Nakon što je OnePlus prošle godine izbacio svoju inačicu OnePlus 7 Pro modela, kasnije iste godine tvrtka je izbacila modele 7T Pro, kao i OnePlus 7 te OnePlus 7T. S obzirom na tu činjenicu, velik broj ljudi pomislio je da će OnePlus isti recept slijediti i u ovoj godini. Jer i ove je godine tvrtka izbacila OnePlus 8 i Pro verzije. No, nastavak godine bit će, po svemu sudeći, drugačiji za OnePlus. Jedna od velikih razlika odnosit će se na to da ove godine navodno nećemo imati prilike vidjeti OnePlus 8T Pro model.

Je li to dobar ili ne baš tako dobar potez, pokazat će vrijeme. S jedne strane, neki će reći da je i dobro što neće postojati OnePlus 8T Pro model, jer ne postoje neke primjetne razlike između 7 i 7T Pro modela, što opet znači da ne postoje neki veliki razlozi za ”nadogradnju” na 8T Pro model. Osim toga, OnePlus je ove godine pokazao nešto novo: osim ulaganja truda i vremena u ”flagship” pametne telefone, tvrtka je ove godine tržištu predstavila i svoj pravi ”mid-ranger” ili pametni telefon srednjeg razreda. Radi se o OnePlus Nord uređaju. A kako stvari stoje, nije nevjerojatno da bi OnePlus i u godinama koje slijede, više truda i vremena mogao uložiti u ”mid-range” segment.

No, bilo kako bilo, uskoro nam se približava vrijeme izlaska još jednog OnePlus-ovog pametnog telefona. Radi se o OnePlus 8T, telefonu koji bi se po svemu sudeći na tržištu mogao pojaviti 14. listopada. Što nas sve čeka s OnePlus 8T modelom i čemu se nadamo, pročitajte u nastavku članka.

Datum izlaska

Što se samoga datuma izlaska OnePlus 8T uređaja na tržište tiče, ovdje je sve jasno. 8T model na tržištu bi se trebao pojaviti 14. listopada, kada bi trebao biti i službeno predstavljen. Uređaj bi se u prodaji trebao naći 20. listopada. Hoće li uređaj ići u prodaju u isto vrijeme na svim dijelovima tržišta, s obzirom na Covid-19 situaciju ili će ovdje doći do nekih promjena, zasad se ne zna.

 

OnePlus 8T
OnePlus 8T renderirano

Dizajn i izgled uređaja

U pogledi izgleda i dizajna uređaja, može se reći da je ovdje tvrtka nastavila igrati na sigurno. Izuzev modela OnePlus 6T, kada smo se oprostili sa utorom od 3.5 mm, OnePlus uređaji nisu trpjeli neke veće promjene, barem ne kod ”T” modeli. S obzirom na to, ne očekujemo ni da će OnePlus 8T doživjeti neke grandiozne preinake. Točnije, kada se OnePlus 8T i OnePlus 8 stave jedan pored drugoga, izgledaju vrlo slični. Jedina veća razlika po pitanju izgleda i dizajna, koju bi mogao prikazati 8T model, mogla bi se ogledati u malo drugačijoj kameri.

Zaslon je oduvijek bio forte OnePlus pametnih telefona, bez obzira na to radilo li se o ”standardnim”, Pro ili ”T” modelima. Isto će vrijediti i za ovaj model. Ponovno ćemo dobiti Super AMOLED, koji bi se ponovno trebao zvati Fluid AMOLED. Zaslon bi trebao biti razmješten na dijagonali od 6.55 inča i ono što nas posebno raduje je njegova razina osvježenja. Naime, OnePlus 8T imat će zaslon s razinom osvježenja od 120 Hz, što će posebno dobro doći kod ionako izvrsne fluidnosti korištenja uređaja, što je također još nešto po čemu su OnePlus pametni telefoni itekako poznati. Zaslon bi trebao zauzimati oko 92% prednje površine zaslona, u usporedbi sa 90.8% površine kod OnePlus 8 Pro. Uz sve to, OnePlus 8T trebao bi imati još tanje rubove. Sve u svemu, što se zaslona tiče, trebali bismo biti itekako zadovoljni.

