Jedna od najboljih, ali i najgorih, stvari oko Google Chromea je broj ekstenzija koje možete naći u Chrome storeu. To je odlična stvar jer možete jako proširiti mogućnosti svog web preglednika. Skoro pa neograničeno. S druge strane je loše jer ih je previše i ne možete koristiti sve one korisne. Niti ćete ih sve naći.

Chrome ekstenzije vam mogu pomoći na tisuću načina. Možete naći ekstenzije koje će vam pomoći reorganizirati email inbox, do onih koje će vam filtrirati određene web stranice ili vam pomoći da lakše skinete slike i videe s otvorene web stranice.

U ovom tekstu je nekoliko Chrome ekstenzija koje mi smatramo korisnima i mislimo da će vam olakšati život u određenim aspektima. Ako i vi imate kakve korisne ekstenzije, slobodno ih ostavite u komentarima.

Save to Google Drive

Vjerujemo da samo ime ekstenzije govori dovoljno o čemu se radi. “Save to Google Drive” je ekstenzija koja će vam postaviti malu ikonicu u gornjem desnom kutu web preglednika. I sve što gledate na Internetu, možete “poslati” na svoj Google Drive pritiskom na spomenutu ikonicu. Također, tu je i opcija da bolje specificirate što želite poslati na GDrive.

Ona je super i za izradu screenshotova koje direktno možete spremiti na Drive, slanje slika i videa koje nađete na određenim web stranicama itd. Ne nudi puno, a s druge strane nam olakšava spremanje određenih digitalnih dokumenata u cloud s jednim klikom miša.

Sortd

Mnogi (napredniji) korisnici Googleovog Maila su bili razočarani kada je Google najavio da će ugasiti svoju “Inbox by Gmail” aplikaciju. Razočaranje je razumljivo jer je to bila odlična aplikacija s velikim fokusom na produktivnost, te je dala korisnicima mogućnost da brzo i efektivno organiziraju svoj mail inbox i prioritiziraju mailove kako to njima odgovara.

Sortd (op.a. Ne, nije krivo napisano ime) je Chrome ekstenzija koja nije savršena zamjena za spomenutu aplikaciju, ali je dovoljno dobra. Gotovo savršeno se integrira s Gmailom, te dozvoljava korisniku da “drag’n’droppa” emailove u svoje “custom” kolone. Nadalje, Sortd vam nudi i mogućnost pisanja bilješku unutar maila, te držanja to-do liste u sidebaru.

Najbolja stvar je što vas jedan klik dijeli od toga da se vratite nazad u standardni Gmail, ako to želite.

Honey

Honey je jedna od najpopularnijih ekstenzija, te ekstenzija s ogromnim brojem recenzija korisnika. Ne morate ju puno koristiti da shvatite zašto. Ova ekstenzija se koristi za brzo i jednostavno traženje kupona kada kupujete online i to putem ikonice koja stoji kraj URL polja.

Internet je učinio online kupovinu našom svakodnevicom, ali jednu stvar ne znate – kupujete li najpovoljnije što možete i možete li dobiti kakav popust. Honey će vam probati otkloniti te sumnje i uštedjeti novac ako je to moguće.

HTTPS Everywhere

Iako novije verzije Chromea (od verzije 90) dolaze sa sigurnosnom opcijom koja, po defaultu, otvara HTTPS verziju stranice, umjesto HTTP, postoje i oni sa starijim Chrome verzijama. Ako se nalazite među njima i iz nekog razloga ne želite ažurirati Chrome, instalirajte si ovu ekstenziju. Ona će za vas odraditi “redirect” i ako upišete “http://www.imestranice.com”, će vas preusmjeriti na “https://www.imestranice.com”. Jako korisno, posebice kada je svaki “izlazak” na Internet postao rizik da dobijete virus ili malware.

I don’t care about cookies

Mnoge web stranice koriste “tracking cookies” (hrv. Kolačiće za praćenje) kako bi u njih spremale informacije o korisniku i što radi dok pretražuje web. Europska unija je prije tri godine regulaciju s kojom vas stranice moraju upozoriti da koriste kolačiće i tražiti vašu privolu da iste koriste i za vas. Koliko god to bilo dobro i korisno, ponekad zna biti prilično frustrirajuće.

Ova Chrome ekstenzija nije “cool” ili nešto tome slično, ali će za vas stisnuti gumb “I agree” kada se pojavi tekst da se koriste kolačići. To znači da ako ne želite sami stalno stiskati tu tipku, ova ekstenzija će to učiniti za vas.

Ako ne želite prihvaćati kolačiće, ovo nije ekstenzija za vas.

Colorblind – Dalton for Google Chrome

Neki ljudi nemaju savršen vid, točnije ne vide boje dobro. Ta bolest se zove daltonizam. Takve osobe imaju problema u ovom svijetu, jer je on “stvoren” za one koji dobro vide boje. Ali sva sreća, postoje ekstenzije poput ove koje vam mogu pomoći s daltonizmom. Colorblind – Dalton for Google Chrome je odlično rješenje.

Kada instalirate ovu ekstenziju, u gornjem desnom kutu ćete vidjeti novu ikonicu. Klikom na nju, dobit ćete jednostavni meni koji vam daje da si odaberete jednu od tri razine daltonizma koje imate. Imate još i dva slidera s kojima možete prilagoditi web stranice sebi da vam budu više čitljive. Ne postoji lijek za daltonizam, ali ova ekstenzija može pomoći.

Speedtest

Internet je brži nego ikad prije, ali i dalje nije savršen. Nekad ćete morati provjeriti brzinu vaše konekcije prije nego probate streamati video s Netflixa ili skinuti veliki attachment iz emaila. Sva sreća, Speedtest ekstenzija je jednostavna za korištenje.

Samo stisnite “GO” gumb i Speedtest će početi s testiranjem download i upload brzine vaše Internet konekcije bez obzira na kojoj ste mreži. Možda ste s laptopom doma, a možda ste u omiljenom kvartovskom kafiću. U svakom slučaju ćete dobiti rezultate testiranja vrlo brzo i znat ćete na kakvoj ste mreži spojeni i što na njoj možete raditi.

The Great Suspender

Jedan od “modernih problema” današnjih web preglednika je mogućnost da prelako otvarate web stranice u novim tabovima. Doslovno jedan klik mišem ili kratica na tipkovnici i evo ga – još jedan tab. I tu dolazimo do problema ostavljanja previše tabova otvorenih. Samim time ćete jako usporiti Chrome zato što će “pojesti” svu memoriju koja mu je dostupna. Kud Chrome i inače troši puno memorije, sa svakim otvorenim tabom ta brojka brzo ide prema gore.

The Great Suspender je jedno od odličnih rješenja. On će automatski suspendirati bilo koji otvoreni tab nakon X minuta. Vi možete postaviti koje će to vrijeme biti. 5 minuta, 10 minuta ili više. Kada se vratite na tab, samo stisnite “refresh” i tab će se ponovno učitati.

Grammarly

Grammarly nije nova niti opskurna Chrome ekstenzija, ali je vrlo korisna. Svi oni koji pišu na engleskom, bili to mailovi, blog postovi ili nešto treće, znaju da će napraviti određene gramatičke greške. Grammarly će vam pomoći da to odmah ispravite. Neke rečenice će vam čak pomoći preoblikovati da zvuče bolje i tečnije. Možete i sami odabrati u koju svrhu koristite Grammarly pa će vam pomagati na drugačije načine.

Nažalost, Grammarly nije besplatan i morat ćete ga platiti. Ako puno pišete na engleskom, ovo je dobra investicija.

 

Piše: B.P.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here