PočetnaOstaloPress ReleaseDoznajte sve o cyber rizicima i osiguranju 19. ožujka u Zagrebu!

Doznajte sve o cyber rizicima i osiguranju 19. ožujka u Zagrebu!

Sigurnosne računalne prijetnje u svijetu, a tako i u Hrvatskoj, sve su brojnije. Teško im odolijevaju ne samo male tvrtke nego i velike korporacije i organizacije, iako u računalnu sigurnost ulažu puno sredstava. Potkraj prošle i početkom ove godine u svijetu je zabilježeno nekoliko većih hakerskih napada na velike kompanije, a jedna od žrtava bili su i američki proizvođač računalnih igara Electronic Arts i Sony Pictures, jedna od najvećih filmskih i TV produkcijskih kuća na svijetu. Štete od cyber napada mogu biti enormne, a to su na vlastitom primjeru u proteklim godinama osjetile mnoge tvrtke. Ne čudi stoga što se, primjerice, lani udio osiguranja od cyber rizika u 2014. godini udvostručio u odnosu na 2013. godinu. U SAD-u trenutačno iznosi ukupno dvije milijarde dolara. Broj polica cyber osiguranja u SAD-u u prosjeku je porastao 150 posto od 2012. do 2013. i 100 posto od 2013. do 2014. godine. Tvrtke sve više shvaćaju da cyber napadi više nisu neuobičajeni, što povećava njihov strah i potrebu za takvom policom osiguranja.

Police osiguranja cyber rizika mogu pokriti širok raspon troškova i gubitaka povezanih sa cyber kriminalom, uključujući krpanje rupa u računalnim mrežama, lociranje hakera, obavještavanje korisnika i troškove sudskih tužbi, kao i unaprijed predviđenih poslovnih i PR kampanja.

O tome kako se zaštititi i umanjiti ekonomsku štetu nakon cyber napada govorit će se na seminaru IT Risk, koji u Zagrebu 19. ožujka u hotelu Westin organiziraju Institut za osiguranje i časopis Svijet osiguranja u suradnji s Hrvatskim forumom za urbanu sigurnost i časopisom Zaštita, uz potporu Britanskog veleposlanstva, UK Trade and Investment ureda i Cyber Risk and Insurance Foruma. Sponzori seminara su jedan od vodećih svjetskih reosiguratelja Gen Re, tvrtka za privatnu zaštitu i informatički inženjering iz Zagreba INsig2 i hrvatska IT tvrtka Megatrend poslovna rješenja.

“Riječ je o prvom seminaru takve vrste u Hrvatskoj. Seminar smo podijelili u dva modula. Prvi se odnosi na cyber rizike i sigurnost IT sustava, a drugi na osiguranje cyber rizika. U sklopu programa predvidjeli smo i održavanje dviju panel diskusija. Uz to, brokeri i predstavnici osiguravajućih društava imat će prigodu sudjelovati u ekskluzivnoj radionici ‘Provale u baze podataka – vrijednost podataka i važnost kriznog menadžmenta’ koju za njih priprema predavač iz Londona Michael Shen, zamjenik dopredsjednika grupe Liberty Specialty Markets, te iz prve ruke dobiti odgovore na brojna pitanja o pokriću cyber rizika i kreiranju polica”, objašnjava Yuliana Barić, koordinatorica seminara IT Risk iz Instituta za osiguranje.

Seminar IT Risk namijenjen je korporativnom sektoru, IT sektoru i tržištu osiguranja i bankarstva Hrvatske i regije. Program konferencije bogat je predavačima – vrhunskim stručnjacima iz područja cyber sigurnosti i osiguranja IT rizika iz Hrvatske i Europe. Među ostalima, Freddy Dezeure, direktor CERT-a za institucije, agencije i tijela Europske unije iz Brisela, predstavit će pregled trenutačnih cyber prijetnji i kako one utječu na upravljanje rizikom. Iz Nacionalnog CERT-a Hrvatske dolazi Darko Perhoč, pomoćnik ravnatelja CARNet-a i voditelj Nacionalnog CERT-a, stručnjak za mreže i sigurnost s nizom međunarodnih certifikata, koji će govoriti o projektu ACDC i ulozi portala nacionalnog centra podrške pri smanjenju cyber rizika u Hrvatskoj.

“Kristina Posavec iz MUP-ova Odjela za visokotehnološki kriminalitet govorit će o najučestalijim računalnim prijevarama, temu vezanu uz računalnu forenziku približit će nam Jerko Burić iz tvrtke INsig2, a Tomislav Šutija iz Megatrend poslovnih rješenja održat će predavanje o sigurnosti kao temelju zdravog poslovanja”, upoznaje nas Yuliana Barić pobliže s predavačima na konferenciji IT risk. Recimo još i da iz podružnice General Reinsurancea u Milanu dolazi menadžerica fakultativnog reosiguranja Cinzia Altomare, autorica i članica znanstvenog odbora priznatog web portala posvećenog pitanjima osiguranja odgovornosti Giuffrè.

“Tvrtke, organizacije i pojedinci iz dana u dan su sve izloženiji cyber prijetnjama, a napadači svakodnevno smišljaju nove vrste napada, primjenjuju sve zloćudnije oblike malicioznoga softvera i tehnika te uspješno nalaze načine za zaobilaženje sigurnosnog softvera, koji sve teže idu ukorak sa sigurnosnim prijetnjama. Za prijavu na seminar ostalo je još 14 dana, stoga požurite i ne propustite prigodu da doznate više o tome kako očuvati IT sigurnost vaše tvrtke te kakvu ulogu u tom očuvanju ima osiguranje”, poručila je za kraj gospođa Barić.