Tržište pametnih telefona već duže vremena nije dobilo neku inovaciju koja bi u velikoj mjeri impresionirala korisnike. Čini se kako je sve važno već otkriveno, iako i sami znamo da ta teza ne može biti istinita. Pa ako sagledamo situaciju malo dublje, možemo vidjeti kako je najvažnija inovacija posljednjih mjeseci bila ugradnja otiska prsta u sam zaslon pametnog telefona.

Dugo su vremena proizvođači telefona muku mučili s time gdje će postaviti senzor otiska prsta. Većina njih odlučila da se taj čitač ugraditi na stražnju stranu telefona, jer je na prednjoj strani ponestalo mjesta s obzirom da težimo što većem postotku prekrivenosti zaslonom prednje strane uređaja. Iako je takav čitač svoj mjesto našao na poleđini uređaja, nedavno su Vivo i Huawei predstavili novo rješenje, koje će uskoro zaživjeti u velikoj mjeri.

Naime, ova su dva proizvođača pametnih telefona uspjela u naumu da čitač otiska prsta ugrade ispod samog zaslona uređaja. Time su dobili multifunkcionalni zaslon, koji uz to ima i napredniji i bolji čitač otiska prsta. Naime, kod ovakve tehnologije izrade, taj se čitač ne mora nalaziti samo na malenoj površini, nego se može prostirati čak na polovici ekrana. Zanimljivo, upravo će se tom logikom voditi proizvođači, te bi čitač otiska u novim pametnim telefonima trebao funkcionirati na velikom dijelu pri dnu ekrana.

Kako je ova tehnologija zanimljiva mnogima pokazuju i brojke uređaja koji će biti isporučeni s tom inovacijom. Prema podacima koji su se pojavili u javnosti, u narednoj bi godini trebalo biti isporučeno čak 100 milijuna pametnih telefona s tim naprednim čitačem otiska prsta. Čini se kako će ova tehnologija postati trend na tržištu i kako će zaživjeti na mnogim Android uređajima.


Ono što će biti zanimljivo vidjeti jest reakcija Applea na tu novu tehnologiju. Naime, Apple se opredijelio za to da umjesto očitanja prsta, korisnika prepoznaje skeniranjem lica. Hoće li ekipa iz Applea prihvatiti trend čitača prsta ispod zaslona ili će ostati vjerni svojoj tehnologiji za prepoznavanje lica?

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here