Huawei je jedan od onih brandova i proizvođača koji dobro znaju što žele i mogu, i u tome su dosljedni već godinama. Etablirajući se u top 3 svjetska proizvođača mobitela, Huawei nudi performanse i kvalitetu po nešto umjerenijoj cijeni od konkurencije.

I dok je sva konkurencija ostala na utrci sa dvostrukim kamerama, Huawei P20 Pro podiže ljestvicu na novu razinu, donoseći čak tri kamere na svojim leđima, od kojih je svaka na svoj način jedinstvena.

Dobro, 20Mp monokromatski senzor je najmanje uzbudljiv, i tu je da pomaže oko daljine i dubine fotografija, međutim ostala dva senzora su potpuno nova i nude odlične fotografije.

Glavni senzor od 40Mp nudi najveću rezoluciju kamere kod pametnih telefona, dok treći senzor sa skromnih 8Mp ima 80mm žirišnu duljinu koja je 3 puta veća od primarnog senzora. A kada uzmemo u obzir da sve to skupa nosi potpis poznatog njemačkog proizvođača optike Leica, rezultat je odličan.


 

Huawei P20 Pro recenzija

Huawei P20 Pro: Dizajn – oku i ruci ugodan

Jedna od stvari po kojoj se ističe gotovo svaka perjanica svakog ”snažnijeg” proizvođača pametnih telefona jest premium dizajn. Ako želite imati flagship telefon, to se onda mora i vidjeti ”na kilometar”. Kod P20 Pro ova činjenica svakako vrijedi. Kombinacija metala, točnije aluminija i ojačanih staklenih vlakana jest ono od čega je izrađeno kućište Huaweijevog najnovijeg flagship telefona.

Vizualno ono izgleda vrlo lijepo, usudio bih se reći i fantastično. Ako ”patite” na vizualan dojam i ako želite da vaš uređaj izmamljuje uzdahe i poglede gdje god dođete i gdje god da ga stavite na stol, Huawei P20 Pro će u tome uspjeti.

Prednja strana izgleda prepoznatljivo ”Huaweijevski”, što je pozitivna stvar, barem po mome mišljenju. Jedina stvar koja je mogla biti drugačija kada se govori o prednjoj strani jest smještaj Home tipke, koja se nalazi točno ispod navigacijskih tipki. Ovo nije problem ako imate ”veliku” ruku, ali ako nemate, moglo bi vam se događati da slučajno aktivirate Google Assistant kada to ne želite, baš iz razloga što je tipka malo ”predaleko”.

Prva novost na ovom telefonu što se tiče izgleda jest takozvani ”notch” (tj. usjek na vrhu zaslona). Radi se o odvojenom gornjem dijelu zaslona što je nešto na što će se trebati malo prilagoditi, ali nakon kraćeg druženja sa telefonom više ga nisam niti primijećivao. Meni osobno u svakodnevnom korištenju ”notch” uopće nije smetao, premda mi je trebalo dan, dva privikavanja.

Huawei P20 Pro test

Naravno, najveći dio prednje strane ovog 6.1-inčnog telefona zauzima zaslon (koji je gotovo ”bezeless”). Ovoga puta Huawei nije stavio IPS LCD već OLED, što smatramo korakom naprijed, baš iz razloga što OLED daje puno bogatije i zasićenije boje. Ovo će se vidjeti i kada igrate igre, prilikom gledanja videa, a najviše prilikom fotografiranja. Nešto više o zaslonu malo kasnije.

Huawei Pro 20 donja strana

Na donjoj strani uređaja nalazi se reverzibilni USB-C utor, što je još jedna prednost, pogotovo iz razloga što USB-C još uvijek nije standard kod pametnih telefona. Samim time što se on nalazi na P20 Pro govori da se uređaj želi dodatno ”istaknuti” iznad konkurencije.

