Kako vrijeme odmiče, imamo prilike saznati sve više informacija o najnovijoj Appleovoj seriji iPhone 12 pametnih telefona. Prema onome što smo dosad mogli saznati, čini se da bi manja verzija dvanaeste iteracije, odnosno iPhone 12 Mini mogao zaostajati u nekim vrlo važnim obilježjima za ostatkom svite. Jedno od tih obilježja je i mogućnost punjenja.

Godišnji događaj, kojeg na svojim kalendarima unaprijed bilježe i zaokružuju svi oni koji su zainteresirani za nove Appelove uređaje, definitivno je datum vezan uz službeno otkrivanje nove serije iPhone pametnih telefona.

Svake godine dobivali smo službeno predstavljanje obično dva modela, da bi se ta pravila promijenila od 2017. kada je Apple predstavio po prvi puta tri modela. Ove godine stvari se dodatno mijenjaju, što je svakako dobro za korisnike.

iphone 12 mini

Ovogodišnja postava iPhone pametnih telefona uključuje iPhone 12, 12 Pro, 12 Pro Max i najmanji i cjenovno najpristupačniji od svih, iPhone 12 Mini. Upravo iPhone 12 Mini je model koji je privukao pažnju kao najpristupačniji i najmanji 5G telefon na svijetu. No, budući da se radi o najmanjem i cjenovno najpristupačnijem, logično je da je Apple morao negdje ”srezati”, ne bi li uštedio. Rezovi su se dogodili. Jedno od ”rezanja” odnosi se na bateriju i punjenje.

Vrijeme punjenja važna je značajka svakog novog telefona. Svaki korisnik želi mogućnost povratka na svoj uređaj što je brže moguće, pogotovo danas u svijetu kada su pametni telefoni postali važniji nego ikada prije i kada ih neprestano imamo u rukama.

Tu dolazimo i do aplikacija: što više aplikacija se nalazi na vašem pametnom telefonu, to će se on prije isprazniti. Već i neki stariji modeli iPhonea dolazili su s čudnim specifikacijama baterija.

Na primjer, iPhone 8 imao je bateriju od 1821 mAh, no bez obzira na to, mogao je izdržati po cijeli dan, baš kao i Android pametni telefoni, koji su dolazili s puno ”debljim” baterijama. Danas više tako ”tanka” baterija ipak nije dovoljna za uobičajeno, cjelodnevno ”jahanje.” Jedino što nam preostaje jest često dopunjavanje.

iphone 12 mini CIJENA

iPhone 12 Mini imat će mogućnost brzog punjenja samo do 12W

Apple je oduvijek bio poznat po tome što zna dobro prodati stvar. Bez obzira na to koliko je ona redundantna, ako je od Applea, kupci bi obično u pravilo dolazili u velikom broju i to kupovali. Isto vrijedi za punjače Appleovih iPhone telefona. Dok je za Android svijet uglavnom sasvim normalno da se s telefonom dobije i punjač koji podržava maksimalnu brzinu punjenja tog pametnog telefona, kod Applea, ako želite svoj pametni telefon puniti na maksimalnoj brzini, za to ste morali kupiti punjač. Ovaj potez je nešto što su mnogi osudili, no što je tu je.

Kod najnovije serije iPhoneova, stvar je malo drugačija. Mini je manji, odnosno najmanji od novih uređaja, pa je i najjeftiniji. I ima najsporije punjenje. Dok će korisnici druge modele iz iPhone 12 serije moći puniti ”brzim” punjenjem od 15W, iPhone 12 Mini podržavat će punjenje samo od 12W. Neki kažu da je i to super (zaista?), budući da je optimalna brzina punjenja iPhone telefona oko 7.5W.

Još jedna novost koja se odnosi na punjenje novih iPhone telefona odnosi se na to da niti jedan iz nove serije neće dolaziti s adapterom za punjenje. Osim toga, iPhone 12 serija izgubila je kompatibilnost s nekima od gadgeta, s kojima su prošle serije bile kompatibilne… Zašto novi iPhone 12 telefoni neće dolaziti s adapterom za punjenje? Pa logično, Apple smatra da svaki korisnik ima barem jedan takav u rezervi…

 

Želite puniti svoj iPhone 12? Nema problema, platite!

Za korisnike koji će biti novi u ekosustavu iPhonea, nedostatak kabela za punjenje značit će da će kupnja punjača biti nešto što će korisnici morati učiniti, a ne nešto što će trebati učiniti, kao dosad, ako su željeli imati brže punjenje. Iako će se MagSafe punjač prilično brzo puniti, sa svojih 12W-15W brzine, dodatni troškovi su nešto na što se korisnici obično ne odlučuju rado.

Budući da se tržište mobilnih igara pokazalo vrlo unosnim, pogotovo u proteklih nekoliko godina, ne treba čuditi činjenica da Activision Blizzard ”baca oči” na mobilne platforme, ne bi li upravo na njima prikazao svoje nove igre.

Kako mobilne igre postaju sve utjecajnije i s obzirom na to da se sve veći broj korisnika odlučuje na igranje igara ”preko mobitela,” to će nesumnjivo značiti i povećanu potrošnju baterije. A kad vam se baterija na pametnom telefonu brzo troši, ono što vam je cilj je imati pri ruci neki punjač uz pomoć kojeg ćete isto tako brzo i napuniti svoj uređaj.

iphone 12 mini BATERIJA

Hoće li se sve to isplatiti početne cijene od oko 5.800kn ?

Do izlaska najmanjeg Appleovog telefona iz 12. serije dijeli nas oko tjedan dana. Početna cijena u Sjedinjenim Američkim Državama ovog uređaja trebala bi se kretati oko 800-injak dolara (u Europi će ta cijena vrlo vjerojatno biti prevedena u eure, u smislu da će uređaj koštati 800-injak eura ili oko 6.000 kuna).

Što je ono dobro što bismo trebalo dobiti s iPhoneom 12 Mini, kad već nećemo dobiti adapter za punjenje?

Pa prije svega, uređaj će biti vodootporan, bit će izrađen od aluminija i stakla, što znači da će izvana biti premium da premium više ne može biti. Iznutra nas očekuje isti onaj Appleov A14 Bionic čip od 5 nanometara, kao i kod ostalih iPhone 12 modela, što je svakako veliki plus, jer znamo koliko se radi o brzom čipu.

Osim toga, zaslon više neće biti IPS LCD iliti IPS Retina, nego ćemo ovoga puta uživati u Super AMOLED ili Super Retina XDR OLED zaslonu od 5.4 inča, Full HD+ rezolucije. I ovo je veliki plus. Konačno OLED na ”cjenovno pristupačnom” iPhoneu! Od RAM i ROM imamo postavke od 4 GB i 64, 128 i 256 GB, što je neki standard za iPhone i njegove potrebe.

Navodno nam Apple sprema velika iznenađena u pogledu kamera koje će se naći na iPhoneu 12 Mini, kao i njihovih mogućnosti (neki kažu da te kamere ni po čemu neće biti lošije od kamera koje se nalaze na ”standardnom” iPhoneu 12, no o tom potom). Hoće li manji i kompaktniji iPhone 12 Mini vrijediti tog novca ili se Apple (opet) precijenio, vidjet ćemo kad nam dođe na test.

Piše: Z.K.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here