Iako su u desetljećima razvoja tehnologije mnogo toga promijenilo, jedna tehnologija vrlo vješto se održava i danas na sceni. Bluetooth smo svi koristili barem nekoliko puta u životu, a današnje moderno društvo i tehnologija nezamislivi su bez ovog načina povezivanja. Bez obzira što u prvi plan iskaću razne druge tehnologije, Bluetooth nije i čini se neće tako skoro podlijeći zastari.

Bluetooth Special Internet Group objavila je kako nam početkom sljedeće godine stiže nova verzija Bluetooth 5.0. Posljednja verzija koju danas koristimo predstavljena je 2.12.2014. godine, a glavni razlog njenog pojavljivanja bio je razvoj IoT-a. Nova nadogradnja sljedeće godine također svoje temelje traži u IoT svijetu, jer ta je tehnologija sve zastupljenija, a traži još bolje karakteristike.

Nova nadogradnja Bluetooth-a imate će nekoliko ključnih značajki: domet spajanja povećat će se za četiri puta, brzina će biti udvostručena, a kapacitet prijenosa podataka biti će uvećan za čak 8 puta. Kada govorimo o konkretnim brojkama, to znači da će domet iznositi 240 metara, a maksimalna brzina prijenosa biti će 50 Mbit/s. Sve u svemu cilj je povećati stabilnost same infrastrukture jer upravo je to jedan od preduvjeta za daljnji uspješan razvoj IoT.


Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here