Možda bi moglo nekoga iznenaditi što telefon ne dolazi sa utorom za microSD kartice, ali 128GB pohrane je stvarno dovoljno za svakodnevno korištenje. Čak i ako uzmemo u obzir najveće prednosti koje Huawei P20 Pro ima, a to su kamere i njihova kvaliteta fotografiranja i snimanja videa, uvijek možete pohraniti slike na neki cloud.

Huawei P20 pro stražnja strana

Na desnoj strani nalaze se standardne mehaničke tipke za uključivanje/isključivanje telefona, te pojačavanje i stišavanje zvuka, koje se lako dohvatljive i na pravom mjestu. Stražnja strana telefona je doslovno staklena, što se vidi ”izdaleka”. Uređaj se toliko presijava i odbija svjetlost da vam stražnja strana može poslužiti i kao ogledalo, pod uvjetom da ju ne ”zamastite”, što je vrlo lako moguće jer cijeli uređaj, a pogotovo stražnja strana jako lako prima otiske i vrlo se lako prlja. Slična je situacija i sa svim ostalim premium telefonima sa staklenim pozadinama. No to se može jednostavno riješiti korištenjem navlake za telefon.

Sve u svemu, kada se podvuče crta može se reći kako je Huawei P20 Pro vizualno, i na dodir, dizajnerski vrlo dobro osmišljen telefon.

 

Huawei P20 Pro zaslon

Huawei P20 Pro: Zaslon – OLED sa točnim bojama i svijetlim prikazima

Zaslon na Huaweiju P20 Pro je, kao što sam već rekao, OLED. Ovoga puta tvrtka se odlučila na ovu vrstu tehnologije zaslona, pritom odbacujući IPS LCD zaslon. Moje mišljenje je da je ovo jedan od genijalnijih poteza u pogledu ovoga telefona.

Kvaliteta prikaza slike je nešto što je većini korisnika zapravo jako važno, pogotovo ako ste odabrali premium telefon, normalno je očekivati i vrhunski prikaz. OLED je trenutno najbolje rješenje za takav prikaz. P20 Pro, sa svojom rezolucijom od 1080p te gustoćom točkica od 401 ppi daje vrlo kvalitetnu prezentaciju slike.

Huawei P20 Pro ekran

Slika je bogata, zasićena i dosta je ”svijetla”, bez obzira na to koristite li uređaj pri jakoj ili slabijoj svjetlosti, ono što gledate na zaslonu će se vrlo dobro vidjeti. Ovo su sve obilježja OLED-a i nešto što će istinski ljubitelji prikaza slike svakako cijeniti.

huawei P20 pro cijena

Pored toga, P20 Pro ima vrlo širok izbor boja. Možete birati između Normalno i Vivid moda, a za svaku od njih možete odabrati zadano, toplo ili hladno, a tu je i alat za manualni odabir boje, kojim možete prilagoditi boje po vlastitom izboru.

 

Huawei P20 Pro: Hardver i softver 

Huawei svake godine na gotovo sve svoje uređaje, bilo da se radi o Huawei ili Honor uređajima, stavlja svoje procesore koji su osmišljeni i razvijeni izravno od strane Huaweijevih inženjera i stručnjaka. Isto je i sa Huawei P20 Pro.

Najnovija perjanica se tako može pohvaliti najnovijim SoC-om HiSilicon Kirin 970 koji ima osam jezgri, od koje su četiri standardno rezervirane za rad ”pod opterećenjem”, a četiri druge (koje imaju niži radni takt) se aktiviraju kada nema potrebe za korištenjem previše snage i brzine, čime štede i bateriju telefona.

