Wi-Fi Hotspot je, najkraće rečeno, pristupna točka za bežično spajanje na internet. Wi-Fi pristupne točke su javne točke za spajanje na internet bežičnim načinom, što znači da ovim točkama može ostvariti pristup svatko onaj tko ili posjeduje lozinku za ulogiravanje ili ako se jednostavno spoji (pod uvjetom da za spajanje nije potrebna nikakva lozinka).

Je li dobro koristiti javne Wi-Fi pristupne točke? Svakako je dobro i korisno kada nam treba internet (a to je gotovo uvijek), šećemo se nekom ulicom i vidimo da postoji dostupan besplatan Wi-Fi, odnosno da postoji mjesto na koje se možemo besplatno ulogirati. Jednostavno uđemo u tu pristupnu točku i na raspolaganju nam je besplatno pregledavanje interneta. Dobro, neke Wi-Fi pristupne točke se plaćaju ili su besplatne na neko kraće vrijeme, ali većina njih (barem u Hrvatskoj) su besplatne.

Tehnički, Wi-Fi pristupne točke se ni po čemu ne razlikuju od drugih bežičnih pristupnih točaka. Ako imate doma internet i ako koristite router i on će biti Wi-Fi pristupna točka i svatko onaj tko zna lozinku za ulogiravanje će se moći ulogirati i koristiti ”vaš” internet. Ipak, kada govorimo o pristupnim točkama tu obično mislimo na javne lokacije odakle se možete ulogirati na internet putem Wi-Fi-ja.

Kao što sam već napisao, tu se obično radi o kafićima, prodavaonicama, bankama, hotelima i sličnim mjestima odakle možete ”uhvatiti” i ulogirati se. Ako se želite spojiti na bežičnu Wi-Fi pristupnu točku jedino što vam treba jest uređaj koji na sebi ili u sebi ima mogućnost bežičnog povezivanja. To može biti prijenosno računalo, pametni telefon ili tablet.


Kako i gdje se spojiti na Wi-Fi pristupnu točku

Izuzev klasičnih lokacija sa kojih možemo ”loviti” signale za Wi-Fi pristupne točke postoje i Wi-Fi pristupne točke u gradovima. Takve pristupne postoje kao dio gradske internetske mreže. Na takve mreže ćete se uvijek moću spojiti vrlo brzo i bez potrebe unosa lozinke, no s obzirom na to da se radi o gradskoj internetskoj mreži koja je uz to i javna, možda ćete imati problema ili sa signalom (snagu signala dostupne Wi-Fi internetske mreže možete provjeriti nekim od dostupnih aplikacija, kao što je recimo Wi-Fi Finder koju možete pronaći unutar Googleove i Appleove trgovine besplatno).

Nakon što ste blizu vas otkrili neku pristupnu točku na nju se relativno lako spojiti. Ako na svojem uređaju imate omogućeno automatsko otkrivanje mreže, dostupne pristupne Wi-Fi točke biste trebali moći uhvatiti odmah nakon što uključite Wi-Fi. Kada ugledate neku dostupnu Wi-Fi točku na koju se možete spojiti to će vam biti pokazano na vašem uređaju. Te Wi-Fi točke će biti označene ili malenim lokotom (što znači da su zaključane), neke će biti slobodne, ovisi od točke do točke.

Neke Wi-Fi pristupne točke su uvijek slobodne i besplatne za korištenje. Neke nisu. Neke su besplatne određeno kratko vrijeme nakon isteka kojeg trebate uplatiti određen iznos kako biste mogli dalje nastaviti koristiti Wi-Fi pristupnu točku. Kod nekih točaka se lozinke vrlo često mijenjaju, kod nekih su lozinke iste cijelo vrijeme, tako da ako vas i nekoliko godina nije recimo bilo u nekom k

afiću i ako se opet vratite, nakon što upišete Wi-Fi lozinku vidjeti ćete da ona i dalje vrijedi. Neki držatelji Wi-Fi točaka često mijenjaju lozinku za pristup internetu. Ovo ima svojih pozitivnih i negativnih strana. Pozitivne su te da je sigurnost takvih Wi-Fi točaka povećana. Negativna strana je ta da ako nemate lozinku- ne možete se spojiti na Wi-Fi i ne možete imati internet na tom mjestu.

Treća situacija kod Wi-Fi pristupnih točaka jest ta da će vas tražiti da se ulogirate preko posebnih i točno određenih internetskih portala. Nakon što odete na taj portal tek ćete se onda moći ulogirati i koristiti Wi-Fi. Ovdje treba imati na umu i to da ćete vi kao korisnik na portalima za spajanje možda trebati unijeti i neke osobne podatke, datum rođenja i slično.

besplatni wifi

Što u vezi sa sigurnošću Wi-Fi pristupnih točaka?

Ono što je najveći problem i razlog zbog kojih trebate biti zabrinuti barem malo kada pregledavate internet koristeći javne Wi-Fi pristupne točke jest sigurnost. Javne Wi-Fi točke su- javne. I zato što su javne postoji veći rizik i veća opasnost da vaši osobni podaci ”procure” van i da se njih dočepaju neki ljudi zločesti koji ne bi trebali imati pristup vašim informacijama. Možda ste pomislili ”ali ja kada se ulogiravam upisujem lozinku”.

OK, to što neka javna Wi-Fi točka za ulogiravanje traži lozinu je dobra stvar i daje neki vid zaštite. Ali ni ta lozinka neće vašu internet aktivnost (odnosno sve ono što radite i stranice koje pregledavate) učiniti skrivenom od očiju onih koje zanima što koji korisnik koji je spojen na javni Wi-Fi pretražuje i radi.

Je li moguće da netko tko koristi istu Wi-Fi točku ju koristi kako bi špijunirao druge korisnike iste pristupne točke? Naravno da jest. Ovo je posebice točno ako ste spojeni na javni Wi-Fi za čije ulogiravanje ne trebate imati ni lozinu. Možete li se nekako zaštititi od ovakvih neovlaštenih provala? Možete nekako. Kako? Evo nekih načina zaštite.

Prvi način je korištenje virtualne privatne mreže. VPN ili virtualna privatna mreža vam omogućuje stvaranje sigurne konekcije na temelju javne konekcije (nešto kao da radite tunel kroz internet).

Drugi način jest korištenje HTTPS-a. HTTPS ili ”Hypertext Transfer Protocol Secure” kriptira sve informacije koje pregledavate kao i one internetske stranice koje otvarate čime on zapravo štiti vašu internet sigurnost kada ste spojeni na javni Wi-Fi (kriptirajući internetski promeet). Možete znati podržava li neka stranica HTTPS način zaštite po tome vidite li ikonicu malenog zlatnog lokota koji se nalazi unutar tražilice, odmah do mjesta gdje upisujete URL ini adresu internetske stranice.

 

Stvaranje vlastite pristupne točke na pametnim telefonima

Osim što možete koristiti javne Wi-Fi točke možete isto tako stvoriti i vlastitu. Danas gotovo svaki pametni telefon ima opciju postavljanja hotspota ili žarišne točke. Nakon što ju postavite i uključite internet, svaki uređaj koji se spoji na žarišnu točku vašer uređaja koristiti će internetski promet vašeg uređaja i biti će naravno spojen na internet.

Ovo je jedna od opcija koju isto tako možete isprobati. Samo pripazite na podatkovni promet vašeg uređaja i na bateriju uređaja, s obzirom da uključena žarišna točka interneta itekako ”cijedi” bateriju.

Piše: Z.K.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here