Tehnološki sektor iznimno brzo napreduje, no segment koji još uvijek predstavlja svojevrsni “trn u oku” tehnoloških stručnjaka su baterije. Naime, unatoč svim ulaganjima i trudu još uvijek nismo dobili baterije koje bi kapacitetom i izdržljivošću uspjele pratiti ostatak razvoja tehnološkog sektora. Srećom, postignuta su određena poboljšanja na području brzine punjenja baterije – gdje sada pametne telefone možemo napuniti za manje od sat vremena do punog kapaciteta. No, sam kapacitet baterija i način akumuliranja energije nije se već godinama suviše mijenjao – i vrijeme je da se stvari po pitanju baterija pomaknu na sljedeću razinu.

Europska Unija svjesna je problema nedostatnih baterija pa su odlučili kako će financirati istraživanje i razvoj nove generacije baterija unutar sljedećih 10 godina. Projekt je nazvan Battery 2030+ i obuhvatit će mnoge manje projekte i sudionike – koji će zajedničkim snagama pokušati pronaći rješenje za bateriju budućnosti.

Kroz veliki projekt Battery 2030+ obuhvatit će se ukupno 7 istraživačkih projekata, a u razvoj nove baterije bit će uključeni mnogobrojni stručnjaci s raznih sveučilišta i istraživačkih centara. Europska Unija objedinit će projekte Big Map, Bat4Ever, Instabat, Ssensibat, Spartacus, Hidden i Battery 2030PLUS – s ciljem što bržeg i efikasnijeg razvoja nove generacije baterija.

U program Battery 2030+ bit će ukupno uloženo 40,5 milijuna eura, a sve će biti financirano iz EU programa za istraživanje i inovacije. Ideja samog projekta je potaknuti zajednički razvoj samostalnih manjih projekata, kako bi se postigli značajni rezultati na području razvoja baterije veće snage i kapaciteta. Također, nova baterija koja bi trebala biti rezultat zajedničke suradnje inženjera trebala bi biti ekološki prihvatljiva i globalno konkurentna.

Ovim razvojem Europa želi stići ostale liderske zemlje na području razvoja tehnoloških inovacija kako bi se osigurala konkurentnost tehnoloških proizvoda s područja Europe. Projekt bi u konačnici trebao imati i veliki globalni učinak jer će na njemu surađivati više od 100 različitih istraživačkih instituta, sveučilišta i tehnoloških tvrtki. Potencijal projekta je velik, no hoće li velika ulaganja uspjeti rezultirati snažnom, sigurnom i ekološki prihvatljivom baterijom – vidjet ćemo u narednim godinama.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here