Cloud način pohranjivanja podataka se, baš kao i sve ostalo što se odnosi na tehnologiju, kako je vrijeme prolazilo sve više razvijao. Ako bismo uspoređivali Cloud pohranjivanje sa onime kako je to izgledalo prije nekoliko godina, odmah ćemo zaključiti kako danas možemo uživati u svojevrsnoj revoluciji i evoluciji ovakvog načina mrežnog pohranjivanja podataka.

Danas ne samo da korisnici mogu slobodno pohranjivati podatke na Cloud i ne samo da mogu biti sigurni da će njihovi podaci ondje i biti već Cloud uz sve svoje standardne prednosti (kao što je mrežno pohranjivanje podataka) može savršeno poslužiti kao savršena sigurnosna kopija podataka.

No, s obzirom da danas imamo nekoliko Cloud servisa za mrežno pohranjivanje podataka, odnosno da imamo Dropbox, OneDrive i naravno Google Drive, postavlja se pitanje – koji od ta tri servisa za pohranu je najbolji i najkorisniji?

Prije nego što odgovorimo na ta pitanja trebamo odgovoriti na druga, podjednako važna pitanja koja će nam bolje dočarati koji servis je prikladniji za koju svrhu. Svaki od ova tri servisa se razlikuje u nekoliko parametara: cjelokupan prostor pohrane, dostupnost, integracija ekosustava i još neka. O čemu se točnije radi te koji servis je najbolji za što – pročitajte  u nastavku.


 

OneDrive

 

OneDrive

Neki će reći kako je OneDrive definitvno najbolji servis za mrežnu pohranu podataka. Razlozi? Kao prvo, radi se o servisu koji je u potpunosti besplatan i koji odmah ima otključane sve svoje mogućnosti bez da trebate neku dodatnu mogućnost otključati dodatnim plaćanjem.

OneDrive je u početku bio lansiran pod imenom SkyDrive i to sada već pomalo davne 2007. godine. Odmah se vidjelo da sa OneDrive-om Microsoft želi stvoriti sam svoj mrežni servis za pohranjivanje podataka i da se i u ovome području želi etablirati kao lider. Je li u tome uspio ili nije reći će korisnici, no neki će zasigurno reći da im je OneDrive po mnogočemu najbolji i prvi odabir između ova tri.

Kada je možda najbolje koristiti OneDrive? Iako je OneDrive sam po sebi odličan, postoje situacije u kojima se OneDrive nekako nameće kao samorazumljiv izbor. Recimo, ako ste kupili Microsoft Office 365, u njemu ćete već imati pred-instaliran OneDrive, s obzirom da se radi o Microsoftovom programu kojeg je Microsoft instalirao da bude dio Officea. Druga situacija u kojoj bi vam OneDrive mogao biti bolji izbor od ostala dva jest ako želite više mjesta za pohranu podataka, a ne želite koristiti Google Drive.

OneDrive sam po sebi ima predefiniran prostor za pohranu od 5 GB, s time da za dva dolara mjesečno korisnik dobiva mogućnost iskorištavanja još dodatnih 50 GB ili 1 TB ako ste voljni platiti sedam dolara mjesečno, što je ako malo bolje razmislite zaista povoljno. Ono što isto tako treba napomenuti jest to da je dopuštena veličina po datoteki do 10 GB. OneDrive podržava, uz Windowse i Mac, Android, iOS i Windows Mobile.

 

Google Drive

 

Google Drive

Google Drive je mrežni servis za mrežnu pohranu podataka koji je lansiran 2012. godine. Jedna od stvari zbog koje je Google Drive toliko poznat jest ta što, s obzirom da se radi o Googleovom servisu, Google Drive dolazi integriran sa velikim brojem ostalih Google servisa i uređaja. Ako imate Android uređaj, gotovo je sigurno da vaš uređaj u sebi ima instaliran i Google Drive, što je normalno jer se radi o Googleovom servisu za koji Google želi da bude proširen na što veći broj uređaja.

Kada koristiti Google Drive? Recimo, ako ste jedan od korisnika koji koriste Google Office Suite kao glavni alat za kreiranje i upravljanje dokumentima i tablicama, u tom slučaju će Google Drive biti ono što ćete najviše željeti koristiti i to najviše iz razloga što će vam ovaj servis biti najprikladniji. Svi dokumenti koje ste kreirali će odmah biti spremljeni u Google Drive.

