Motorolin Moto G Stylus prvi je takoreći ”mainstream” pametni telefon koji dolazi s posebnom olovkom (olovkom koju smo, u poboljšanom obliku, imali dosad uglavnom priliku vidjeti samo kod Samsungovih Note pametnih telefona).

Zbog ovoga je naravno nezaobilazna usporedba ovih dvaju pametnih telefona. Ipak, budući da je cijena Galaxy Notea 10 (i njegovog brata također 10+) znatno viša od cijene Moto G Stylus uređaja, njih dvojicu (ili trojicu) ne bi bilo fer staviti ”čelom uz čelo” i pokušati ih usporediti.

Umjesto klasične ”koji je bolji” usporedbe, puno prikladnije bi bilo postaviti ovo pitanje: je li Moto G Stylus dobra ”budget” verzija Galaxy Note 10? Ukratko rečeno: jest. No kada malo bolje pogledamo… Uglavnom, da ne duljim, pročitajte nastavak članka pa sami procijenite.

 

Na prvi pogled, oba pametna telefona imaju olovke

Da, to je svakako istina. No ono po čemu se razlikuju jest kako te olovke funkcioniraju (što opet ovisi o hardverskim i softverskim obilježjima).

Odmah treba reći da je po pitanju funkcionalnosti Samsungova S-olovka bolja što se funkcionalnosti tiče. Jednostavno ju je za izvaditi iz uređaja i koristiti, kao što ju je jednostavno i vratiti u uređaj. S druge strane, olovka Moto G Stylus telefona je analogni alat i više služi kao kapacitivni držač za prst korisnika. Osim toga, olovka sa G Stylus uređaja nema dodatne tipke, nema daljinsku funkcionalnost, a i stavljanje olovke kao i njezino vađenje iz uređaja malo je kompliciranije.

Moto G Stylus

Jesu li olovke sa tih uređaja jednako korisne?

Nisu, a evo i zašto. Samsungova S-olovka je, što se korisnosti tiče puno bolja od Motoroline olovke sa G Stylus uređaja. To ne znači da je Motorolina olovka loša; to samo znači da ćete svaku kunu (euro ili dolar ili u kojoj već valuti kupujete Samsung Galaxy Note 10 ili 10+) itekako dobro uložiti ako se odlučite kupiti neka od dva Samsungova nova ”Note” uređaja. Iako je možda malo precijenjen, Galaxy Note 10 velikim dijelom opravdava svoju astronomsku cijenu. Ne kaže se bez veze ”koliko para toliko muzike”. To definitivno vrijedi za pametne telefone i to je nešto što se svakako vidi u usporedbi ova dva, naizgled dosta slična uređaja.

Olovka sa G Stylus-a nije toliko precizna kao S-olovka, što opet ne znači da je loša (i nije, pogotovo ako je budete koristili zajedno sa Motololinom Note aplikacijom, gdje G Stylus olovka radi jako dobro).

 

Je li Moto G Stylus i po drugim stvarima (osim po olovci) sličan Galaxyju Note 10?

Ne baš. Baterijom (4.000 mAh nasuprot 3.500 mAh baterije Galaxyja Note 10) G Stylus je bolji od Samsungovog konkurenta. No u vezi svih ostalih specifikacijskih obilježja Galaxy Note 10 vodi i to daleko. Znači li to opet da je G Stylus ”loš” pametni telefon? Nikako!

Radi se o jednom sasvim solidnom pametnom telefonu srednjeg ranga, koji je poslužiti kao odlična i cjenovno pristupačnija alternativa Galaxyju Note 10. 4 GB RAM, Full HD+ zaslon na IPS LCD ploči, Snapdragon 665, trima stražnjim (48, 16 MP ultra-širokokutna i 2 MP makro) prednjom od 16 MP i Android 10 pokazat će svima onima koji budu koristili G Stylus uređaj da se radi o jednom zaista dobrom ”medium-end” pametnom telefonu.

Sve u svemu, Moto G Stylus je jako dobrodošao uređaj, pogotovo za sve nas koji želimo imati pametni telefon s olovkom, a ne želimo baš izdvajati 1.000 eura za Samsung Galaxy Note 10.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here