Isplati li se kupiti novu bateriju za stari laptop? Je li bolje kupiti novi laptop ili je kupnja nove baterije pametna odluka? O čemu ovisi odluka o kupnji baterije za laptop?

Svaki tehnološki uređaj, baš kao i mi ljudi, s vremenom stari. Rad računala (bilo prijenosnog, bilo stolnog) s mjesecima i godinama rada postaje sve problematičniji, odnosno izrazimo se “sve sporiji”. Mnogo je komponenti koje čine računalo, a vrijeme smanjuje upotrebljivost i funkcionalnost tih komponenti.

Kada pričamo o prijenosnim računalima to starenje računala nekako se najviše očituje u sve slabijoj bateriji. Naime, kapacitet baterije s vremenom pada i vaše prijenosno računalo bez priključka na punjač radi sve kraće i kraće. Nakon nekoliko godina (uglavnom i ranije kod slabijih računala) baterija postaje gotovo u potpunosti neupotrebljiva.

Ako vam se to dogodilo, vjerojatno ste se pitali – isplati li se nabaviti novu bateriju za stari laptop? Danas vam u članku ispod donosimo nekoliko korisnih savjeta – je li pametno i kada posegnuti za kupnjom nove baterije za laptop kojem baterija “umire”. Evo kako procijeniti isplati li se kupnja nove baterije:

punjač za laptop

Jeste li zadovoljni funkcionalnostima trenutnog laptopa?

Računalo je alat za koji bi u današnje vrijeme trebalo vrijediti pravilo – računalo mora obaviti sve ono što korisnik zamisli, bez da se korisnik prilagođava radu računala. Konkretno, računalo bi brzo i kvalitetno trebalo obavljati sve zadatke koje mu zadate, bez da gubite vrijeme na obradu unutar računala ili potencijalna zastajkivanja.

Razmišljate li o kupnji nove baterije za vaš postojeći laptop trebate se voditi jednim jednostavnim pitanjem – jesam li zadovoljan/na funkcionalnostima svojeg trenutnog računala? Ako je odgovor na ovo pitanje pozitivan, to znači da je pametno potražiti novu bateriju za laptop. S druge strane, ako je odgovor “ne” onda je pravo vrijeme da potražite novo prijenosno računalo.

Što se tiče samih funkcionalnosti pažnju treba obratiti i na hardverske i na softverske mogućnosti. Naime, tehnologija prijenosnih računala unazad 10 godina se znatno promijenila – a hardverske promjene u stopu prate i promjene softverskih mogućnosti. Stoga, i jedan i drugi segment moraju biti zadovoljeni – kako biste krenuli u nabavku nove baterije za prijenosno računalo.

 

vađenje litijumske baterije iz laptopa

Radi li sav softver na zadovoljavajućoj razini?

Hardverske nedostatke još nekako možemo nadoknaditi jer danas gotovo sve što trebamo možemo dijeliti i koristiti online. No, nedostaci u području softvera itekako su problematični za rad na računalu. Vjerujemo da imate svoj omiljeni paket softvera koje koristite svakog dana, tjedna ili mjeseca. Ako taj softver ne funkcionira više na zadovoljavajućoj razini – vrlo vjerojatno je vrijeme za nabavku novog prijenosnog računala.

Kao što smo već rekli, rad hardverskih komponenti računala s vremenom postaje sve slabiji, dok s druge strane softverska rješenja postaju sve kompleksnija i modernija. Jaz između te dvije komponente može s vremenom postati sve veći – što bi se moglo odraziti na nezadovoljavajuće funkcioniranje aplikacija, odnosno programa.

Radi li sav vaš softver koji koristite u radu računala zadovoljavajuće, onda možda ni nema potrebe za zamjenom računala. Posebno se to odnosi na računala koji su u prošlosti plaćena nešto više novaca – te su u njih bile ugrađene vrhunske komponente. Važno je da vaš softver radi besprijekorno – želite li krenuti u nabavku nove baterija za prijenosno računalo.

 

laptop baterija

Je li potrebno popraviti nešto drugo osim baterije?

Prijenosna računala izložena su raznim zgodama i nezgodama – pa postoji velika vjerojatnost da uz novu bateriju trebate i popravak nekih drugih dijelova. Ako je tih dijelova za popravak puno, onda kupnja nove baterije pomalo gubi smisao – i javlja se potreba za kupovinom novog laptopa.

Iako vam neke malena oštećenja trenutno možda ne smetaju previše, s vremenom bi se ta malena oštećenja mogla pretvoriti u velike probleme. Primjerice, ekran koji škljoca prilikom otvaranja i zatvaranja s vremenom bi mogao postati nefunkcionalna ili bi otvaranje/zatvaranje računalo moglo postati pravi problem. Tipkovnica koje ponekad “zašteka” mogla bi s vremenom raditi sve više problema i onemogućiti lagodno pisanje. Oštećeni konektori sada možda funkcioniraju kvalitetno iako su oštećeni, ali to možda neće biti slučaj za dva mjeseca. Dakle, puno je problematičnih točaka na koje možete naletjeti sa starim prijenosnim računalom.