Koliko je Kirin 970 procesor dobar i koliko su performanse Huaweija P20 Pro općenito ”dobre” najbolje mogu prikazati testovi, kao što je recimo Geekbench test. U ovom testiranju, P20 Pro je ostvario 1925 bodova kod jednojegrenog mjerenja, dok je u višejezgrenim mjerenjima postigao 6755 bodova.

huawei P20 pro benchmarkhuawei P20 pro geekbench

huawei P20 pro androbench

Osmojezgrenom procesoru pomaže i velikih 6GB radne memorije, koliko ima P20 Pro, i to svakako treba istaknuti kao ogroman plus, pogotovo ako uzmemo u obzir aplikacije, igre i sve ono što nemilosrdno ”troši” radnu memoriju svakog uređaja. Ako želite imati perjanicu sigurno je da ćete koristiti ”pune” aplikacije, a ne ”Lite” verzije. SoC u kombinaciji s radnom memorijom funkcionira vrlo dobro.

huawei P20 pro performanse

Kod svakodnevnog rada, ali i kod igranja igara i upravljanja više aplikacija odjednom, Huawei P20 Pro niti jednom nije ”zaštekao”. Maleno zapinjanje se moglo osjetiti prilikom igranja mrežnih, multiplayer igara (kao što je recimo PUBG), no osim toga sve je radilo jako brzo, fluidno i nepogrešivo.

huawei P20 pro igranje

Pohrana od 128GB je svakako izdašna. Međutim nekim možda i to neće biti dovoljno, jer snimanje videa, pogotovo u HD rezolucijama, a pogotovo fotografiranje, pa aplikacije, nadogradnje već predinstaliranog Androida Oreo (koji djeluje malo ”prenatrpano”, ali svejedno dobro upotpunjuje softverski element uređaja) i aplikacija… sve to će, bojim se, vrlo brzo dovesti do ”zapunjenja” ove, premda izdašne pohrane. Takvi korisnici bi svakako trebali potržiti neku online uslugu poput dropboxa ili google diska za spremanje svojih uradaka.

Od ostalih posebnosti koje valja spomenuti tu su IP67 certifikat i baterija od 4000 mAh koja može potrajati i do dva dana, što je još jedan veliki plus za ovakav jedan uređaj. Uz štedljivi Kirin procesor i ovako veliku bateriju, moći ćete gledati oko 14h video zapisa bez punjenja, što je svakako impresivno. Ipak, ono što je najvažniji segment ovog flagshipa su svakako kamere, a o njima nešto više ćemo govoriti u posljednjem dijelu recenzije.

 

huawei P20 pro kamera

Huawei P20 Pro: Kamere – sve tri, plus prednja ”selfie”, su najsnažnija strana najnovijeg Huaweijevog flagshipa i svakako razlog zbog kojeg ćete poželjeti kupiti ovaj uređaj

Kao prvo treba reći da je Huaweijev P20 Pro prvi pametni telefon na tržištu koji nudi ”tri u jednom” kamere. Prva je telefoto osjetljiva leća od čak 40 megapixela i otvorom blende od f/1.8, druga je monokromatska od 20 MP koja služi za dubinu i teksture, dok je treća standardna leća od 8 megapixela.

Posljednja ima i optičku stabilizaciju slike, dok prve dvije kamere imaju ono što se danas smatra jednom od najboljih tehnologija kada govorimo o tehnologijama fotografiranja na pametnim telefonima – AIS (”Artificial Intelligence Stabilization”).

Sva tri senzora su osmišljena od strane njemačkog stručnjaka za optiku, tvrtke Leica i sva tri rade zajedno, s time da svaki senzor obavlja svoju ulogu. Recimo, senzor od 40 MP ”hvata” boje, 20-megapixelni senzor je zaslužan za detalje slike i onoga što fotografiramo kao i za dubinu, te bokeh efekt, dok se senzor od 8 megapixela koristi za zoom.

