Appleova ljubav prema održavanju tankih i svijetlih uređaja je poznata po cijeloj industriji. Prema nedavno objavljenom patentu, čini se da Apple radi na MacBook tipkovnici koja se može uvući što potencijalno omogućava prijenosnim računalima da budu tanja nego ikad prije.

U patentu se objašnjava da korisnici više vole gumbe ili tipke koje pružaju zvučne i taktilne povratne informacije kad se pritisnu. Prema Appleu, problem je u tome što tipkovnice zauzimaju više prostora nego što je to često potrebno, primjerice kada se laptop ne koristi. Ti dodatni milimetri bi se mogli dodatno uštediti s malo kreativnog razmišljanja.

MacBook tipkovnica

U patentu se objašnjava da bi se tipkovnica podizala kada podignete poklopac MacBook-a. Pa, kako kombinirati dubinu i taktilnost koju korisnici žele od tipkovnice s uređajem koji ne zauzima previše prostora? Jednostavno, postavljanjem poklopca tipkovnice prema gore kada podižete poklopac MacBook-a. Kada se koristi, položaj tipkovnice bi bio takav kao i na bilo kojem drugom prijenosnom računalu. Kad se poklopac spusti, tipkovnica bi potonula u podnožje uređaja pomoću skupa pomičnih magneta ili mehaničkih elemenata povezivanja.

Zanimljivo je da se ovaj patent može naći tamo gdje je tzv. „butterfly“ tipkovnica stala. Prije nego što ga je u cijelosti zamijenila nedavno ažurirana „Magic“ tipkovnica, „butterfly“ tipkovnica je bila Appleov pokušaj da na svoja prijenosna računala dovede nevjerojatno tanku tipkovnicu. Nažalost za Tim Cook and Co., to nije uspjelo jer je tipkovnica stekla reputaciju ljepljivih tipki i neudobnog tipkanja.

novi MacBook

Kad se MacBook zatvori tipkovnica bi potonula u tijelo uređaja. U intervjuu za CNET u studenom 2019. godine, šef Apple marketinga Phil Schiller je rekao da će kompanija nastaviti raditi na „butterfly“ tipkovnici, a ovaj patent bi mogao odražavati te napore. Uostalom, patent objašnjava da bi stabilizatori ispod svake tipke mogli biti mehanizam škara, mehanizmi leptira i slično. Ako ste mislili da je „butterfly“ tipkovnica nestala, možda ste prerano došli do tog zaključka.

S obzirom na to da je Apple patentirao puno stvari koje nikada ne ugledaju svjetlo dana, ova tipkovnica se možda nikada i ne ugradi u uređaj. Podnesena je u kolovozu 2019. godine, tako da bi moglo proći još nekoliko godina razvoja prije nego što sve bude spremno, ako uopće bude spremno.

Piše: A. M.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here