• Novo IBM Power Systems rješenje omogućuje gotovo četverostruko brže dubinsko učenje u odnosu na x861 rješenja
  • Riječ je o poslužiteljima utemeljenima na procesoru POWER9 dizajniranom za AI sustave
  • Sustavi „Summit“ i „Sierra“ američkog Ministarstva energetike i tvrtka Google koriste POWER9

Zagreb/Armonk, 5. prosinca 2017.: Tvrtka IBM (NYSE: IBM) predstavila je novu generaciju poslužitelja Power Systems, temeljenom na procesoru POWER9, računalnom čipu oblikovanom za izvedbu najzahtjevnijih zadaća umjetne inteligencije. Novi sustavi, utemeljeni na procesoru POWER9 omogućava dubinsko učenje do približno četiri2 puta brže od prethodnih inačica, što tvrtkama omogućuje bržu izradu aplikacija umjetne inteligencije.

Novi poslužitelj, AC922 Power Systems, utemeljen na procesoru POWER9, prvi je uređaj koji će imati ugrađen PCI-Express 4.0 port, sljedeću generaciju NVIDIA NVLink poveznice i OpenCAPI sučelja, koji, kada rade zajedno, mogu ubrzati protok podataka i do 9,53,4 puta brže od Rješenja baziranih na x86 PCI-E 3.0. sabirnici.

 

IBM Power System AC922 server


 

Rješenje IBM AC922Power System je oblikovano tako da postigne vidljiva poboljšanja u izvedbi AI infrastruktura (frameworka) kao što su Chainer, TensorFlow i Caffe te ubrza baze podataka kao što je Kinetica.

Primjenom tog rješenja podatkovni stručnjaci mogu brže izrađivati aplikacije, kako one koje se temelje na tehnologijama dubinskog strojnog učenja koje se primjenjuju u raznim znanstvenim istraživanjima, tako i one koje služe trenutnom otkrivanju prijevara i analizi kreditnih rizika.

Procesor POWER9 samo je srce uskoro najsnažnijih superračunala u svijetu, strojeva nazvanih „Summit“ i „Sierra“ koje je naručilo Ministarstvo energetike Sjedinjenih Američkih Država, a kojima se koristi i Google.

„Google je doista oduševljen postignućem IBM-a u razvoju najnovije inačice POWER tehnologija“, izjavio je Bart Sano, potpredsjednik tvrtke Google zadužen za razvoj platformi. „POWER9 CPU, OpenCAPI Bus i golemi memorijski kapaciteti pružaju sasvim nove mogućnosti za inovacije u Googleovim podatkovnim centrima.“

„Sagradili smo stroj koji će promijeniti pravila igre u svijetu umjetne inteligencije i kognitivnom računalstvu općenito“, izjavio je Bob Picciano, stariji potpredsjednik tvrtke IBM, voditelj Odjela za razvoj kognitivnih sustava. „Uz to što će pokretati najsnažnija superračunala u svijetu, IBM POWER9 Systems je rješenje koje će tvrtkama diljem svijeta omogućiti pristup do neviđenih poslovnih uvida i na taj ih način dovesti do novog položaja na tržištu, do novih znanstvenih otkrića i transformirajućih poslovnih rezultata u svakoj industriji.“

 

 

Ubrzavanje budućnosti s procesorom POWER9

Dubinsko učenje vrsta je sve raširenije metode strojnog učenja – metode koja do novih uvida dolazi obradom procesa s milijunima podataka u kojima otkriva i rangira najvažnije aspekte tako dobivenih informacija.

Kako bi zadovoljio potražnju za takvim tehnologijama, još prije četiri godine, IBM je osmislio čip POWER9 – procesor na kojem će sagraditi novu arhitekturu za obradu ne-strukturiranih podataka koji struje iz mnoštva senzora. POWER9 će moći pokrenuti algoritme na kojima se temelje umjetna inteligencija i metode dubinskog učenja, na Linux operativnom sustavu.

IBM je jedini proizvođač informatičke opreme koji tvrtkama može ponuditi infrastrukturu s najboljim hardverom i softverom utemeljenima na najnovijim inovacijama iz segmenta tehnologija otvorenog koda.

S rješenjem PowerAI, IBM je optimizirao i pojednostavio implementaciju tehnoloških platformi i programerskih knjižnica namijenjenih dubinskom učenju strojeva, omogućivši tako podatkovnim znanstvenicima da budu u pogonu za samo nekoliko trenutaka.

Laboratoriji IBM Research razvili su velik broj različitih tehnologija za Power arhitekturu. Smanjili su vrijeme za obradu algoritama dubinskog učenja s nekoliko dana na nekoliko sati, pomoću alata PowerAI Distributed Deep Learning.

Gradnjom otvorenog ekosustava do inovacija

Doba umjetne inteligencije traži puno više od goleme procesorske snage i do sad neviđenih brzina obrade podataka. Tu je potreban i otvoreni ekosustav inovativnih tvrtki koje će razvijati nove tehnologije i alate. IBM je katalizator inovacija. Potiče otvorenu brzo-rastuću zajednicu koja broji više od 300 članova – pripadnika fondacije OpenPOWER Foundation i konzorcija OpenCAPI Consortium.

Više o POWER9 kao i o AC922 saznajte na internetskoj stranici http://ibm.biz/BdjCQQ.

Za više članaka autora Boba Piccianija posjetite internetsku stranicu https://ibm.biz/BdjQZu.

 

1Rezultati su utemeljeni na IBM-ovim internim mjerenjima obavljenima u 1000 iteracija na modelu Enlarged GoogleNet i podacima upakiranima u Enlarged Imagenet Dataset (2560×2560).

2Hardver: Power AC922; 40 jezgara (2 x 20c čipova), POWER9 s poveznicom NVLink 2.0; 2.25 GHz, 1024 GB memorije, 4xTesla V100 GPU Pegas 1.0.  Usporedna konfiguracija: 2x Xeon E5-2640 v4 procesora; 20 jezgara (2 x 10c čipov) / 40 nitni; procesor Intel Xeon E5-2640 v4; 2.4 GHz; 1024 GB memorije, 4xTesla V100 GPU, Ubuntu 16.04.

3Softver: Chainver v3 /LMS/Out of Core s CUDA 9 / CuDNN7 sa zakrpama koje se mogu pronaći na https://github.com/cupy/cupy/pull/694 andhttps://github.com/chainer/chainer/pull/3762

42 x86 PCI Express 3.0 (x16) najviša brzina prijenosa bila je 15.75 GB/sec = 16 lanes X 1GB/sec/lane x 128 bit/130 bitnim enkodiranjem. POWER9 i poveznica sljedeće generacije, NVIDIA NVLink s najvišom brzinom prijenosa od 150 GB/sec = 48 lanes x 3.2265625 GB/sec x 64 bit/66 bit enkodiranjem

P.R.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here