Još jedna dobra stvar kod Google Drivea jest ta što se radi o Cloud servisu kod kojeg je dokumente moguće posložiti na jednostavniji način nego na bilo kojem drugom Cloud servisu. Ako ubacite neki plugin ili neki dodatni alat, Google Drive će vam poslužiti i na još bolji način. Podržane platforme su Windows, Mac, Android i iOS. Predefinirano slobodan prostor za pohranu je 15 GB, s time da je taj prostor moguće povećati ako se odlučite na kupovinu dodatnih paketa (najjefiniji je paket od 100 GB za 2 dolara mjesečno dok je najskuplji onaj od 30 TB kojeg biste trebali platiti po cijeni od 300 dolara mjesečno).

Neke od posebnosti Google Drivea (kojih ima mnogo) su SSL i TLS način enkripcije, mogućnost pretrage teksta u slikama i skeniranim dokumentima, integracija sa Google Photos programom. Nadalje, treba reći kako svaki Google Docs može imati najviše 1 milijun simbola, dok Google Sheet može imati najviše 2 milijuna ćelija. Prezentacije mogu biti do 100 megabajta, a sve ostale datoteke mogu biti do 5 terabajta po datoteci.

 

dropbox-logotip

 

Dropbox

Posljednji, no ne nikako i manje važan u našem članku je Dropbox. Radi se o mrežnom servisu za pohranjivanje podataka koji je isto tako lansiran 2007. godine, čak malo prije nego OneDrive, Dropbox je postao prvi Cloud način pohranjivanja podataka koji je takvu mogućnost donio širokom broju korisnika.

Je li Dropbox i najbolji Cloud način pohrane podataka, isto tako- ovisi od korisnika do korisnika. No ono što svakako treba navesti su prednosti koje Dropbox ima u usporedbi sa ostala dva servisa. Jedna od tih prednosti jest mogućnost automatiziranja rada i to uz pomoć i putem IFTTT-a. Kada govorimo o prostoru za pohranu onda treba reći kako Dropbox tu malo zaostaje za konkurencijom.

Besplatan prostor iznosi 2 GB, dok je prostor moguće povećati na 1 TB za pedesetak kuna mjesečno. Ako neku datoteku učitate putem aplikacija sa stolnih ili prijenosnih uređaja, tada praktički ne postoji ograničenje na veličinu učitane datoteke. Ako se pak datoteka učita preko mrežnog načina u tom slučaju ograničenje po datoteci je do 20 GB. Koje su posebnosti Dropbox-a? Neke od posebnosti su: mogućnosti zaštite podijeljenih linkova lozinkom, mogućnost sinkronizacije sa Dropbox Paper-om, mogućnost integracije sa Microsoft Officeom 365, AES i SSL/TLS način enkripcije.

Svaki od ova tri Cloud mrežna načina pohrane podataka ima svoje prednosti. Nedostataka gotovo da i nema. Naravno, svaki korisnik koji koristi jedan od ova tri načina će reći kako je onaj način koji on koristi najbolji i to je u redu. Jedino na što trebate obratiti pozornost prilikom korištenja Cloud načina pohrane su neke pojedinosti koje smo obradili u članku (recimo, u kojim situacijama je bolji Google Drive, itd.). Sve u svemu, za koji god način pohrane da se odlučite – nećete pogriješiti.

Piše: A.P.

3 Komentari

  1. Nedavno sam i sam bio u velikoj dilemi koji od ova 3 kupiti (Free mi vise nije dovoljan, treba mi Premium), kome dati pare, da te ne oderu a da dobijes najbolju uslugu.
    I onda dodjem do PCloud-a. Testiram ga free i odlucim da pazarim. Ako vam ne treba collaboration Guglovih servisa ili Microsoft, PCloud sto se tice kvaliteta usluge i cene daleko oduvava sve gore pomenute. Cak je i bezbedniji od ovih velikih igraca. Svajcarska firma.
    Testirajte pa cete videti. To je moja iskrena preporuka. Voleo bih da procitam ovde i neku recenziju servisa, iskreno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here