OnePlus je nekoć bio poznat po tome što je proizvodio pametne telefone koji su nosili epitet ”ubojice perjanica”. U posljednjih nekoliko godina proizvođač se ipak odmaknuo od te titule, ponajprije time što se OnePlus uređaji više ni po čemu (više niti po cijeni) puno ne razlikuju od svake druge perjanice.

No kada smo posljednji puta na tržištu mogli vidjeti neki pametni telefon iz srednjeg razreda, proizvedenog od strane OnePlus-a? Već dugo nismo. Ipak, to bi se, prema svemu sudeći, ove godine trebalo promijeniti. Nakon nepunih pet godina, OnePlus nam ponovno sprema jedan pametni telefon iz srednjeg razreda. O čemu se točnije radi te tko bi to mogao biti nasljednik OnePlus X modela iz 2015. godine saznajte u nastavku ovog članka.

 

Novi ”mid-range” OnePlus trebao bi se zvati OnePlus Z ili OnePlus 8 Lite

Novi OnePlus pametni telefon srednjeg razreda trebao bi imati jedno od dva imena: trebao bi se zvati OnePlus 8 Lite ili OnePlus Z. Tako barem govore različita ”curenja” informacija, iz kojih smo u proteklih nekoliko dana mogli pročitati neka od nagađanja koja se odnose na potencijalni naziv novog telefona.

Najprije je velika većina ”leakera” govorila o tome kako bi novi OnePlus trebao u stvari biti ”olakšana” verzija ovogodišnjeg OnePlus 8 pametnog telefona te da bi se u skladu s time trebala zvati OnePlus 8 Lite. Nadalje, isti izvori govorili su u prilog tomu da bi novi, ”Lite” pametni telefon srednjeg razreda na tržišta trebao izaći u isto vrijeme kada je izašao i OnePlus 8. Ipak, to se nije dogodilo.

Drugi pak izvori govore o tome kako će se novi, mid-range” OnePlus pametni telefon zvati OnePlus Z te kako proizvođač taj svoj novi telefon za tržišta sprema na ljeto. Tu informaciju navodno su potvrdili i neki izvori koji su bliski OnePlus proizvođaču. Oni naime, navodno posjeduju pouzdane informacije, koje kažu kako OnePlus svoj telefon srednjeg razreda na tržište planira pustiti na ljeto i to vrlo vjerojatno u srpnju.

OnePlus Z

Dizajn i zaslon

Ono u vezi čega su također počele kružiti glasine i možebitne najave jest dizajn novog telefona. Naime, prema nekim fotografijama koje su osvanule na internetu nekoliko se stvari moglo primijetiti. Jedna od njih jest ta da će OnePlus Z vrlo vjerojatno imati stakleno kućište (baš kao i OnePlus 8), što bi trebao biti jedan od ”premium” segmenata uređaja.

O kakvom točno staklenom kućištu ne zna se zasad, s time da se pretpostavlja kako bi ovdje OnePlus, ne bi li dodatno uštedio, mogao implementirati Gorilla Glass 3. Selfie kamera trebala bi ponovno biti smještena u malenu rupicu. Za razliku od selfie kamere na OnePlus 8 modelima, ovdje će ona biti smještena točno na sredini.

Otraga dolazimo do dodatnih izmjena u odnosu na OnePlus 8. Z model trebao bi imati navodno dvije stražnje kamere (umjesto tri ili četiri), koje bi trebale biti smještene u gornji, lijevi dio stražnjeg dijela kućišta. Ono što je veliko iznenađenje i što smo se nadali da bi OnePlus Z trebao imati jest utor od 3.5 mm za slušalice. Naime, iako je OnePlus doslovno izbacio ovaj utor sa svojih telefona, očekivali smo da bi se možda u vezi ovog uređaja mogao predomisliti. Jer ipak se radi o pametnom telefonu srednjeg, a ne visokog razreda.

Postoje također i neke glasine u vezi zaslona kojeg bi OnePlus Z trebao imati na sebi. To bi ponovno trebao biti OLED (no vrlo vjerojatno ne Fluid AMOLED, na kakve smo naviknuli kod OnePlus 7 i OnePlus 8 modela). Ispod zaslona trebao bi se nalaziti i čitač otisaka prstiju, a što se samoga zaslona tiče, on bi trebao biti ravan, što je još jedno od klasičnih obilježja Android pametnih telefona iz srednjeg razreda.

 

Specifikacije i mogućnosti

Jedan od velikih razloga zbog kojeg su se mnogi odlučivali upravo na OnePlus pametne telefone su specifikacije. Svake godine dosad OnePlus uređaji oduševljavali su onime što se nalazilo ”ispod haube”, a tako će nesumnjivo biti i ove godine. Novi OnePlus 8 pametni uređaji dolaze sa mnoštvom impresivnih obilježja i specifikacije, kao što je Snapdragon 865, što će nesumnjivo ovom uređaju dati još koji bod kod potencijalnih kupaca.

Što se OnePlus Z uređaja tiče, kod njega vrlo vjerojatno nećemo vidjeti Snapdragon 865. Ono što smo uspjeli saznati iz ”curenja” informacija jest to da bi Z model trebao dolaziti sa MediaTekovim Helio procesorom. Točnije, predviđa se da bi to mogao biti Dimensity 800 ili Dimensity 1000 procesori. Ako bi se ta predviđanja ostvarila, to bi značilo i da bi OnePlus Z imao kompatibilnost sa 5G mrežama.

Iako ga mnogi smatraju dosta inferiornim u odnosu na Kirin, Exynos i Snapdragon, Helio procesor je po mnogočemu ”premium” procesor za pametne telefone. Na papiru, po specifikacijama jest slabiji od tri navedena procesora, no bez obzira na to, Helio Dimensity 1000 SoC i dalje nudi brojna ”premium” obilježja, od kojih je najvažnije vjerojatno obilježje spajanja na 5G mreže.

Helio Dimensity 1000 procesor vjerojatno će biti ”najslabiji” segment u pogledu specifikacija uređaja. Izuzev njega, sve ostalo bi trebalo zadovoljiti čak i one zahtjevne korisnike. 8 GB radne memorije, plus 128 ili 256 GB unutarnje memorije za pohranu, baterija od 4.000 mAh s mogućnostima brzog punjenja do 30W značit će da bi OnePlus Z mogao biti jako dobar ”mid-ranger” i da bi OnePlus svojim novim telefonom mogao dodatno pomrsiti račune Xiaomiju, Samsungu, Oppo-u i ostalim vladarima srednjeg razreda. Neke glasine također govore u prilog toga da bi OnePlus Z trebao ipak imati tri stražnje kamere i to u postavkama (48, 16, 12 MP), no to nije još sigurno.

 

Kada bismo uređaj mogli vidjeti na tržištu?

Ono što nas sve jako zanima jest vrijeme izlaska ovog telefona na tržište. Ako bi to bilo zaista u srpnju, to bi zaista bilo odlično. Što se same cijene uređaja tiče, ovdje postoji nekoliko nagađanja. Ipak, najveći broj njih slaže se s time da bi uređaj mogao koštati oko 450 eura (ili oko 3.300 kuna).

Naravno, cijena će se razlikovati ovisno o dijelu svijeta gdje se uređaj bude prodavao (pretpostavlja se da će izvan Europe OnePlus Z koštati oko 490 američkih dolara). Hoće li novi OnePlus-ov pametni telefon srednjeg razreda zaista na tržišta izaći u srpnju, kakve će specifikacije imati te hoće li koštati oko 3.300 kuna, saznat ćemo nadamo se, vrlo uskoro.

Piše: I.H.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here