PočetnaOstaloPress ReleaseTrimble je izdao SketchUp 2014 s proširenim 3D Warehouseom i novim...

Trimble je izdao SketchUp 2014 s proširenim 3D Warehouseom i novim alatima za podršku BIM Workflowu

Nova verzija poboljšava mogućnost kreiranja, pristupanja, dijeljenja i suradnje na radu s 3D modelima

Trimble (NASDAQ: TRMB) je danas predstavio SketchUp 2014, posljednju verziju svoje popularne platforme za 3D modeliranje namijenjenu arhitektima, inženjerima, profesionalcima u dizajnu i građenju, kao i članovima globalne zajednice stvaralaca. SketchUp 2014 sadrži velika poboljšanja u SketchUp 3D Warehouseu – najvećem svjetskom skladištu besplatnih, visoko kvalitetnih 3D sadržaja – te također nove alate koji poboljšavaju klasifikaciju objekata, učvršćuju interoperabilnost s ostalim proizvodima koji se koriste u BIM (Building Information Modeling) workflowima i čine profesionalnu dokumentaciju učinkovitijom.

Sa više od 30 milijuna jedinstvenih aktivacija u prethodnoj godini, SketchUp je najkorišteniji softver za 3D modeliranje na svijetu danas. Obuhvaćajući SketchUp Pro za profesionalne korisnike i SketchUp Make za hobi-korisnike i entuzijaste, nova verzija od Trimblea označava drugu inačicu SketchUp softvera u samo 10 mjeseci što pojačava predanost tvrtke da kontinuirano poboljšava SketchUp s lakšim načinima za kreiranje, pristupanje, dijeljenje i suradnju na 2D crtežima i 3D modelima.

“Moć SketchUpa leži u njegovoj jednostavnosti i fleksibilnosti, što dovodi do njegovog korištenja u raznolikim projektima kao što su dizajniranje kućice za psa u dvorištu ili modeliranju potpora za World Trade Center Transportation Hub u New Yorku,” rekao je Chris Keating, direktor Architecture Divisiona u Trimble Buildings Group. “Kako se širi profesionalno korištenje SketchUpa, pristup sadržaju i šira interoperabilnost su kljucni za naše korisnike. Sa SketchUpom 2014, dajemo korisnicima bolje alate za lakši pristup modelima koje trebaju i za osiguravanje da ti modeli dodaju vrijednost kroz cijeli proces informacijskog modeliranja.”

Novi 3D Warehouse: Moć je u sadržaju

SketchUp 3D Warehouse je online skladište za pronalaženje, spremanje i dijeljenje korisnih 3D modela. U SketchUpu 2014, 3D Warehouse je obnovljen, olakšavajući korisnicima da brzo pronađu model koji trebaju, kreiraju i organiziraju vlastite kolekcije i da ih dijele sa svijetom.

• Novi 3D Warehouse sada sadrži integrirani WebGL preglednik, omogućavajući korisnicima da pregledavaju i vrte modele u 3D prije preuzimanja u vlastite projekte.
  • Korisnici sada mogu ucitavati 3D modele direktno iz Web pretraživaća, bez prethodnog otvaranja u SketchUpu, dok je maksimalna veli čina modela koji se mogu učitati povećana s 10 na 50 megabajta.
  • Nova opcija kataloga proizvoda ubrzava zadatak pronalaženja specifi ćnih proizvoda proizvođača – od prozora do perilica rublja – što omogućava korisnicima da u svojim modelima koriste točno predmete koje trebaju.
    .

Oslanjanje na informacijsko modeliranje Sketchupa Pro

Pošto je BIM sve važniji proces za profesionalce u arhitekturi, inženjeringu i graditeljstvu, Trimble je proširio interoperabilnost SketchUpa Pro s ostalim cesto korištenim alatima i podacima. Nova verzija pruža lakši način da korisnici sudjeluju u procesu informacijskog modeliranja osiguravanjem da njihovi objekti i modeli – i podaci vezani uz njih – ostanu konzistentni kroz cijeli BIM workflow.

SketchUp Pro 2014 sadrži tri nove funkcionalnosti koje su specifične informacijskom modeliranju:

• IFC Eksport – pošto se informacije koje su ugrađene u informacijske modele cesto koriste u drugim softverskim programima, SketchUp Pro 2014 sada svojoj listi podržanih eksporta dodaje još jedan važan industrijski standard – datotečni tip IFC 2×3.
  • Klasifikator – ova funkcionalnost omogućava korisnicima da klasificiraju objekte s prethodno ucitanom IFC klasifikacijom, koriste druge vrste klasifikacije ili kreiraju prilago đene sustave za vlastite specifične potrebe.
  • Opcije komponenti – omogućava uređivanje opcija bitnih za vrstu klasifikacije objekta, što omogućava upravljanje važnim podacima o svakom objektu kroz cijeli proces informacijskog modeliranja.

“BIM workflowi su cesto kompleksni i strogi procesi i mi vjerujemo da ne trebaju biti,” rekao je John Bacus, direktor SketchUp product managementa u Trimbleu. “S novom verzijom, omogu ćavamo korisnicima da učinkovitije sudjeluju u svakoj točki procesa informacijskog modeliranja. Dodali smo jednostavne alate za dodavanje strukturiranih informacija u model na na čin koji pomaže SketchUp korisnicima, omogućavajući im da lako dijele informacije drugim korisnicima u njihovim projektnim timovima, bez obzira koje alate koriste.”

Dokumentiranje na pravi način

Profesionalni korisnici će također imati koristi od daljnjih poboljšanja u mogućnostima 2D dokumentacije u SketchUpu 2014, kao što su: auto-tekst oznake za poboljšanje točnosti i smanjivanje poslova koji se ponavljaju, pametne oznake s automatski popunjenim relevantnim tekstom i zna čajna poboljšanja u brzini za vektorski renderirane prikaze modela.

SketchUp 2014 je dostupan odmah. Dodatne informacije su dostupne na: http://www.digitalmedia.hr/sketchup.html.

Cijene:

Redovna cijena SketchUp Pro 2014: 3.690 kn + PDV (uključuje ugovor za jednogodišnju podršku i nadogradnju).

Snižena cijena do 31.03.2014.: 3.390 kn + PDV (uključuje ugovor za jednogodišnju podršku i nadogradnju).

Jednogodišnji ugovor o podršci i nadogradnji za SketchUp Pro za iduće godine: 790 kn + PDV

Trial:

Trial verziju za SketchUp Pro 2014 za Windows možete skinuti s linka: http://dl.trimble.com/sketchup/SketchUpPro-en.exe

Trial verziju za SketchUp Pro 2014 za Mac možete skinuti s linka: http://dl.trimble.com/sketchup/SketchUpPro-en.dmg