Desktop aplikacije su dostupne u Windows Trgovini, ali to ne znači da su univerzalne aplikacije, za koje se donedavno smatralo kako jednostavno nisu vrijedne pretjerane pažnje,izvan opticaja. Zapravo, istina je sasvom drugačija. Univerzalne aplikacije su bolje nego ikada prije. Njihov dizajn i način na koji su osmišljene čini ih gotovo neprepoznatljivima otprije nekoliko godina.

Nadalje, čini se kako je Microsoft uspio riješiti i problem koji je imao s nečime što je bilo nazivano ”lažnim aplikacijama”. Ipak, neke univerzalne aplikacije su nažalost još i dalje samo slabija i često lošija kopija desktop verzija aplikacija. To naravno ne znači da ne postoje i one kvalitetne. Postoje. Samo treba znati što tražiti.

Mi ćemo u nastavku članka nešto reći o nekima od najboljih Windows 10 aplikacija. Ako smo neku koju nismo trebali izostavili – slobodno nam napišite o kojoj aplikaciji u komentarima ispod teksta.

 


OneDrive

Cloud pohrana podataka

Dropbox, Box, OneDrive – svi ovi servisi postoje i za Windows 10, što je odlično jer se na ovaj način i korisnicima najnovijeg Microsoftovog OS-a omogućuje pristup i pohranjivanje podataka na mrežno sučelje.

Box nudi recimo 5 GB prostora za pohranu, što ga čini idealnim servisom i za ”home” i za poslovne korisnike. Iako se Dropbox može i dalje značajno poboljšati u odnosu na ono što danas jest i što nudi, svejedno se ne može poreći kvaliteta ovog servisa. Zahvaljujući njegovim mogućnostima korisnici Dropboxa mogu otvarati, mijenjati, snimati i dijeliti sve podatke među kontaktima.

OneDrive je Microsoftov flagship među servisima za mrežno pohranjivanje podataka i kao takav je idealan za sve one korisnike koji se ne žele baktati s ”desktop pohranjivanjem”.

 

windows 10 eurosport

Vijesti i sport

S obzirom na to da se  toliko toga događa i u svijetu općenito, a i u Lijepoj Našoj, ono što je svakako važno jest – biti u toku. S obzirom na to kako  svakoga dana izlazi ogroman broj vijesti i kako je sve to jednostavno nemoguće pohvatati, ono što mi kao korisnici možemo jest barem saznati ono što nas najviše zanima. Za tu namjenu nam služe Windows 10 aplikacije koje ćemo ukratko opisati u nastavku.

News 360 je u biti svojevrstan ”kreator” vijesti, jer ovaj servis funkcionira na način da kombinira vijesti iz većeg broja izvora i na taj način korisnicima omogućuje da čitaju (ili gledaju) sve ono što ih zanima sa više izvora. Nadalje, što aplikaciju više koristite to je bolje. S vremenom aplikacija ”nauči” i memorira ono što vi kao korisnik najviše volite čitati i koje stranice volite najviše posjećivati pa vam u skladu s time i pruža izbor sličnih stvari i vijesti. Ako uključite i tu mogućnost aplikacija će moći koristiti podatke s vaših Facebook i Twitter korisničkih računa.

Google News Viewer

Google News Viewer je službeni Googleov ”proizvod” i kao takav nije uopće loš. Jednostavnog i privlačnog korisničkog sučelja, korisnicima omogućuje jednostavno i  lagano ”surfanje” vijestima u potrazi za onime što korisnika zanima.

MSN Sports je kao što znamo, predefinirana aplikacija koju Microsoft koristi već godinama unutar svojih vlastitih internet preglednika. Ova aplikacija je posebno korisna za sve one koji recimo prate što se događa u nekome športu (ili sportu) i nekoj ligi, kao što su recimo transferi unutar nekog kluba i sve ono što se vezuje uz taj klub. Fantastična stvar kod MSN Sports-a jest to što će korisnici na izbor imati na stotine različitih priča sa ogromnog broja ostalih izvora vijesti, bez obzira na to o kojoj sportskoj disciplini se radi i bez obzira o kojem dijelu svijeta se govori.

