ZAGREB, 11. lipnja 2013 — Razvojna agencija Zagreb – TPZ i Hewlett-Packard Hrvatska potpisali su danas Memorandum o sporazumijevanju koji je temelj za buduću suradnju ovih dvaju partnera pri pokretanju HP DEMO LAB-a u prostorima Razvojne agencije Zagreb. Memorandum o sporazumijevanju potpisali su Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb – TPZ i Boris Bauk, direktor Hewlett-Packard Hrvatska. Na ovaj način se širi mreža kompanija koje sudjeluju u misiji Tehnološkog parka za stvaranje novih poduzetnika na području razvoja i visokih tehnologija u Gradu Zagrebu.

“Prema Izvještaju o globalnoj konkurentnosti Svjetskog gospodarskog foruma koji mjeri 144 država, Hrvatska se za razdoblje mjerenja 2012-2013. nalazi na 81. mjestu, a prema Globalnom izvještaju o informacijskoj tehnologiji 2013. nalazi se na 51. mjestu. Opće je poznato da ICT ima presudnu ulogu u postizanju konkurentnosti gospodarstva jedne zemlje, ali i društva u cjelini. Upravo zbog toga naša namjera je poticati stvaranje i razvoj IT tvrtki baziranih na inovacijama i znanju, uz potporu tehnoloških partnera poput tvrtke Hewlett-Packard Hrvatska,” – izjavio je Frane Šesnić, direktor Razvojne agencije Zagreb-TPZ.

Razvojna agencija Zagreb-TPZ – RAZA osnovana je od strane Grada Zagreba s ciljem promicanja regionalnog razvoja, koja zajedno s ostalim razvojnim agencijama u županijama, treba biti važan segment Strategije regionalnog razvoja Republike Hrvatske (SRR). RAZA se bavi stvaranjem infrastrukture za poticanje poduzetništva baziranog na inovacijama i visokoj tehnologiji te surađuje s sličnim međunarodnim institucijama. Razvojna agencija se sastoji od Tehnološkog parka, Jamstvene agencije, Centra za razvojne projekte i Poduzetničkog centra. Tehnološki park koji potiče poduzetništvo u području tehnologije pomaže poduzetnicima u realizaciji njihovih projekata, otvaranje novih radnih mjesta te pomaže inovatorima u realiziranju i komercijalizaciji njihovih inovacija.

„Razvojnu agenciju Zagreb prepoznali smo kao partnera koji okuplja oko sebe veliki broj ne samo start-up tvrtki, nego i etabliranih IT tvrtki koje traže centralno mjesto gdje sve tvrtke ili pojedinci koji imaju razvojne projekte bazirane na IT tehnologiji mogu dobiti logističku podršku za njihovo ostvarivanje, poput informacija o aktualno dostupnim izvorima financiranja, osnivanjima tvrtke i sl. Tvrtka Hewlett-Packard Hrvatska razvija partnersku mrežu IT tvrtki za koju će, u suradnji s Razvojnom agencijom Zagreb-TPZ, omogućiti pristup tehnološkim i marketinškim resursima kako bi uspješno proizveli softver ili pružili svoje IT usluge i tako pomogli konkurentnosti hrvatskog gospodarstva,“ – priopćio je Boris Bauk, direktor HP-a Hrvatska.

Tehnološki park Zagreb 2012. godine dobio je priznanje od Ministarstva poduzetništva i obrta za najuspješniji Tehnološki park i inkubator u Hrvatskoj. Tehnološki park kroz brojke izgleda ovako: 17 tvrtki je trenutno u tehnološkom parku, 62 tvrtke uspješno su prošle proces inkubiranja, 12 patenata, 1 industrijski dizajn, 159 nagrada za inovacije, 400 seminara, 7500 polaznika što u konačnici stvara pozitivnu klimu u društvu za razvoj poduzetništva razvijajući stručnu, tehničku i poslovnu spremnost mladih ljudi, a ovome projektu pridružio se i HP koji u 170 zemalja diljem svijeta istražuje kako tehnologije i usluge mogu pomoći ljudima i tvrtkama da riješe probleme i izazove s kojima se suočavaju po pitanju IT infrastrukture.

Primjenom novih ideja stvaraju se jednostavnija i povjerljivija iskustva s tehnologijom, a ovaj projekt će zasigurno napraviti korak naprijed u poboljšavanju uvjeta života i rada korisnika najnovijih tehnologija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here