Kvaliteta fotografija je izvrsna, a reći ćemo i zbog čega. Ono po čemu se kamere Huaweija P20 Pro ističu iznad ostalih kamera konkurentskih uređaja, (i ono što može biti glavni razlog zbog kojeg biste i željeli kupiti baš ovaj flagship), jest nova tehnologija.

hauwei P20 pro kamere

Radi se o tehnologiji koja koristi umjetnu inteligenciju (koja je prvi puta bila prikazana na Huawei P10 modelu). AI kontrola (odnosno manipulacija rada kamera uz pomoć umjetne inteligencije i Kirin 970 SoC-a) rada kamera sada dopušta kontrolu ”frame by frame” ili svaku sličicu.

huawei P20 pro test kamere

Kvaliteta kamere i ono što ona može se najbolje može vidjeti ako pokušate fotografirati objekte koji miruju. ”Slow-Mo” efekt izgleda cool, ali nije ništa posebno, pogotovo iz razloga što subjekt snimanja usporenim efektom zna malo ”zamutiti” ono što bude u objektivu.

Primjeri fotografija slikanih sa Huawei 20 pro:

huawei P20 pro test kamere 1 huawei 20 pro test kamere 2

huawei 20 pro test straznje kamere

Primjeri fotografija slikanih sa slabim ovjetljenjem:

HUAWEI P20 PRO TEST KAMERA

huawei 20 pro test kamere po mraku

Sve u svemu kamera je jedan od glavnih aduta P20 Pro, jer upravo ta trostruka kamera, odvaja P20 Pro od konkurencije. Dobro, možda ovih 40MP je više za marketing, ali rezultati snimanja dobivenih noću i kad se zumiraju, vrlo su realistični, a 3x zumiranje također se odlično pokazuje prilikom slikanja portreta.

 

testimonial huawei P20 pro

Sve u svemu

Huawei P20 Pro je odličan premium telefon koji će se itekako svidjeti ljubiteljima fotografiranja. Ako želite imati ”superbrzi” pametni telefon koji će davati gotovo pa savršen prikaz slike, P20 Pro će i ovaj zadatak odraditi bezprijekorno.

Prekrasan premium dizajn, OLED zaslon, 6 GB RAM, baterija od 4000 mAh (što je bolje i više od baterije sa recimo Samsung Galaxy S9) i naravno kamere (odnosno njihova tehnologija) su svakako pozitivne strane ovog uređaja i nešto što će P20 Pro modelu dati dodatne bodove ako se za njega odlučite. Nekima može zasmetati nedostatak utora za memorijske kartice i 3,5 mm priključka za slušalice (zamjenjuje ga IR odašiljač), ali ostalo je sve premium.

Cijena od 6.499kn je slična top modelima, ali ipak nešto umjerenija, (s time da kod nas u prodajnim centrima cijene dosta variraju), Huawei P20 Pro će biti idealan za one koji žele imati vrhunsku tehnologiju na dlanu, s naglaskom na kamere, dizajn, performanse i bateriju. Bismo li ga preporučili za kupovinu? Svakako!

 

huawei P20 pro baterija

Huawei P20 Pro: Tehničke specifikacije:

 • Zaslon: OLED, 6.1 inča, 408 ppi gustoća točkica, 1080p rezolucija
 • Operativni i pod-operativni sustav: EMUI 8.1, Android 8.1 Oreo
 • SoC: HiSilicon Kirin 970 osmojezgreni (4×2.4 GHz- A73, 4×1.8 GHz-A53) + Mali-G72 MP12
 • Unutarnja memorija: 128 GB (bez utora za kartice)
 • Radna memorija: 6 GB RAM
 • Kamere: primarna- trostruka od 40 MP (f/1.8, OIS) +20 MP + 8 MP, Leica, 3x optički zoom, fazna detekcija i laserski autofokus, sekundarna- 24 MP
 • Operativni i pod-operativni sustav: EMUI 8.1, Android 8.1 Oreo
 • Posebnosti:  USB- Type C, čitač otisaka prstiju s prednje strane,
 • Baterija: 4000 mAh
 • Dimenzije uređaja: 155 x 73.9 x 7.8 mm
 • Masa uređaja: 180 g
 • Cijena: oko 6.499,00kn

 

piše: Ivan Hečimović

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here