Dell je objavio kako je potpisan ugovor o spajanju u kojem Michael Dell, osnivač Della te predsjednik i glavni izvršni direktor, ulazi u partnerstvo sa svjetskom investicijskom tvrtkom specijaliziranom za tehnologiju, Silver Lake.

Prema uvjetima sporazuma, Dell dioničari će dobiti 13,65 dolara u gotovini za svaku dionicu Della koju posjeduju, u transakcijskoj  vrijednosti od oko 24,4 milijarde dolara. Cijena ukazuje na 25 posto više novca u odnosu na Dellove cijene dionica od 10,88 dolara zaključno s 11. siječnjom 2013. godine, zadnjeg dana trgovanja prije glasina o mogućoj privatizaciji. Ujedno ukazuje na premiju od oko 35 posto u odnosu na vrijednost tvrtke 11. siječnja 2013. godine i premiju od oko 37 posto u odnosu na prosječne zaključne cijene dionice tijekom prethodnih 90 kalendarskih dana završavajući 11 siječnjom 2013. godine.

Dellov Odbor direktora složio se sa sporazumom o spajanju  prema kojem će Michael Dell i Silver Lake Partners preuzeti Dell ako se zadovolji niz uvjeta, uključujući i glasove nepovezanih kompanija. Gospodin Dell se izuzeo iz svih rasprava Uprave i njenog glasovanja o transakciji.

Poseban Odbor formiran je nakon što je gospodin Dell prvi pristupio Dellovom Upravnom odboru u kolovozu 2012. godine s ciljem privatizacije kompanije. Predvođeni vodećim direktorom Alexom Mandlm, poseban odbor je zadržao nezavisne financijske i pravne savjetnike JP Morgan i Debevoise & Plimpton LLP  s ciljem savjetovanja posebnog odbora za razmatranje strateških alternativa odnosno prijedloga gospodina Della i naknadnog pregovaranja o sporazumu spajanja.

Poseban Odbor također je angažirao vodeću tvrtku za savjetovanje kako bi proveli neovisnu analizu uključujući pregled strateških alternativa za Dell i prilika za kompaniju kao javnog poslovnog subjekta angažirajući Evercore Partners.

Ugovor o spajanju predviđa tzv “go-shop” razdoblje, tijekom kojeg će Poseban odbor, uz pomoć tvrtke Evercore Partners, aktivno tražiti, primati, ocijenjivati i potencijalno ulaziti u pregovore s osobama koje nude alternativne prijedloge. Početni rok „go-shop“ razdoblja je 45 dana. Nakon tog razdoblja, Posebnom odboru će biti dopušteno da nastavi razgovore i preporuči transakcije s bilo koje osobe ili grupe koja je podnijela prijedlog podnesen tijekom 45-dnevnog razdoblja.

Uspješni ponuđač koji uputi kvalificirani prijedlog tijekom početnog „go-shop“ razdoblja, snosit će 180 milijuna dolara (manje od 1 posto) naknade za raskid. Za konkurentskog ponuditelja koji nije kvalificirao tijekom početnog go-shop razdoblja, naknada za raskid će biti 450 milijuna dolara.

G. Mandl, glavni direktor Dellovog Upravnog odbora, rekao je: “Poseban odbor i njegovi savjetnici provode discipliniran i neovisan proces namijenjen ostvarivanju najboljih rezultata za dioničare. Važno je da razdoblje „go-trgovina“ pruža pravu priliku kako bi se utvrdilo postojanje  superiornih alternativa u odnosu na sadašnje ponude gospodina Della i Silver Lakea.”

G. Dell je izjavio: “Vjerujem da će ova transakcija  otvoriti uzbudljivo novo poglavlje za Dell,  kako našim kupcima tako i članovima tima. Vrijednost dionica možemo odmah isporučiti njihovim vlasnicima te nastavljamo s izvršenjem naše dugoročne strategije. Kao privatno poduzeće usredotočujemo se na ostvarivanje najboljih rješenja za naše klijente  Dell je napravio solidan napredak izvršavajući ovu strategiju tijekom protekle četiri godine, ali smo svjesni da će za to uvijek biti potrebno više vremena, ulaganja i strpljenja. Stoga vjerujem da će naši napori biti bolje podržani u  partnerstvu sa Silver Lakeom u našoj zajedničkoj viziji. Ja sam predan tom putu i  stavio sam znatnu količinu vlastitog kapitala u opasnost zajedno sa Silver Lakeom, ulagačem svjetske klase sa zavidnim ugledom. Zalažemo se za pružanje neponovljivog korisničkog iskustva i uzbuđeni smo krenuti u novom smjeru ”

“Michael Dell je pravi vizionar i jedan od moćnijih vođa globalne tehnološke industrije”, rekao je Egon Durban, izvršni partner Silver Lakea. “Silver Lake se veseli partnerstvu s njim, talentiranom timu Dell-a za upravljanje i inovacije, ulaganju u dugoročne inicijative rasta i   transformacijsku strategiju tvrtke kako bi postao globalni, integrirani i vrstan pružatelj IT usluga.”

Nakon završetka transakcije, godpodin Dell, koji posjeduje oko 14 posto Dellovih dionica, i dalje će voditi tvrtku kao predsjednik i glavni izvršni direktor te će zadržati značajan kapital ulaganja u Dellu doprinoseći svoje udjele u novu kompaniju kao i stvaranje značajanih dodatnih novčanih ulaganja. Dell će i dalje ostati u svojem sjedištu u Round Rock, Texas.

Transakcija će biti financirana kroz kombinaciju novca i kapitala koju je pridonio gospodin Dell, gotovinom financiranja investicijskih fondova s tvrtkom Silver Lake, gotovinom koju je uložio MSD Capital, LP, 2 milijarde dolara kredita od Microsofta, prevrtanjem postojećeg duga, kao i financiranjem duga koji je počinjen od strane BofA Merrill Lyncha, Barclays, Credit Suisse i RBC Capital Markets (abecednim redom), i novcem na ruke. Nema financijskih uvjeta.

Transakcija podliježe drugim uobičajenim uvjetima, uključujući primitak potrebnih regulatornih odobrenja, osim odobrenja gore opisanih Dell-ovih dioničara.Transakcija se očekuje do kraja drugog kvartala Dell FY2014.

Sve daljnje informacije o uvjetima i odredbama sadržanima u konačnom sporazumu spajanja, mogu se pronaći u Dellov-om Trenutnom Izvješću u obrascu 8-K, koji će biti dostupan u vezi s ovom transakcijom.

JP Morgan i Evercore Partneri su financijski savjetnici, a Debevoise & Plimpton LLP djeluje kao pravni savjetnik posebnog odbora Dellovog Upravnog odbora. Goldman, Sachs & Co su Dellovi financijski savjetnici, a Hogan Lovells US LLP pravni savjetnik s tim da Wachtell, Lipton, Rosen & Katz je pravni savjetnik godpodina Della. BofA Merrill Lynch, Barclays, Credit Suisse, i RBC Capital Markets (abecednim redom) su financijski savjetnici a Simpson Thacher & Bartlett LLP pravni savjetnici Silver Lake-a.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here