Eurosport je ono što nas Europljane još više zanima jer je aplikacija usredotočena na športska zanimanja koja se odvijaju diljem Starog kontinenta (kao recimo trenutno EHF Europsko prvenstvo u rukometu za muškarce u Hrvatskoj). Definitivno nešto na što trebate obratiti pozornost ako vas zanima sve ono što se događa u ”sportskoj” Europi.

 

Halo Spartan Assault

Igre

Windows Trgovina je puna dobrih i nekih vrlo dobrih igara. Neke od njih su zaista jako zabavne i držati će vas prikovanima za zaslone vaših računala satima, pa čak i danima, dok će neke od njih biti toliko zabavne da ćete nakon 5 minuta igre potražiti opciju ”Uninstall”. Mi ćemo spomenuti one zabavne.

Halo: Spartan Assault je jedna od njih. Igra je u biti spin-off (ili prilagođeno reizdanje) popularne igre koja se proslavila na Xbox 360 konzoli. Sve u svemu, ako ste voljeli Halo, voljeti ćete i ovu igru, jer je igra svojevrstan nastavak ”koji to nije”(što je jako dobra stvar) .

Medieval Apocalypse

Medieval Apocalypse je ”hack and slash” RPG koji će vas odvesti u srednjovjekovni svijet u kojemu ćete vi kao igrač preuzeti ulogu viteza čiji je glavni cilj ubijanje zombija u skupljanje zlata. Gameplay je dosta dinamičan, igra je vrlo jednostavna i laka za igranje, što je čini idealnim izborom ako trebate neku igru ovakvog tipa. E da, igra je uz to još u cijelosti besplatna što joj dodatno podiže na vrijednosti.

 

Fotor

Programi za obradu slika i fotografija

Bez obzira na to mijenjate li neku fotografiju ili sliku ili je stvarate ”od nule”, ono što će vam za to trebati su kvalitetni programi koji tomu služe. Jedan od njih je recimo Fotor. Radi se o ”all in one” programu za mijenjanje grafičkih stvari koji može itekako poslužiti ako vam se recimo ne sviđa robustni Adobe Photoshop, a želite jednostavije sučelje i optimalan broj opcija.

Fresh Paint
Fresh Paint

Drugi takav sličan program je Adobe Photoshop Express. Radi se u biti o ”pojednostavnjenoj” verziji Adobe Photoshopa. Nešto više o njemu i o ostalim alternativama za Adobe Photoshop možete pročitati i ovdje. Fresh Paint je jedan od ”umjetničkih” programa za Windows 10. Program nije prekompliciran za shvatiti, a ono što je svakako dobro u vezi njega jest to što je jednako dobar i za djecu i za odrasle.

 

ebay-app-windows

Aplikacije za kupnju

Windows 10 računala su pravo mjesto odakle možete kupiti sve ono što vam treba sa interneta, pod uvjetom da znate koji servis koristiti. Newegg je jedan od takvih. Ako tražite tehnološke proizvode po niskim cijenama, Newegg je idealno mjesto. Sa svojih više od 10 milijuna proizvoda servis slovi kao jedan od najboljih te vrste. Zato što to i jest.

Amazon i eBay su druga dva slične vrste. Brzi, jednostavni, pouzdani i sa ogromnim brojem proizvoda koji su podijeljeni u jako puno skupina čine ova dva servisa definitivno najboljima u ovoj skupini.

To bi bio naš popis najboljih aplikacija za Windows 10. Od drugih koje se isto tako mogu svrstati u skupinu najboljih su recimo Facebook, Messenger, Speedtest by Ookla, Netflix, Kindle, Universal Radio i naravno još neke.

Koje su za vas najbolje Windows 10 aplikacije?

Piše: I.H.

1 komentar

  1. Moji favoriti su: Musicbee, Kodi, Teamviewer, LightReader, Comics++, Xodo PDF Reader, GOM Player App, IrfanView, Photo Editor, Chess4All, Mahjong Free!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here