Samsung Galaxy X – pametni telefon koji bi po svemu sudeći trebao postati ogroman hit i početak revolucije.

Industrija proizvodnje pametnih telefona već neko vrijeme, ili da budemo precizniji – oko sedam mjeseci budno prati pto se događa u vezi Samsungovog ”Galaxy X” pametnog telefona. Za one koji su malo manje upućeni treba reći kako se radi o prototipnom modelu koji bi izgleda (barem kako zasad stvari stoje) trebao postati i ostati punopravni nasljednik Samsungove Galaxy ”S” serije.

Hoće li ubuduće vrhunski Samsungovi flagshipi biti poput Galaxy X modela i hoće li biti savitljivi? To zasad ne možemo sa sigurnošću reći. Najveći razlog zbog čega se ne može sa sigurnošću reći hoće li Galaxy X biti zaista i 100% nasljednik dosadašnje serije ”S” se odnosi na informacije koje dolaze iz Samsungovog tabora, a koje se odnose na nadolazeći Samsung Galaxy S9 i S9+ uređaj.

Ipak, ono što znamo dosad i što smo naučili zasad podijeliti ćemo s vama u nastavku ovoga članka. Ono što je svakako dobro jest to što je vrlo vjerojatno kako ćemo možda već sljedeće godine dobiti savitljivi pametni telefon i to prvi proizveden od strane tvrtke Samsung! Najviše možemo biti zahvalni sajmu CES 2018 na kojemu je Samsung dosad pokazao i najviše što se moglo pokazati u vezi novog, savitljivog flagshipa.

O čemu se točnije radi – pročitajte u nastavku!

 

Samsung Galaxy X vijesti

Samsung ipak nije imao ništa javno za reći o Galaxy X modelu na CES 2018 – što ne znači da ne postoje informacije.

Ako možda mislite da vam je negdje promaknulo nešto vezano uz Samsung Galaxy X (ako će se tako uopće uređaj zvati, to jest ako u međuvremenu Samsung ne odluči promijeniti ime), ne brinite jer nije. Na samom sajmu CES 2018 su s saznale neke informacije, ali ne izravno od strane Samsunga, jer Samsung kao takav nije imao nikakvu službenu najavu u vezi novog uređaja.

Bez obzira na to, baš poput velikog broja drugih, sličnih firmi, Samsung je iskoristio vrijeme i prostor CES-a 2018 i ipak je nešto pokazao u vezi Galaxy X-a kao i ono na čemu trenutno Samsung radi sa svojim partnerima.

Prva stvar koja se može, recimo sa djelomičnom sigurnošću, reći u vezi Galaxy X je njegov zaslon (koji će biti savitljiv). Naime, ako su glasine i najave imalo točne onda je točna i vijest kako će novi Samsung Galaxy X imati savitljivi zaslon od 7.3 inča koji će se moći savinuti na polovici. Na sajmu je bilo prikazano nekoliko verzija kako bi potencijalni zaslon novog Samsungovog flagshipa trebao izgledati kao i nekoliko mogućnosti savijanja novog zaslona (od kojih nas se najviše dojmila mogućnost savijanja i prema natrag i prema naprijed).

Model koji bi se mogao savijati prema naprijed (čime bi se izravno čuvao zaslon kada bi bio zatvoren) je model, odnosno koncept koji je na sajmu najviše plijenio pažnju, kako posjetitelja, tako i ostalih izlagača. Koncept zaslona koji se savija unatrag bi trebao (ili će) u sebi sadržavati puno napredniju ”tehnologiju iduće generacije”.

Iako se još uvijek ne može točno reći na kakvu točno tehnologiju ”iduće generacije” je Samsung mislio, ono što se može pretpostaviti jest kako bismo trebali vidjeti tehnologiju kakvu dosad još nismo vidjeli (što je logično, jer Samsung dosad nije imao savitljivih pametnih telefona).

Što je sa ostatkom uređaja? Što je sa ostatkom specifikacija? O ovome se ne može niti sa nesigurnošću, a kamoli sa nekakvom sigurnošću govoriti su ostale specifikacije uređaja. Ako je za vjerovati informaciji kako bi Samsung Galaxy ”X” trebao na tržište izaći tek iduće godine (ako je to točno), od sada pa do tada u svijetu tehnologije se još jako puno toga može promijeniti, tako da nema smisla nagađati što je ono što bi od utora, procesora i sličnoga trebao imati novi Samsungov flagship.

 

Samsung Galaxy X

Samsung Galaxy Note Edge i praktična upotreba savitljivog zaslona kod uređaja

Samsung je već pokušao učiniti nešto u vezi zakrivljenosti kod svojih modela pametnih telefona. Radilo se o Samsung Galaxy Note Edge modelu koji je svojom pojavom zapalio vatru, a čime je Samsung pokazao kako ovakvo nešto, ali puno konkretnije od Samsunga možemo očekivati i u budućnosti.

Tvrtka već nekoliko godina pokušava učiniti nešto konkretno po pitanju savitljivih Super AMOLED zaslona i išla je toliko daleko da ih je čak prikazivala kao primjere demonstracije tehnoloških postignuća. Ipak, pitanje koje se ovdje postavlja se odnosi na to može li postojati zaista uređaj koji bi imao zaslon koji bi se mogao savinuti i dalje savijati na desetke puta, čime bi se omogućila njegova svakodnevna upotreba?

Takav zaslon bi trebai biti dosta velik (zbog čega se i nagađa kako će Galaxy X imati zaslon od 7.3 inča), a osim toga zaslon bi ti trebao imati i neku zaštitnu opnu. Uobičajen Gorilla Glass ne bi baš zadovoljavao potrebe zaštite takvog zaslona.

Prema animacijama i pokusima koje je napravio LetsGoDigital, možemo vidjeti kako je Galaxy X orijentiran tako da bude vertikalno postavljen, s time da će vijci biti ugrađeni na strane uređaja. Kao što smo već rekli, ako Galaxy X izađe i ako se pojavi, on će kao uređaj trebati biti velik i dosta ”visok”, što se pogotovo vidi kada je uređaj ”rastegnut”. Nadalje, LetsGoDigital je prikazao kako je krajnji cilj taj da se uređaj može u cijelosti preklopiti, odnosno da bi se zaslon trebao  spojiti sa gornje strane prema donjoj.

 

samsung-galaxy-x-concept

Prve glasine govorile su o Galaxy X uređajem koji bi imao dva zaslona, ali sada se to promijenilo.

Krajem prošle godine kada su počele kružiti prve glasine vezane uz Galaxy X govorile su u prilog tomu kako bi uređaj trebao imati dva zaslona. Ispostavilo se kako to neće biti tako i kako će uređaj imati samo jedan zaslon. Te iste glasine su dovodile u pitanje i to hoće li Galaxy X uopće biti ”savitljiv” uređaj s jednim zaslonom ili će se raditi o uređaju koji će imati vijak i koji će imati dva zaslona (nešto kao ZTE Axon M recimo).

Najnovije glasine i vijesti ipak govore u prilog tomu kako bi Galaxy X trebao imati jedan, ”savitljivi” zaslon i kako bi uređaj trebao izgledati kao i svaki drugi pametni telefon, jedino što će dimenzijama biti duži.

Nadamo se kako ćemo više o Samsung Galaxy X uređaju saznat nakon MWC 2018 koji se treba održati krajem veljače. Rečeno je kako će baš na tom događaju Samsung otkriti i nešto više o Galaxy S9 i S9+ uređajima, pa je logično za očekivati neku informaciju ili dvije više o ”X” modelu. Toplo se nadamo da će tako i biti.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here