Nekada smo prilikom kupnje pametnih telefona uglavnom gledali performanse kao što su procesor, radna memorija i memorija za pohranu podataka – dok je danas glavnina fokusa kod kupnje usmjerena na kamere pametnog telefona. Huawei u segmentu kamera definira već nekoliko godina, a vrlo blizu njemu sa svojim posljednjim modelima doprli su Apple i Xiaomi.

DxOMark testiranjima na kojima se provjeravaju i uspoređuju mogućnosti kamera pametnih telefona vrlo su aktualna, a najnoviji rezultati tih testiranja pokazuju iznimno zanimljive rezultate. Naime, među top deset pametnih telefona s najboljom kamerom na tržištu nalaze se mnogobrojni konkurenti – čime je primjetno kako se koncentracija najjačih brendova s godinama pomalo razvodnila.

Na DxOMark testiranjima nedavno je završio i Apple-ov najnoviji telefon naziva iPhone 12. Radi se o uređaju koji svojim karakteristika ulazi u top probrano društvo elitnih telefona, ali je performansama nešto oskudniji od iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max modela. Pokazala su to i nedavna istraživanja po pitanu kvalitete kamera gdje se novi iPhone 12 baš i nije proslavio.

Spomenimo kako uređaj ima dvije kamere od po 12 MP, od čega glavni senzor donosi otvor blende f/1.6 te optičku stabilizaciju slike, dok širokokutna kamera donosi f/2.4 otvor blende uz 1/3.6 senzor. Uređaj može snimati 4K video na 60fps, a tu je i Dolby Vision HDR (30fps). Sve u svemu, prema napisanom se to čine kao vrhunske performanse – ali prema testiranjima ipak ne zaslužuju vrh ljestvice.

Novi iPhone 12 na DxOMark ljestvici smješten je tako tek na 13. mjesto i ispred ovog uređaja nalaze se mnogi njegovi konkurenti. Prvo mjesto ljestvice i dalje drži Huawei Mate 40 Pro, dok je na drugom mjestu Xiaomi Mi 10 Ultra. Apple braća, iPhone 12 Pro i Pro Max smjestili su se na 4. i 5. mjesto ljestvice.

Posebno je zanimljivo vidjeti kako se ispred Apple iPhone 12 pametnog telefona nalaze mnogi konkurenti kao što su Vivo, Oppo, Samsung i Honor – dakako uz već prije spomenute Huawei i Xiaomi uređaje. Iako smo očekivali puno višu poziciju za iPhone 12 pametni telefon, činjenica je da se radi o vrhunskom uređaju – koji će vam u končanici ipak donijeti kvalitetne fotografije i video materijale.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here