Europska Unija ne staje sa svojim pokušajima da zaštiti prava svojih građana na internetnu, unatoč tome što to nailazi na veliki otpor kako korisnika interneta, tako i kompanija. Naime, nakon stupanja na snagu GDPR uredbe koja regulira pravila zaštite osobnih podataka, sada se priprema zakon koji će štiti prava autora i nuditi ‘pravedniju’ raspodjelu sredstava među autorima.

No, dok EU govori samo o tome kako će ovaj novi zakon zaštiti autorska prava inicijalnih sadržaja, sve se više priča kako će se ovim zakonom omogućiti cenzura interneta unutar Europe, što zasigurno nije dobar potez za bilo koga tko koristi internet. Naučeni smo da je internet slobodno područje, a sada nam to čelnici Europe pokušavaju limitirati s načelom da zapravo pomažu korisnicima.

Veliki je otpor mnogih udruga prema zakonu o zaštiti autorskih prava i pitanje je da li će taj zakon biti izglasan. Mnogi se nadaju kako ovaj zakon neće proći kod izglasavanja, što bi značilo opstanak interneta kakav je on danas. No, ako zakon kojim slučajem bude izglasan tada će nastati veliki problemi za servise koji objavljuju tuđi sadržaj. Sve je žešća priča oko toga kako će se uvesti i naplata linkova, što bi značilo da će se do sadržaja stizati samo ako će se vršiti određena naplata sadržaja.

Uspješan kraj iz cijene ove priče mogli bi izvući autori čiji se radovi objavljuju na YouTubeu. Naime, poznati se muzičari već godinama žale kako nisu dovoljno plaćeni za svoje spotove oko kojih se okreću milijunske brojke pregleda. Ako zakon stupi na snagu ti bi se izvođači mogli požaliti i tužiti Google zbog premalih naknada za reprodukciju spotova, što bi YouTube moglo stajati ogromne količine novca.

Nagađa se kako bi takva pobuna mogla uzrokovati više od milijardu dolara štete ovom najpopularnijem video servisu na svijetu. Bio bi to veliki udarac za YouTube, koji bi nakon toga zasigurno promijenio način poslovanja da ne mora više plaćati takve sulude kazne.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here