Kada je započelo ozbiljnije širenje koronavirusa, svijet je ne nekoliko tjedana stao. Gotovo svi poslovni rezultati kompanija su se srozali, a središte pozornosti poslovnog svijeta zauzeo je Zoom. Ova trenutno iznimno popularna aplikacija za video sastanke postala je svjetski lider u održavanju sastanaka – i tako je u svega nekoliko tjedana dotukla moćnu konkurenciju iza koje stoje Microsoft i Google.

Mnogi su tada Skype, Google Meet i Microsoft Teams proglasili velikim gubitnicima jer su propustili zakucati loptu koja je bila iznad obruča. Naime, potonje tri višegodišnje platforme imale su svoj liderski položaj na tržištu i samo su trebale ponuditi nešto sitno korisnicima kako bi ostali uz njih – no tada se pojavio Zoom i potpuno srušio dotadašnji poredak u online komunikaciji.

Ipak, nedavni podaci pokazali su kako je Microsoft svojim mudrim potezima uspio vratiti korisnike u Microsoft Teams, a isto je za rukom pošlo i Google-u koji također broji značajan porast broja korisnika. Kada pričamo o Microsoft Teams platformi valja spomenuti kako je u konačnici rasla više od Zoom-a – a rezultati pokazuju da je od 17. veljače do 14. lipnja ove godine Zoom narastao za 677 posto, dok je Teams ostvario ogromnih 894 posto rasta. Zbilja fascinantne brojke za obje platforme.

Teams je svoj veliki rast sasvim sigurno započeo onog trenutka kada je korisnicima ponudio besplatnu verziju platforme. Dakako, bilo je tu još nekoliko važnih poteza – ne besplatna verzija mnoge je “natjerala” na sastanke upravo putem Microsoftove platforme. No, bitka za prevlast na tržištu još ni izdaleka nije gotova, a toga je itekako svjestan i Microsoft. Ovih su dana najavili kako će Microsoft Teams dobiti mnoštvo vizualnih nadogradnji s ciljem poboljšanja korisničkog iskustva.

Naime, mnoge tvrtke i dalje funkcioniranju kroz udaljeni rad pa će Microsoft kroz Together Mode ponuditi promjenu okruženja u kojem se održavaju sastanci. Tako će se budući sastanci moći održavati u virtualnom kafiću, sobama za sastanke i mnogim drugim virtualnim mjestima. Iako se ovo ne čini kao neka važna nadogradnja, u bitci za prevlast na tržištu – svaki korisnik je važan. Together Mode vrlo je popularan u posljednje vrijeme jer zahvaljujući njemu imamo virtualnu publiku na doigravanju NBA lige koju mnogi prate. Razvijeni sustav je spreman i donosi mnoštvo vrijednih značajki – sada se samo čeka da stigne i do krajnjih korisnika.

Piše: M.Ž.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here