HMD Global se nije šalio kada su iz tvrtke rekli da s novim Nokijama planiraju polako, ali sigurno zasjesti što je bliže moguće samome vrhu na tržištu pametnih telefona. Prošla godina i uređaji koji su nam tada bili prikazani, premda i više nego dobri, bili su samo uvod u ono što tek slijedi.

Jesam li bio u pravu i hoće li Nokia nastaviti u ovoj godini ondje gdje je u prošloj stala, vrijeme će pokazati. Ipak, ako ćemo cijelu ovu seriju prosuđivati prema uređaju o kojem imam prilike pisati, čini se da bismo ove godine mogli uživati još i više nego što je to bilo lani. Jer Nokia 5.1 pokazuje neke jako dobre stvari kojima se nadamo sve više u budućnosti.

Nokia 5.1 zaslon

Nokiju 5.1 ili bolje rečeno Nokiju 5 (2018) na policama trgovina trebali bismo vidjeti tokom srpnja

Prva stvar po kojoj ćete primijetiti Nokiju 5 iz 2018. godine koja je još poznata pod nazivom (ili koja će biti poznata pod tim nazivom) Nokia 5.1 jest veliki zaslon, OK kamera te dizajn po kojem je Nokia poznata još od prošle godine kada je HMD Global i kod svojih ”entry” pametnih telefona stavio barem neke stvari koje odaju premium dizajn: tijelo izrađeno od aluminijske legure i prednja strana izrađena od stakla. U vezi dizajna se mora priznati da se ovakve stvari uglavnom viđaju kod dosta skupljih uređaja, tako da me je Nokia 5.1 iznenadila i ovime.


Po specifikacijama Nokia 5.1 iz 2018. godine spada između Nokije 3.1 i Nokije 6.1. Od 6.1 modela je ipak malo lošiji, dok je od Nokije 3.1 ipak dosta bolji, što će i ovogodišnju verziju Nokije 5 činiti idealnim pametnim telefonom za sve one koji od žele imati kombinaciju obilježja srednjeg i visokog razreda pametnih telefona.

 

Nokai 5.1 dizajn

Uređaj će na tržištu postati i službeno dostupan od idućeg mjeseca

Premda je ovogodišna verzija Nokije 5 poznata pod nazivom Nokia 5.1 u trgovinama teško da ćete vidjeti da se nova Nokia 5 tako zove. Veća je vjerojatnost da će se Nokia 5.1 zvati Nokia (2018) radi lakšeg snalaženja u vremenu i modelima uređaja (s obzirom na to da brojevi 5.1 ne govore ništa o tome kada je uređaj postao dostupan na tržištu).

Kada će uređaj i službeno postati dostupan na policama trgovina? Ovo malo ovisi o tome u kojem dijelu svijeta se koja skupina kupaca nalazi, no okvirni mjesec kada bismo trebali Nokiju 5.1 vidjeti na tržištu trebao bi biti srpanj, odnosno idući mjesec. Ako imate rođaka, tetu, baku ili prijatelja koji radi ili živi u Njemačkoj ili Irskoj, onda postoji vjerojatnost da ćete moći kupiti Nokiju 5.1 prije nego što ona dođe na police u prodajne centre u Hrvatsku.

Što se tiče same cijene uređaja, ona je recimo to tako sukladna onome što uređaj nudi. S obzirom na to da će postojati dvije verzije Nokije 5.1- verzija od 2 GB RAM i 16 GB ROM te verzija od 3 GB RAM i 32 GB ROM, ovisno o tome koju verziju odaberete takva će biti i cijena uređaja. Okvirno, cijene bi se trebale kretati između 220 i 260 američkih dolara, što je manje od 1600 kuna. Naravno, kod nas u Hrvatskoj će se cijene malo razlikovati od ovih, s time da ne bi trebalo biti previsokih odstupanja od okvirne cijene.

nokia 5.1 2018

Dizajn i prikaz slike govore kao da je riječ o nekom ”high-end” pametnom telefonu

Originalna Nokia 5 iz prošle godine nam je ponudila tijelo koje je u cijelosti bilo izrađeno od aluminija (za razliku od recimo Nokije 3 čije je tijelo bilo od polikarbonata, a tek rubovi od aluminija) i to za sasvim pristupačnu cijenu. Nokia 5.1 je krenula istim stopama kao i njezina starija sestra, što znači da je cijelo tijelo uređaja (izuzev prednje strane) izrađeno od aluminija iz serije 6000.

Na dodir je Nokia 5.1 dosta ugodna, ne klizi, ali nije niti gruba, što je po mom mišljenju vrlo dobro osmišljeno i stavljeno u praksu. Zadnje što želimo jest imati uređaj koji će biti nezgodan na dodir, koji će težiti tomu da isklizi iz ruku ili koji pak skuplja otiske prstiju (kao što je recimo bio slučaj kod Huaweija P20 Pro). Ovo sve zajedno govori da je Nokia 5.1 na dodir vrlo ugodna, da ostavlja premium dojam te da postoji velika mogućnost da se zaljubite u ovaj uređaj već na prvi pogled.

