Uskoro biste mogli uživati kod kuće u 3D isprintanom biljnom odresku. Izraelski startup Redefine Meat kaže da očekuju kako će to lansirati za kupce u 2021. godini. Ovaj proizvod će ući na tržište gdje se nalazi „meso“ na biljnoj bazi, poput Impossible Foods i Beyond Meat. Također, očekuje se kako će ovoj vrsti prehrane popularnost sve više rasti. Iako je nekoliko odrezaka na biljnoj bazi već dospjelo na tržište, čini se da nijedna nije široko dostupna kao na primjer mljeveno meso ili peciva.
Iz Redefine Meat kažu da se pomoću 3D printera može stvoriti meso na biljnoj osnovi istog izgleda, teksture i ukusa životinjskog mesa. Čini se da je tekstura posebno dostignuće 3D printera. „Trebate 3D printer da oponašate strukturu mišića životinje“, rekao je direktor Redefine Meat-a, Eshchar Ben-Shitrit.
3D ispis se razlikuje od drugih metoda koje tvrtke koriste za reprodukciju okusa i tekstura mesa. Impossible Foods i Beyond Meat koriste kombinacije biljnih bjelančevina, ulja i veziva poput metilceluloze i krumpirovog škroba kako bi postigli realnu teksturu njihove mljevene govedine, premda je teksturu mljevenog goveđeg mesa vjerojatno lakše postići nego onu od odreska. Atlast Food koristi vlakna gljiva da oponašaju životinjsko tkivo u svojoj slanini bez mesa.
Bilo da se radi o zdravstvenim, ekološkim ili etičkim razlozima, potrošači kupuju više alternative za meso. Prošle godine, tržišni analitičari u Barclaysu su procijenili da bi globalno tržište za alternative mesu mogle dostići 140 milijardi dolara do 2029. godine, prema članku istraživačkog poduzeća Statista. Čini se da nedavni podaci podržavaju taj trend jer je Forbes početkom svibnja izvijestio da je alternativna prodaja mesa rasla od početka pandemije.
Redefine Meat nije jedina tvrtka koja pokušava pronaći alternative mesu. Španjolska tvrtka NovaMeat također radi na zamjenama odrezaka i svinjetine pomoću 3D ispisa. Generalni direktor NovaMeat-a, Giuseppe Scionti je rekao da će njegova tvrtka ove godine biti dostupna „u odabranim vrhunskim restoranima“ u Europi, a šire izdanje će imati 2021. godine.
Piše: A. M.