Snapdragon 865 i 5G modem samo su neke od novotarija novih OnePlus uređaja.

Novi OnePlus 8 pametni telefoni na prvi pogled po mnogočemu podsjećaju na OnePlus 7T seriju, no to je samo na prvi pogled. Kako stvari zaista izgledaju postaje jasnije kada se zaviri ”ispod haube” uređaja. Nedavno su na internetu osvanule informacije u vezi nove serije koju kineski proizvođač OnePlus uskoro planira izbaciti na tržište.

Što smo sve doznali u vezi OnePlus 8 pametnih telefona, po čemu će ti uređaji biti bolji od svojih prethodnika te hoće li ih se isplatiti kupiti, saznajte u nastavku ovog članka.

 

Procesor, pohrana i 5G mogućnosti

Ono po čemu se OnePlus pametni telefoni ističu već godinama su njihovi procesori. Qualcommovi Snapdragoni obično se nalaze u pametnim telefonima koji nose epitet perjanica, odnosno u najskupljim i najkvalitetnijim uređajima iz Android segmenta.

Činjenica da Snapdragon procesori već godinama krase OnePlus telefone nešto je što im svakako ide u prilog i što ovim uređajima dodatno daje na ”premium” štihu. OnePlus 8 bi, kao što to sada već tradicija nalaže, u sebi također trebao imati Snapdragon 865, što znači da bismo performansama i brzinom rada uređaja trebali biti više nego zadovoljni.

Standardna verzija OnePlus 8 uređaja trebala bi dolaziti sa 8 Gigabajta radne memorije plus 128 GB memorije za unutrašnju pohranu podataka. Nažalost,  niti jedna od verzija uređaja neće imati podršku za microSD kartice, što je isto već tradicionalno tako, no ne i nešto čemu se korisnici baš vesele.

Dobra stvar u svemu ovome jest to što će postojati verzija i sa 12 GB RAM te 256 GB ROM, što bi trebalo zadovoljiti sve apetite korisnika. Svaki od OnePlus 8 pametnih telefona dolazit će s novim Snapdragonom X55 modemom, koji će osiguravati podršku za 5G mreže, što će opet ovim telefonima dati jedan dodatni ”premium” štih. Sve u svemu, što se procesorskih mogućnosti kao i mogućnosti pohranjivanja tiče, sa OnePlus 8 pametnim telefonima ne bismo trebali biti nezadovoljni.

oneplus-8

Zaslon uređaja, baterija i mogućnosti punjenja

Još jedno od obilježja OnePlus pametnih telefona zbog kojeg ovi uređaji plijene pozornost kod korisnika svakako je zaslon. OnePlus je na svoje zaslone implementirao tehnologiju s mogućnostima osvježavanja slike od 120 Hz još u siječnju.

Prema najavama koje slijede, OnePlus 8 uređaji također će dolaziti sa zaslonima s mogućnostima osvježavanja od 120 Hz, što će u kombinaciji sa Snapdragonom 865 i OLED zaslonom korisnicima pružati fantastičnu kvalitetu prikaza slike uz fenomenalno fluidan rad i brzinu koja se viđa samo kod naskupljih perjanica, kao što su Samsung Galaxy S20 i iPhone 11 Pro Max.

Što se samih zaslona tiče, uređaji će dolaziti sa Fluid AMOLED-ima na 6.7 inča i rezoluciji od 3.120 x 1.440p, odnosno QHD+. Ono što se isto tako očekuje su minimalni prostori oko zaslona, ”punch-out” rupica na zaslonu u koju će biti smještena selfie kamera, dok bi sam zaslon trebao biti zaobljen. Uređaje bi trebala pogoniti i baterija od 4.500 mAh. Ona se baš i ne može nositi s mogućnostima baterija koje se nalaze na Samsungovim i LG perjanicama, no vjerujemo da će tih 4.500 mAh biti i više nego dovoljno za cjelodnevno jahanje.