Prednja strana skriva i čitač otisaka prstiju koji je ugodno smješten tako da ide ispod prsta. Tipke za pojačavanje i stišavanje glasnoće te tipka za uključivanje/isključivanje se nalaze klasično sa gornje, desne strane uređaja i vrlo ih je lako dosegnuti.

Još jedna stvar po kojoj je Nokia 5.1 drugačija i poboljšanija u odnosu na svog prethodnika po pitanju dizajna jest to što je uređaj tanji za gotovo 2 milimetra. Ako pogledamo dimenzije od 151.1 x 70.73x 8.2 milimetra i ako uzmemo u obzir da se radi o uređaju čiji je zaslon od 5.5 inča vidjeti ćemo da ovo uopće nije puno. U ruci i prilikom korištenja uređaj nikada ne djeluje glomazno ili teško. Bravo za dizajn!

Donja strana uređaja rezervirana je za jedan mikrofon i microUSB utor. Da, ono što je šteta jest to što Nokia 5.1 ne koristi USB-C utor, što bi bilo donekle za očekivati, pogotovo zato što uređaj pokušava, u što je moguće većoj mjeri biti premium. Što se tiče mikrofona imao sam dojam da je malo predaleko i da zbog tog razloga sugovornik može imati problema prilikom razgovora, no ovo nije toliko veliki problem i moguće ga je u većoj mjeri apsorbirati pojačavanjem.

Vrh kućišta uređaja odvojen je za utor od 3.5 mm za slušalice, što znači da HMD Global i dalje uvelike podržava utor od 3.5 mm, za razliku od nekih drugih proizvođača koji se sve češće okreću Lightning utorima.

5.5 inčni zaslon sa Full HD+ je još jedan pokazatelj premium kvalitete

Zaslon je velik, ali ne i prevelik. Sa svojih 5.5 inča Nokia 5.1 može na vrlo dobar način pokazati i prikazati sve ono što jedan ovakav zaslon može, a to je omjer slike od 18:9. Sam omjer slike od 18:9 daje dojam da je zaslon izduženiji i nekako viši nego što on to uistinu jest. Ovo je po mom mišljenju jako dobro odrađeno jer na taj način korisnici prilikom korištenja zaslona u ”portret” načinu pregledavanja dobivaju više informacija, ali isto tako kada ga okrenete u pejsažni pogled opet je bolje jer dobivate više informacija i ”ekrana” za vrijeme gledanja filmova ili igranja igara.

Rezolucija zaslona je kod 5.1 modela u odnosu na model 5 dobila poboljšanje. Tako ćemo ovdje uživati u rezoluciji od 2160×1080 na Full HD+. Ako tu pribrojimo gustoću točkica od 443 ppi sve izgleda znatno bolje i ljepše (doslovno), bez obzira na to što je zaslon i dalje IPS LCD, a ne Super AMOLED (koji je ipak rezerviran samo za najbolje i/ili za većinu Samsungovih pametnih uređaja). Ako vam je žao što uređaj nema AMOLED zaslon, ne mora vam biti. Prikaz slike i svega onoga što gledamo na zaslonu je dovoljno jasno, bistro i čisto, što se najviše može zahvaliti 443pp gustoći točkica, Full HD+ i 1080p.

Nokia 5.1 kamera

Kamere i baterija

Ovogodišnji model Nokije 5 dolazi sa dvije kamere. Prednja ili selfie kamera će biti od 8 MP, dok će stražnja biti od 16. Kvalitetom kamera, načinima slikanja i onime što Nokia 5.1 nudi po pitanju ovog segmenta ne mogu reći da je Nokia 5 (2018) nešto iznad ostalih uređaja iz svoje klase (s time da će biti još vremena za testiranje kamere i da su ovo tek prvi dojmovi).

Ono što je jako dobro i ono što je (ponovno) vrijedno pažnje jest mod koji omogućuje istovremeno fotografiranje i prednjom i stražnjom kamerom nakon čega korisnik onda može te dvije fotografije staviti u jednu. Prednja kamera od osam megapixela ima širokokutnu leću koja omogućuje pregled od 84.6 stupnjeva, što bi trebalo omogućiti još bolje ”hvatanje” selfija.

Što se tiče baterije, Nokia 5.1 ima, barem po brojevima slabiju bateriju. Prošlogodišnji model je imao bateriju od 3000 mAh, dok će ovogodišnji model imati nešto slabiju- od 2970 mAh, s time da iz Nokije govore da će učinkovitost i potrošnja baterije kod ovogodišnjeg modela biti bolja nego što je to bilo lani i to ponajviše zbog boljeg SoC-a i kvalitetnijih softverskih rješenja.

