD-a – donijeti će velike probleme i gubitke objema zemljama. Nažalost, ovakav bojkot pogodit će i Europu – a što je posebno vidljivo iz primjera Huaweija. Naime, europski korisnici Huawei uređaja (a ima ih jako puno) sada moraju strepiti i razmišljati o daljnjem razvoju situacije, iako Europa ni na koji način nije sudjelovala u ovom sporu.

Gore u tekstu nabrojano je mnogo neslužbenih nagađanja i špekulacija, no nekako se stječe dojam da će u končanici sve završiti u pomirbenom tonu, a da su ovakve reakcije samo pokazivanje ‘mišića’ jedne ekonomske sile drugoj. SAD ne želi izgubiti svjetsku dominaciju, a činjenica je da je Kina posljednjih dekada u strašnom usponu.

Nemojmo zaboraviti, Kina više nije zemlja u kojoj nastaju sitne jeftine stvari, već je zemlja koja ima vlastite inženjere i koja predvodi modernu tehnologiju te gradi novi svjetski gospodarski poredak. I jedni i drugi imaju moć i znanje, a samo će zajednička suradnja rezultirati napretkom čovječanstva i tehnologije. Tako da, navijamo za to da se Google i Huawei, ali i SAD i Kina pomire – te nastave uveseljavati korisnike novim tehnologijama i inovacijama.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here