Ipak, ako ste svoje prijenosno računalo mjesecima i godinama pazili i niste izlagali raznim opasnostima – vaše računalo je možda u sjajnom stanju (unatoč svojoj starosti). Nova baterija može produžiti životni vijek prijenosnog računala za još nekoliko godina, no potrebno je pripaziti i na ostale komponente. Ako primijetite da postoje neke oštećenja ili je rad računala usporen – to je znak za uzbunu. Naime, kupnja nove baterije može vas koštati oko 500 kuna, no ako je potrebno popraviti još neke komponente – trošak bi mogao biti puno veći. To u konačnici dovodi do pitanja – isplati li se više kupiti novi laptop ili novu bateriju za stari laptop? Na vama je da presudite, ovisno o trenutnom stanju vašeg prijenosnog računala.

 

Postoje li na tržištu neke nove funkcionalnosti koje vam trebaju?

Baterija bi bez velikih problema trebala raditi 2 godine, a nakon toga njezin bi se kapacitet mogao početi smanjivati. Dakako, puno toga ovisi o samoj izvedbi baterije, ali i načinu na koji korisnik koristi prijenosno računalo. Ako ste prilikom kupnje odabrali kvalitetno računalo s dobrim komponentama i najnovijim funkcionalnostima – takvo bi računalo i nakon dvije godine trebalo biti koliko-toliko u skladu s trendovima na tržištu. No, tehnologija se brzo mijenja – pa nova računala dobivaju nove bolje funkcionalnosti, koje prate ostatak razvoja tržišta.

Starija prijenosna računala vjerojatno imaju neke zastarjele portove koji se sve rjeđe koriste ili se u nekim slučajevima uopće ne koriste. Izostanak novih priključaka i funkcionalnosti može postati problem – ako imate veliku potrebu za spajanjem s drugim uređajima. Naime, novi moderni pametni telefoni, gadgeti i svi ostali uređaji danas imaju nove priključke i modele prijenosa podataka – pa bi moglo doći do konflikta i problema oko prijenosa podataka (ili bilo čega drugog).

Nova prijenosna računala koja danas možete pronaći na tržištu imaju razne dodatke, koji prije koju godinu nisu ni postojali (ili bili popularni). Primjerice, moderna računala dolaze s 4K zaslonom kako bi vam prikazali punoću boja koju nude moderne kamere i video igre. Uglavnom je riječ o zaslonima na dodir – što je također bila rijetkost prije koju godinu. Tu su i novi priključci koji olakšavaju spajanje modernih pametnih uređaja. Primjerice, USB Type-C ili Thunderbolt 3 port. Dakako, ima tu i nekih (ne nužnih) fensi stvari kao što je čitač otiska prsta ili olovka za pisanje po zaslonu.

Ako vas sve gore navedene nove funkcionalnosti privlače i smatrate ih iznimno važnima u korištenju prijenosnog računala – tada je idealno vrijeme za nabavku novog računala. Dakako, kupnja novog računala opremljenog sa svim tim dodacima bit će pozamašan izdatak – pa prosudite sami što vam se više isplati.

 

kako optimizirati bateriju na laptopu

Koliki je vaš budžet?

Možda i najvažnije pitanje u cijeloj toj priči oko donošenja odluke oko kupnje nove baterije ili prijenosnog računala jest – koliki je vaš budžet? Pojedinci koji na raspolaganju imaju malen budžet definitivno bi trebali razmisliti o revitaliziranju trenutnog računala – popravkom sitnih nedostataka i kupnjom nove baterije. S druge strane, oni čiji budžet nije ograničen mogu se pozabaviti traženjem novog prijenosnog računala, koji će biti opremljen raznim novim tehnologijama i funkcionalnostima.

Što se tiče cijene novih baterija za stara računala, cijene jako variraju. Na internetu možete pronaći nove baterije već za 100-ak kuna – što je definitivno isplativo ulaganje, ali ne baš dugoročno rješenje. S druge strane, nekakvo kvalitetno rješenje koje će imati dobar kapacitet i koje će vas služiti nekoliko godina cjenovno će biti puno više. Kada kažemo više, mislimo da neku kvalitetnu bateriju za laptop možete kupiti za oko 500 kuna. Dakako, cijena može biti viša ili niža – a sve ovisi o modelu prijenosnog računala.

Prilikom nabavke baterije svakako dobro pripazite jer nudi se sve i svašta. Prije svega, cjenovno najjeftinije su rabljene baterije – koje baš i nema smisla kupovati, tako da to izbjegnite u širokom luku. Drugo, na tržištu možete pronaći razne zamjenske baterije “anonimnih” proizvođača koje donose dobru cijenu i relativno dobre performanse. Treća opcija je kupnja originalne nove baterije proizvođača računala – što je zasigurno najbolji odabir. Prosudite sami što vam se više isplati i koje je rješenje najbolje za vas. Što god odlučili, želimo vam puno uspjeha u daljnjem korištenju – bilo nove baterije ili novog prijenosnog računala.

 

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here