Nokai 5.1 performanse

SoC i performanse

U usporedbi sa Nokijom 5 iz 2017. Nokia 5 iz ove godine ima u sebi bolji SoC, što znači da nas očekuje brži procesor, brža grafička kartica, brže i veće internetske brzine i veće brzine prijenosa podataka općenito u odnosu na prošlogodišnji model.

I dok je prošlogodišnja Nokia 5 u sebi imala Qualcommov Snapdragon 430 (ili MediaTek, ovisno o verziji uređaja), odnosno procesor srednjeg razreda plus Adreno 505 grafu, ovogodišnja Nokia će se pohvaliti MediaTekovim Helio P18 osmojezgrenim procesorom (kod kojeg će četiri jezgre standardno biti rezervirane za zahtjevniji rad i raditi će na 2.0 GHz, dok će ostale četiri raditi cijelo vrijeme na radnom taktu od 1.2 GHz).

Grafička koja dolazi na Nokiji 5.1 biti će Mali T-860 MP2, što bi sve zajedno trebalo pružati i do 40%-tno poboljšanje u odnosu na performanse nego što je to bio slučaj kod lanjskog modela.

Operacijski sustav koji se nalazi unutar Nokije 5.1 je Androi Oreo. Ovo je još jedan standard koji je HMD Global uveo od prošle godine (kada su svi, pa čak i ”entry” pametni telefoni dobili mogućnost nadogradnje na najnoviji Androidov operacijski sustav) i koji će se nastaviti po svemu sudeći i u ovoj godini.

U pogledu radne memorije uređaja, baš kao i memorije za pohranjivanje ovdje se najviše vide razlike, što znači da će postojati dvije podverzije istog uređaja. Nešto jeftiniji i ”lakši” biti će onaj koji će imati 2 gigabajta radne memorije i 16 gigabajta unutarnje memorije za pohranu, dok će podebljana verzija biti ona sa 3 GB radne memorije i 32 GB ROM. Treba reći da obje verzije podržavaju microSD kartice do 256 gigabajta, u slučaju da vam zatreba dodatan prostor za pohranu.

Prostor uređaja se ne puni toliko brzo kao što je to slučaj kod nekih drugih uređaja. To se najviše može zahvaliti Android One, ili ”čistom” Androidu, što je isto nešto što mi se jako sviđa kod Nokije. Umjesto da dobijemo uređaj pretrpan raznoraznim bloatwareom dobijemo gotovo pa u cijelosti čist Android na koji onda sami skidamo sve ono što nam treba (ili gotovo sve). Činjenica da i Nokia 5.1 pripada Android One obitelji znači da, osim što je uređaj čisti Android, dobiva punu podršku u pogledu nadogradnji softvera u vremenskom periodu od dvije i nadogradnje za sigurnost uređaja u periodu od tri godine.

 

Sve u svemu…

Zasad novo izdaje Nokije 5, odnosno Nokije 5.1 izgleda i djeluje vrlo impresivno. Cijenom spada u razred srednje klase, no specifikacijama i poglavito dizajnerskim rješenjima uređaj se trudi pripadati nekoj srednje-višoj klasi. Ako ćemo ovu godinu suditi prema onome što smo vidjeli prošle, onda svakako možemo reći da nas čeka dobra godina.

Nokia 5.1, nakon što se i službeno pojavi na tržištu (što bi trebali biti negdje početkom srpnja, odnosno za manje od mjesec dana) ući će u borbu s uređajima kao što su Motorola Moto G6, s Huaweijevim Honorom 7X, Moto E Plus uređajem i sličnima. Hoće li Nokia 5.1 uspjeti nastaviti ondje gdje je Nokia 5 stala? Pričekajmo mjesec dana i pogledajmo što kažu korisnici. Zasad, dojmovi su više nego dobri!

Prednosti:

 • Standardno odličan, premium dizajn kućišta
 • Cijena koja je u odnosu na ono što uređaj nudi i više od prihvatljivog
 • Veliki Full HD prikaz slike, kao obilježje koje imaju ”high-end” uređaji

Nedostaci:

 • Uređaj nažalost nema USB-C utor.
 • Mikrofon je dosta slab, a i mogao je biti smješten na boljoj poziciji

Nokia 5.1 tehničke specifikacije:

 • Dimenzije: 151.1 x 70.7 x 8.2 mm
 • Vrsta zaslona: IPS LCD, 5.5-inčni zaslon, 1080p i gustoća točkica od 443 ppi
 • OS: Android Oreo
 • SoC: MediaTek Helio P18 osmojezgreni (4x 2.0 GHz Cortex A-53 i 4x 1.2 GHz Cortex A-53), Mali T860MP2
 • Memorija uređaja: 32 GB, 3 GB RAM/ 16 GB, 2 GB RAM
 • MicroSD: Da, do 256 GB
 • Kamere: 16 MP primarna, sekundarna od 8 MP
 • Čitač otisaka prstiju: Da
 • Baterija: 2970 mAh litij-ionska
 • Cijena: oko 1.600,00kn

Piše: D.Z.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here