Iako su OnePlus telefoni poznati već neko vrijeme kao izvrsna opcija za korisnike da dobivaju vrhunske performanse u visokoj klasi telefona za manje od 5.000kn, najveća mana im je bila fotografiranje.

Tvrtka to sada želi ozbiljno promijeniti na svojim novim vodećim modelima, na način da se udružila sa poznatom švedskom kompanijom za vrhunske kamere, Hasselbladom. Tvrtka je već jako dugo poznata po vrhunskoj fotografskoj opremi, uključujući sustave kamera i leća.

U intervjuu za TNW 2019. godine, menadžer proizvoda OnePlusa, Zack Zhang, rekao je da sustav kamera nije tamo gdje bi željeli da bude. Od tada je kineski proizvođač poboljšao kvalitetu svojih fotoaparata, ali rezultati su i dalje polovični.

OnePlus 9

Tu sada dolazi Hasselblad na scenu. Najavom partnerstva, tvrtka je već pokazala neke detalje, koji pobliže pokazuju što ćete moći očekivati ​​od nadolazeće kamere na OnePlus 9 Pro modelu. Pa krenimo redom:

  • Panoramska kamera s vidnim poljem od 140 stupnjeva. To zvuči uzbudljivo za svakog ljubitelja pejzažne fotografije.
  • Leća slobodnog oblika za smanjenje izobličenja. To su asimetrične leće s neravnom i složenom površinom. Uz to, telefon čini malo lakšim. Huawei je već koristio ovu vrstu leća u svom uređaju Mate 40 Pro.
  • Tehnologija T-leća za brži fokus na prednjim kamerama.

To su uglavnom hardverske promjene i značajke. Što je sa softverom?

  • OnePlus će predstaviti podršku za snimanje 12-bitnih RAW slikovnih datoteka za više dinamike na slikama. Appleov format ProRAW prema zadanim postavkama također pohranjuje podatke u 12-bitnim verzijama. Vrijedno je napomenuti da mnoge aplikacije za uređivanje fotografija temeljene na Androidu još ne podržavaju niti 10-bitne slike, pa će ih trebati obnoviti prije nego što budete mogli podesiti svoje nove 12-bitne datoteke.
  • Sljedeći set OnePlus telefona također će imati Hasselblad Pro način s novim korisničkim sučeljem i kontrolama za ISO, ekspoziciju i balans bijele boje. OnePlus kaže da će ovaj način postavki nuditi fotografije u bojama najprirodnijeg izgleda.
  • Govoreći o prirodnim bojama, obje su tvrtke također razvile novi standard kalibracije nazvan Natural Color Calibration s Hasselbladom. OnePlus već neko vrijeme u svom marketinškom govoru ima fotografije prirodnog izgleda, pa ćemo morati vidjeti što se ovdje zapravo mijenja.

Proizvođač telefona rekao je da ulaže 150 milijuna dolara strateškog ulaganja u partnerstvo koje će trajati tri godine. Uz pomoć Hasselblada, OnePlus će uspostaviti četiri glavna istraživačka centra širom svijeta, uključujući dva laboratorija za snimanje sa sjedištem u Sjedinjenim Državama i Japanu.

Sve ovo zvuči sjajno, ali i druge tvrtke kao što su Samsung, Google i Apple već godinama rade na istraživanju fotografiranja s telefonima. Ipak sve u svemu, očekujemo da će sljedeće kamere tvrtke OnePlus postati svestranije i pružiti bolju kvalitetu slika od svojih prethodnika.

Piše: Z.K.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here