Ako nam se naši novi OnePlus 8 uređaji isprazne (a hoće, samo je pitanje vremena kada), nema razloga za zabrinutost. Za njihovo brzo punjenje bit će zadužen punjač od 30W. Očekuje se da će osma iteracija OnePlus pametnih telefona biti prva iteracija koja će podržavati bežično punjenje, kao i reverzibilno punjenje (do 3W).

Još jedna od dodatnih mogućnosti s kojima će dolaziti novi OnePlus 8 pametni telefoni je IP certifikat. Zasad je poznato samo to da će OnePlus 8 Pro biti uređaj s IP68 certifikatom.

OnePlus 8

Kamere uređaja

Pro verzija OnePlus 8 modela pametnog telefona vjerojatno će kao primarni stražnji senzor kamere imati onaj od 48 MP, otvora blende f/1.78. Radi se o senzoru kojeg je osmislio Sony (IMX689) i koji je već primijenjen na nekim pametnim telefonima (kao što je na primjer Oppo Find X2 Pro), što bi trebalo značiti da će kamera biti bolja od one koja se nalazi na OnePlus 7T Pro uređaju.

Osim 48-megapixelne kamere, osma iteracija OnePlus uređaja trebala bi otraga imati i ultra-širokokutni senzor, otvora blende f/2.2 i s podrškom za kut pregleda do 120 stupnjeva. Treći senzor bit će 8-megapxielni tele-foto osjetljivi, otvora blende f/2.44. On će navodno dolaziti i s podrškom za trostruki, optički zoom.

Kako bi se bolje nosio sa svojom konkurencijom, kamera OnePlus 8 uređaja podržavat će i mogućnost digitalnog zumiranja do 30 puta. Sve ovo biti će spojeno sa 5-megapixelnim senzorom ”cool filter” kamere te raznoraznim poboljšanjima, kao što su novi ”Night Portrait” način rada, poboljšani efekti kinematografije, poboljšani OIS i EIS moduli te nova, dosad neviđena mogućnost koja se zove ”3-HDR video”.

 

”Obični” OnePlus 8 i njegove razlike u odnosu na Pro model

Premda su fizički vrlo slični (na prvi pogled zaista nema neke razlike), ”obični” OnePlus 8 model ipak se poprilično razlikuje od svog Pro brata. Na primjer, obična verzija ima manji zaslon: 6.5-inčni Fluid AMOLED. Mogućnosti osvježavanja slike su također niže: umjesto 120 Hz, obični model ima mogućnost osvježavanja od 90 Hz, što isto nije ”za baciti”, ali ćete osjetiti ako ste ljubitelj najbolje ”premium” tehnologije.

Budući da je obični OnePlus 8 i cjenovno pristupačniji od Pro modela, neke od mogućnosti koje na sebi ima Pro model, običan nema. Na primjer, što se kamera tiče, Pro model će imati senzor dubine, dok ga običan model neće imati. Umjesto njega, OnePlus 8 imat će 2-megapixelni makro senzor. Uz to, tele-foto osjetljiva leća, koja će svakako biti prisutna na Pro modelu, neće biti na OnePlus-u 8.

Ultra-širokokutni senzor bit će ”smanjen” na 16 MP. Baterija uređaja će također biti ”siromašnija”, no ne za puno: umjesto 4.500 mAh, OnePlus 8 imat će bateriju od 4.300 mAh. Ono što isto tako treba napomenuti kod običnog modela jest to da on neće imati mogućnosti niti bežičnog niti reverzibilnog punjenja. Neće imati niti IP68 certifikat, a umjesto bržih LPDDR5 RAM imat će sporiju LPDDRX4 radnu memoriju.

Bez obzira na sve ovo, oba nova pametna telefona iz OnePlus-ove serije bit će nesumnjivo vrlo zanimljivi za mnoge korisnike. Ponovno će se raditi o dva vrlo zanimljiva, brza, moderna, a opet cjenovno pristupačnija pametna telefona u odnosu na konkurenciju i samim time će zasigurno privući veliku pažnju.

Piše: N.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here