U 2019. godini desit će se velike promjene na tržištu pametnih telefona. Uz to što će vrlo vjerojatno biti predstavljeni prvi savitljivi telefoni, mnogi smatraju kako će se glavna borba voditi na području kvalitete kamera. Trenutno su popularni telefoni s dvije i tri stražnje kamere, no u 2019. godini trebali bismo dobiti telefone s još više stražnjih kamera. Takvu inovaciju najavila je Nokia koja će nam u sljedećoj godini, to je sada već prilično izvjesno, predstaviti pametni telefon 5 stražnjih kamera. I iako nas i 5 kamera iznimno iznenađuje i zbunjuje, što će se tek desiti kada LG predstavi svoj pametni telefon s čak 16 stražnjih kamera?!

lg-smartphone 16 kamera

Iako za sada nema nikakvih službenih potvrda o razvoju takvog uređaja, u medijima su se pojavile informacije kako je LG predao papire za patent tehnologije 16 stražnjih kamera za pametni telefon. Kako bi taj sustav trebao izgledati i funkcionirati za sada nije poznato, a isto tako nije ni poznato da li će se LG upuštati u razvoj takvog uređaja ili će sve ostati samo na nikada ostvarenoj ideji. U slučaju da LG zaista razvija takav sustav s mnoštvom kamera, postavlja se pitanje koja će biti zadaća svih tih silnih kamera.

Stručnjaci poručuju kako je ideja iza ovog patenta napraviti što kvalitetniju fotografiju ili video bez obzira na uvjete koji vladaju prilikom fotografiranja. Mnoštvo kamera uhvatit će različitu kvalitetu kadra, što će umjetna inteligencija spojiti u cjelinu, a prilikom čega će obrisati šum s fotografija i sve ostale nedostatke koji su se možda pojavili. Također, ovakav napredni sustav kamera mogao bi omogućiti fotografiranje iz različitih kuteva, ali i bolje ‘hvatanje’ objekata u prostoru.

Sustav 16 kamera mogao bi poslužiti i za stvaranje pokretnih fotografija, a trebao bi podignuti kvalitetu video materijala. No, ovo su za sada sve teorije koje nemaju čvrstih temelja. Nestrpljivo očekujemo što će to inovativno ponuditi LG i da li će zaista krenuti u razvoj uređaja sa 16 stražnjih kamera. Ono što je prilično izvjesnije i sigurnije jest da će nam LG u 2019. godini predstaviti svoj savitljivi pametni telefon i tako (možda) otvoriti jedno novo poglavlje na tržištu pametnih telefona.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here