Tržište jeftinih tableta nikada nije bilo zanimljivije. Dok onim najskupljim uređajima i dalje dominira Apple, uz ozbiljnu konkurenciju koju im je u posljednje vrijeme priuštio Samsung i Google, na onom najjeftinijem segmentu tržišta situacija je poprilično složena. MyAudio, kao brand do sada smo već imali prilike viđati na tržištu, uglavnom u sklopu nekih manjih ili većih akcija po prodajnim centrima, no do sada nismo u rukama imali njihove uređaje.

Upravo zato nas je MyAudio 7 i toliko zainteresirao, njegova cijena toliko je niska da je usporediva sa cijenom koštanja nekih periferija za one skuplje tablete, a i dalje je riječ o punom i kompletnom tablet uređaju, koji između ostalog pogoni ICS, trenutno dominantna nova verzija Androida.

Da se razumijemo odmah od samog početka, postoji razlog zašto su neki uređaji skuplji, a neki jeftiniji, i glavna stvar koju bilo koji dizajner mora učiniti kada stvara novi uređaj je zapravo iskoristiti sve tehnologije koje mu stoje na raspolaganju, te odlučiti gdje će uštediti, kako bi krajnji proizvod istovremeno bio jeftin i zanimljiv potrošačima. MyAudio7 je jedan jako dobar primjer ovakvog pristupa industrijskom dizajnu, ali i dobar primjer kako takvo smanjivanje funkcionalnosti uređaja ne mora nužno značiti da je uređaj loš.

Krenimo od onog pozitivnog, a to je da nas je u konkretnom slučaju iznenadilo koliko je cijeli tablet kvalitetno napravljen. Iako smo za tu cijenu očekivali znatno više plastike, dočekalo nas je kućište koje je s donje strane gotovo potpuno aluminijsko, i djeluje sve samo ne krhko. Uređaj pri tome nije pretežak, jedino što je realno stradalo u dizajnu je debljina koja je očekivano nešto veća od skuplje konkurencije.

Cijeli tablet zamišljen je kao najjeftinije rješenje za gledanje filmova, pregled Interneta i općenito jednostavniji rad. Iako ga pogoni trenutno aktualni ICS, jedina slaba točka ovog uređaja je njego ekran. Problem je kao i obično u digitalizatoru i matrici, niska cijena ujedno znači i da je digitalizator manje osjetljiv, no najveća mana mu je što sliku s ekrana čini nešto tamnijom nego što bi to željeli. Problem matrice je, osim činjenice da je riječ o tehnološki starijoj matrici, to što ima prenisku razlučivost. No tu ulazimo i u najveći problem recenziranja ove klase uređaja. Iako je razlučivost manja od one koju imaju trenutno aktualni tableti viših klasa, pitanje je zapravo je li 800×480 premalo? Za prosječno gledanje filmova u divx formatu realno nije, jer je većina filmova ionako kodirana u nižim razlučivostima. U redu, HD sadržaje nećete ugodno gledati na ovom uređaju, no nismo dojma da oni koji se žele okrenuti takvim sadržajima to uopće očekuju od ove klase tableta. Za povremeni rad i povremeni pristup Internetu, ovaj tablet je i više nego zanimljiv. Hardverski, uređaju još nedostaju neki detalji, primjerice GPS, no to je i dalje prihvatljiva žrtva uzevši u obzir cijenu.

Ugrađeni gigahercni procesor neće oduševiti nikoga, no kako ekran nije velike razlučivosti većina softvera pokreće se i izvršava prihvatljivo brzo.
MyAudio je u prvom redu zamišljen kao tablet za one koji tek ulaze u svijet vog tipa prijenosnih uređaja, no za svoju cijenu nudi i više nego što smo realno očekivali. Kako ga je moguće pronaći
u velikim centrima, provjerite što nudi, uvjeravamo vas da ćete se ugodno iznenaditi.

Piše: Jasmin Redžepagić

Specifikacija
Android 4.0 ICS, Cortex A8 – 1,2 GHz, 7” TFT Multitouch kapacitivni ekran, 800×480, 8GB RAM, 3,5 mm jack, USB 2.0,microSD,G sensor,MyCloud usluga sa 30 GBbesplatnog prostora, Network TV streaming.

Cijena
799 kn

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here