OnePlus 8T
OnePlus 8T renderirano

Specifikacije i mogućnosti

Kod proteklih iteracija OnePlus-ovih ”T” pametnih telefona, tvrtka je svojim korisnicima kroz te uređaje pružala mogućnost nadogradnje na najnoviji procesor, osmišljen od strane tvrtke Qualcomm. To je svakako bio jedan ogroman plus za te uređaje. No, ove godine nećemo vidjeti isto. Umjesto nadogradnje na Snapdragon 865+, OnePlus 8T ostat će na Snapdragonu 865. Za sve one sklone sitničarenju, ovo bi mogao biti problem, no za sve ostale neće biti, budući da je Snapdragon 865 i dalje vrlo potentan i moćan procesor.

Kada govorimo o radnoj memoriji uređaja, ovdje možemo ponovno očekivati obilje. OnePlus 8T trebao bi dolaziti s mogućnostima od 8 ili 12 GB radne memorije te sa 128 ili 256 GB unutarnje memorije za pohranu.

Kamere, točnije one stražnje, jedan je do segmenta koji će kod OnePlus 8T modela doživjeti svojevrsne promjene. Ono što se očekuje jest da će kamere na 8T modelu biti posložene u četverokutni modul. gdje će glavna kamera biti ona od 48 MP. Uz tu 48-megapikselnu kameru trebali bismo vidjeti i kamere od 16-megapikselni ultra-širokokutni senzor, 5-megapikselni makro senzor i 2-megapikselni senzor za portrete. Selfie kamera trebala bi biti od 32 MP. Ako to zaista i bude tako i ako zaista dobijemo sve ove kamere na OnePlus 8T modelu, to će značiti da će 8T imati različitije kamere od onih koje se nalaze na OnePlus 8 Pro. Neka šuškanja govore i o tome da bi OnePlus na kamere, koje će se nalaziti u 8T modelu, mogao implementirati softverske mogućnosti snimanja u 8K kvaliteti do 960 sličica po sekundi.

Ono što jednom ovako moćnom pametnom telefonu treba je svakako baterija dugačkog vijeka trajanja. OnePlus 8T dolazit će s baterijom od 4.500 mAh, a da stvar bude još bolja, uređaj će dolaziti i s super-brzim punjačem od 65W. Iz OnePlus-a tvrde da će korisnici takvim punjačem moći napuniti bateriju od 4.500 mAh koja će se nalaziti unutar OnePlus 8T, od 0 do 100 za nekih 40 minuta, dok će za 50% trebati nekih 10 minuta. Vrlo impresivno!

Sa softverske strane, treba reći da će OnePlus 8T dolaziti s Androidom 11 i pred-instaliranim korisničkim sučeljem OxygenOS 11. Sve ovo znači dodatnu fluidnost, dodatne mogućnosti koje su dostupne kroz Android 11 i novo, redizajnirano, korisničko sučelje.

 

Cijena i dostupnost

Ono što se može uračunati kao minus i ono što je već tradicija jest da svaki idući OnePlus-ov telefon košta nešto više od prethodnika. No, OnePlus 8T bi navodno mogao prekinuti taj trend. Navodno bi model sa 8GB RAM mogao koštati oko 600 eura, dok bi model od 12 GB RAM mogao koštati 700 eura. Premda je to i dalje visoka cijena, ne zaboravimo da se radi o jednom potencijalno odličnom pametnom telefonu, koji bi i ove godine mogao osvojiti jako puno pozornosti. Hoće li to tako zaista i biti saznat ćemo 14., odnosno 20. listopada.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here