Zakoračili smo polagano u jesensko razdoblje, a poznato je kako je taj dio godine itekako aktivan u IT sektoru. Naime, mnoge kompanije odlučuju se upravo u ovom dijelu godine predstaviti svoje novitete, a sve kako bi ugrabili što više kupaca za vrijeme božićnih kupovina. Među kompanijama koje će u naredna 3 mjeseca predstaviti novitete svakako spada i Huawei koji se u posljednje vrijeme promaknuo u jednog od najboljih i najpopularnijih brendova na tržištu pametnih telefona.

Hvalospjevi na račun Huaweija definitivno imaju svoje pokriće jer ova kineska kompanija radi sjajan posao, što pokazuju iznimno uspješni poslovni rezultati. Valja naglasiti kako su unazad nekoliko mjeseci prestigli Apple na ljestvici najpopularnijih pametnih telefona, a sve su bliže i Samsungu koji još uvijek drži čelnu poziciju. Popularnost Huaweija nastala je na zaslugama konstantnih inovacija, a posebice se to odnosi na iznimno kvalitetne kamere koje ova kompanija ugrađuje u svoje pametne telefone. S obzirom na to da su posljednjih mjeseci bili pod velikim pritiskom američkih vlasti i bilo je pitanje kako će izgledati poslovanje budućnosti u Huaweiju, ova se kompanija sve više okreće razvoju i proizvodnji vlastitih hardverskih i softverskih rješenja.

Iako smo vlastite Kirin procesore mogli naći i u prethodnim verzijama Huawei telefona, može se naslutiti kako će oni igrati sve veću ulogu u novim Huawei telefonima. Aktualni Kirin 990 procesor može se naći u Mate 30 i Mate 30 Pro uređajima, a vjerojatno će se pojaviti i u nekim drugim top uređajima pod okriljem Huaweija i Honora. Unatoč tome što ovaj procesor broji tek nekoliko mjeseci na tržištu, Huawei se već ‘bacio’ na razvoj nove inačice procesora i prema prvim informacijama taj je razvoj već u uznapredovaloj fazi. Naime, u javnost su procurile informacije kako Huawei već radi testnu proizvodnju ovog novog sjajnog procesora.

Novi čip vjerojatno će nositi naziv Kirin 1000 i trebao bi biti izrađen u 5-nanometarskom proizvodnom procesu. Trenutne Cortex-76 procesorske jezgre trebale bi biti zamijenjene novim ARM Cortex-A77 jezgrama koje će postizati oko 20 posto bolje rezultate u odnosu na ‘stare’ jezgre. Iako je razvoj procesora već u dubokoj fazi, za očekivati je kako će se on pojaviti iduće godine, a prvi uređaj koji bi mogao imati taj procesor vjerojatno će biti Huawei Mate 40.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here