Uloga Google-a nevjerojatno je velika u modernom gospodarstvu, iako toga mnogi nisu svjesni. Google na čelu sa svojom web tražilicom, sustavima oglašavanja, alatima za obradu podataka i svim drugim popularnim servisima stvara nevjerojatno značajnu vrijednost za svoje korisnike.

Mnogi poduzetnici i velike kompanije veliki dio svojeg poslovanja temelje upravo na uslugama Google-a, a to znači kako smo više no ikada prije u gospodarskom segmentu ovisni o kompaniji Google. Politika kompanije Google od samih je začetaka bila vrlo zanimljiva jer Google je gotovo uvijek većinu svojih usluga korisnicima davao potpuno besplatno. Mnogi će reći kako je Google “navukao” korisnike na svoje servise, no činjenica je da je većina tih servisa i dan danas potpuno besplatna za Google korisnika.

Google je ovih dana predstavio jednu zanimljivu i sasvim sigurno korisnu inicijativu – Grow Croatia with Google. Radi se o inicijativi Google-a kojom će pomoći oporavku i razvoju gospodarstva u Hrvatskoj. Nedavno podaci pokazali su kako su doživjeli veliki gospodarski šok i kako je naš BDP doživio među najvišim padovima u Europi – a treba u obzir uzeti da je većina naših tvrtki radila i nije bila u lockdownu. Google ovim potezom želi pomoći gospodarstvu Hrvatske kako bi se uz pomoć digitalnih kanala i znanja vratilo na uspješne staze.

Projekt Google-a bit će realiziran u suradnji s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, ali i uz prisustvo Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Cjelokupni projekt trebao bi se odviti i pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske. Ideja cijelog projekta je pomoći čak 10.000 lokalnih tvrtki, zajednica i ljudi do konca 2021. godine.

Svi oni trebali bi dobiti uvid i znanje u korištenje tehnologija i alata koji e osigurati konkurentnost na tržištu. Google želi tvrtkama i pojedincima omogućiti sve potrebno na kvalitetnije i brže prebrode krizu izazvanu epidemijom. Projekt će se provoditi u suradnji s Visokim učilištem Algebra, a bit će pokriven veliki spektar potreba koje donosi digitalno gospodarstvo.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here